Advertentie
financiën / Nieuws

Jorritsma: raar dat gemeenten weinig belasting kunnen heffen

De verdeling van belastingheffing tussen Rijk en gemeenten moet anders, vindt Annemarie Jorritsma van de VNG.

19 januari 2014

Gemeenten willen meer belastingen kunnen heffen, zodat ze voor een groter deel verantwoordelijk worden voor hun eigen inkomsten. Voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft dat zondag gezegd in een interview met Nu.nl.

Raar land
Volgens Jorritsma is Nederland ,,een raar land'' vergeleken bij de rest van Europa, omdat gemeenten hier maar circa 10 procent van hun inkomsten uit eigen belastingen halen. Het overige deel ontvangen ze van het Rijk. ,,In de rest van Europa moeten gemeenten voor minimaal de helft van de inkomsten eigen belastingen heffen. Soms zelfs helemaal volledig", zegt Jorritsma.

Eigen risico's
De eigen inkomsten die Nederlandse gemeenten via belastingen binnen halen, zijn volgens haar ,,veel te weinig om je eigen risico's te kunnen dragen''. Het pleidooi van Jorritsma staat volgens haar los van de overheveling van Rijkstaken naar gemeenten, waaraan dit kabinet werkt. ,,Maar het wordt er wel door versterkt.''

Geen populair onderwerp
Jorritsma (ook burgemeester van Almere) snapt dat meer gemeentelijke belastingheffing vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen ,,geen populair onderwerp'' is. Maar het is niet haar bedoeling dat burgers per saldo meer belasting gaan betalen. Als de gemeentelijke belastingen omhoog gaan, moeten de Rijksbelastingen omlaag. ,, Hoe je dat vervolgens inricht, dat is natuurlijk uiterst politiek en daar moet de politiek ook over beslissen."

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
@Rogier: ik heb in mijn commentaar op mevrouw J. geen enkele partij genoemd. Maar zij heeft natuurlijk onmiskenbaar een zekere nestgeur om zich heen hangen. Overigens is wat mij betreft ook de VNG een uiterst dubieuze club, dat is de afgelopen jaren wel gebleken.



En waar u de indruk vandaan haalt dat ik PvdA aanhanger zou zijn is me een raadsel.



Laat het duidelijk zijn: ik ben tegen het verhogen van lokale belastingdruk, al was het alleen maar omdat het het uitgangspunt van 'gelijke monniken, gelijke kappen' schendt. Welke partij de lokale lasten omhoog wil, dat interessert me niet: ze zitten ernaast.
Rogier
@August, ik was getriggerd door de laatste alinea, waaruit toch een zekere afkeur van de partij van Jorritsma spreekt. Dan denk ik snel aan een van de tegenpolen. Gelukkig ziet u ook niets in meer belastingen. En op de wensen/plannen van de VNG valt idd wel vaker wel iets af te dingen.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Jorritsma verkondigt pertinente onjuistheden over het innen van lokale belastingen in andere landen. Verruiming van het belastinggebied bij gemeenten is niet verstandig. Het vergroot slechts de kans dat gemeenten nog meer geld gaan uitgeven aan speeltjes en statussymbolen. Leer gemeenten (lees politieke partijen) eerst maar eens verstandig omgaan met geld.
Mark
Wat jorritsma hier doet is ver buiten de grens van het toelaatbare. Heeft zij geen leidinggever die dit ongeleide projectiel in banen leidt en gewoon aan het werk zet. Klinkklarenonsens, en een afleidingszet voor dat gedoe met de wmo, haar 5 banen, en het zorgen voor een cao voor haar ambtenaren.
gerrie
Hieruit blijkt maar weer dat de groep echte VVDers heel klein is. Het merendeel stemt VVD omdat het inkomen boven modaal is. Jorritsma is eigenlijk een socialist.
Insider / ...
Vooral van dat "per saldo" krijg ik spontaan rode vlekken van. Juist door de politieke besluitvorming omtrent koopkracht is niemand meer in staat fatsoenlijk te berekenen hoe de koopkracht voor eenieder beweegt. Meer lokale lasten en minder rijksbelastingen betekent in NL automatisch per saldo een daling van de koopkracht,
r van den hoff / directeur
welja, nog meer belastingsoorten erbij...en daarvan gaan die gemeenten zeker weer grond kopen en andere avonturen ondernemen?
August Biels / gewezen ambtenaar
Zo raar is het helemaal niet dat gemeenten maar beperkt kunnen en mogen bepalen hoeveel belasting ze heffen. Het systeem is zo ingericht dat alle belastingen in één pot komen, en gelijkelijk verdeeld worden over alle gemeenten, zodat alle gemeenten per hoofd van de bevolking hetzelfde besteedbare bedrag hebben.



Het voorkomt dat stinkend rijke gemeenten een lage belastingdruk hebben, en dat arme gemeenten juist een hoge belastingdruk hebben. Het voorkomt daarmee dat de burgers in de ene plaats meer betalen voor hetzelfde voorzieningenniveau dan de bewoners van drie dorpen verderop.



Maar rechtvaardigheid, rechtmatigheid en solidariteit zijn in de wereld van mevrouw Jorritsma onbekende woorden, dat snap ik ook wel. Mevrouw Jorritsma is van de 'Geen Gezeik, Iedereen Rijk' soort.



Ieder z'n eigen waterbron in de kelder, wat ho, Annemarie!
wim knol / raadslid
Laten we het eerst eens hebben over de taken en organisatie van de overheid. De overheid bemoeit zich overal mee en heeft zich ontwikkeld tot een monstrum. Laten we het gezonde verstand en de menselijke maat in ere herstelle.
Rogier
Gelukkig is het maar 10%, aan meer moet je niet denken. Dan ga je als burger lokale stokpaardjes betalen. En we weten hoe gemeenten omgaan met de belasting die al hebben: parkeerbelasting verhogen om een gat te dichten, en (onlangs op BB) lage kosten vooral afvalheffing worden niet doorgerekend in de aanslag. @august: Jorritsma zegt dit niet vanuit haar partij (de VVD is juist voor minder belasting), maar vanuit haar functie bij de VNG. Die ook altijd voor eigen parochie preekt. Meer lokale belasting ziet juist een partij van jouw kennelijke smaak (Partij van het Afpakken of zo) wel zitten.
Paul / projectleider
Wat een zure reacties weer. Ik zie het meer als een beloning voor gemeenten die hun zaakjes wel op orde hebben. Als je de zaken op orde hebt hoef je minder belasting te vragen.



Overigens net of de verdeling netjes per persoon per gemeente gaat. I enkele grote steden hanteren ze toch geheel andere tarieven pp dan elders...
Rogier
@p Belasting is per definitie zuur. Dus ipv het daarin te zoeken, zou het credo minder regels, minder bemoeizucht en minder belasting moeten zijn. Daar is niets zuurs aan, sterker nog daar wordt iedereen gelukkiger van.
Advertentie