Advertentie
financiën / Nieuws

Groningen en Drenthe bankieren ook bij de staat

Noord-Holland is niet de enige provincie die vrijwillig schatkistbankiert. Ook Groningen doet het, en Drenthe binnenkort. Noord-Holland is wel de enige die ál het overtollige geld, 1 miljard euro, bij de staat onderbrengt.

12 februari 2010

De provincie Groningen, die sinds oktober vorig jaar schatkistbankiert, had 30 miljoen euro bij IJslandse banken staan en is nog steeds bezig een deel daarvan terug te krijgen. Dat is volgens gedeputeerde William Moorlag echter niet de reden dat er is gekozen voor schatkistbankieren, of wel het stallen van publieke middelen bij het ministerie van Financiën. ‘We zien schatkistbankieren als een extra mogelijkheid om veilig geld weg te zetten,’ zegt Moorlag.

 

‘Dat doen we bij betrouwbare banken en dus ook bij de staat, sinds dat mogelijk is. Elke keer als we geld tijdelijk willen wegzetten, vragen we ook een offerte bij Financiën op. We vergelijken de aanbieding met die van banken en kiezen het aantrekkelijkste rendement, binnen de wettelijke eisen van Ruddo en Fido en de eisen van ons eigen treasurystatuut. We gaan niet voor het hoogste rendement omdat we willen verdienen met die tegoeden, maar omdat we niet willen dat het vermogen van de provincie wordt uitgehold door de inflatie. De basis van ons treasurybeleid is dat we ons geld zoveel mogelijk spreiden over betrouwbare partijen. Dat zijn banken met een hoge rating én de staat.’ Eind vorig jaar had Groningen ongeveer 1 miljard euro uitstaan, waarvan 155 miljoen bij Financiën.

 

Strategie

 

Drenthe heeft nog geen geld bij Financiën geparkeerd, maar dat is een kwestie van tijd. Er is inmiddels wel een raamovereenkomst gesloten voor schatkistbankieren, maar omdat de beleggingsstrategie van de provincie nog moeten worden geformuleerd, is er nog geen geld weggezet. Drenthe zal het geld onderbrengen bij banken en bij de staat. Drenthe had eind vorig jaar 310 miljoen euro uitstaan: 176 miljoen op bankrekeningen en 134 miljoen op deposito’s. De provincie verdiende veel geld met de verkoop van de aandelen Essent.

 

Geld lenen bij de staat is bij vrijwillig schatkistbankieren niet mogelijk, waardoor gemeenten vooralsnog weinig interesse tonen. Zij zetten liever geld uit bij banken waar ze ook terechtkunnen voor leningen. Het ministerie van Financiën onderzoekt of schatkistbankieren voor decentrale overheden kan worden uitgebreid met leenfaciliteiten. Het probleem daarbij is dat de staat dan een concurrent wordt voor commerciële banken als BNG en de Nederlandse Waterschapsbank.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie