Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten zakken met grondprijs

Gemeenten verlagen de prijzen van hun bouwkavels. Het totale verlies beloopt 5,7 miljard euro. Dat komt neer op gemiddeld 265 euro per inwoner.

09 januari 2013

Veel gemeenten verlagen de grondprijs voor bouwkavels. Om met name de stilgevallen woningbouw een zetje in de rug te geven, gaan de prijzen soms met 15 procent omlaag.

Te gortig
In Sint-Oedenrode gaan de grondprijzen voor de vrije sector met ruim tien procent naar beneden. Het CDA in de Brabantse gemeente wilde aanvankelijk nog verder gaan – een daling van 25 procent – maar vond dat uiteindelijk toch te gortig. De gemeenteraad van Ede heeft besloten de grondprijzen voor woningbouwkavels, woningen in de goedkope sector en appartementen dit jaar te verlagen. Ze gaan met respectievelijk 2,5 procent en 15 procent naar beneden. De prijzen van de bedrijfskavels worden niet aangepast.


Kopers trekken
Ook de gemeente Dinkelland heeft de grondprijzen met ingang van 1 januari verlaagd. De prijs per vierkante meter gaat in vrijwel alle woningbouwgebieden met 10 tot 45 euro omlaag, ‘omdat uit taxaties blijkt dat de prijzen op de woningmarkt dalen.’  Dinkelland hoopt met de prijsverlaging meer kopers te trekken en ‘competitief en actief’ blijven in de moeilijke vastgoedmarkt van vandaag de dag.

Miljarden afgeschreven
De prijsverlaging heeft consequenties voor de grondexploitaties. De maatregel leidt onder andere tot een verlaging van de reserve grondbedrijf. Uit recent onderzoek van adviesbureau Fakton blijkt dat gemeenten van 2008 tot en met 2011 in totaal inmiddels zo’n 5,7 miljard euro hebben afgeschreven op hun grondposities.

Publiek private samenwerking
Fakton kwam tot dat bedrag na inventarisatie van de jaarrekeningen van 200 gemeenten. Het aldus becijferde verlies is daarmee groter dan de 4 miljard euro die Deloitte vorig jaar berekende in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Dat komt onder andere doordat Fakton rekening heeft gehouden met deelnemingen van gemeenten in publiek private samenwerkingsverbanden. Deloitte waarschuwde overigens ook al voor deze mogelijke extra tegenvaller.

265 euro per inwoner
Het verlies per gemeente loopt per inwoner gemiddeld op tot 265 euro, maar gemeenten met een actief grondbeleid moeten per inwoner aanzienlijk meer afschrijven. Dat gaat vaak ten koste van de lopende begroting.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Z. / Libertarier en notoire overheidshater
Wie of heeft bepaald dat die grond ooit eigendom is geworden van de overheid? Feodale toestanden in de polder! Massaontslag onder ambtenaren en hup, hup, snel aan de slag in de maak-industrie; alleen dat helpt het land er weer bovenop! Nee, geen afvloeiingsregeling, gewoon een cold-turkey...
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
En gaan nu ook de bijbehorende salarissen van Colleges en ambtenaren mee omlaag? Immers, eidejaarsuitkering als de firma winst maakt, eidejaarsdaling als de club verlies maakt.
Ron Broere / consultant (ex-raadslid, ex-wethouder)
Lijkt mij redelijk om de grondprijs percentueel met de markt mee te laten zakken. Overigens hoorde ik nooit iemand toen ook de gemeenten geweldige winsten maakten en de reserves over de randen klotsten. Bij zaken doen horen risico's en niet alleen maar winst nemen.
Criticus - NL
Alsof er door het zakken van de grondprijs met 10% of 45 euro op een kavel van 400m2 (€18.000), ineens wel kavels verkocht worden?



De verkoop van de bestaande woningen en het verkrijgen van een hypotheek is het grote probleem.
Fred / beleidsadviseur
Om de zaak weer wat vlot proberen te trekken moet je een substantiële prijsaanpassing doorvoeren. Een zeer bescheiden korting op de grondprijs is m.i. slechts symboolpolitiek. Echt beweging kan pas ontstaan als je de prijzen met bijvoorbeeld 25% of meer verlaagt.

Op die manier kun je mogelijk nog afzet krijgen en zo de "slechte" tijden wat draaglijker maken.

Verlies lijden is overigens een normaal risico van ondernemers. Iedereen zal nu toch wel weten dat de bomen (voorlopig) niet tot in de hemel doorgroeïen.
r van den hoff / directeur
Ik heb al eerder betoogd dat die grond afgeschreven moet worden. Die is gewoon niets meer waard. En vervolgens gratis kan worden weggeven aan de inwoners van zo'n stad/dorp. Die mogen daar een "sociale sector" woning op zetten met een anti speculatie beding en een aflossings verplichting van de hypotheek van 15 jaar. Die hypotheek komt van onze staatsbank ABN tegen 3% vast. ( men koopt tegenwoordig geld in voor minder) of van een op te richten Gemeente Fonds met geld van de pensioen fondsen. Lokale bouwers kunnen dan direct aan de slag, de gemeente mag meedelen in de opbrengst als de woning na 15 jaar wordt verkocht en we creëren een generatie zonder schuld zodat die onze (!) pensioenen en zorg kunnen betalen tegen die tijd....
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het is een kwestie van de markt aftasten, maar gemeenten kunnen hun grond eigenlijk zonder veel problemen tot aan de m2-kostprijs verkopen. Onder deze kostprijs moet het verlies boekhoudkundig, ook al zonder daadwerkelijke verkoop, worden afgeboekt. In die laatste situatie is het daarom sowieso beter om met verlies te verkopen in plaats van steeds maar rente te moeten bijschrijven. Dat maakt de grond immers nog minder verkoopbaar.

Het onnodig vasthouden van grond is onder de gegegeven marktomstandigheden dan puur speculeren met gemeenschapsgeld.
Advertentie