Gemeenten betalen vaak te laat
De ombudsman vindt dat de ambtenaren die zich bezighouden met het betalen van facturen zich beter bewust moeten zijn van de gevolgen van een te laat betaalde rekening. Tijdig betalen is organisatorisch te verbeteren, maar vergt zeker ook een cultuuromslag, aldus het rapport.
Gemeenten zijn vaak wanbetalers. Uit onderzoek van de Nationale ombudsman blijkt dat 57 procent van de gemeenten de rekeningen van ondernemers te laat betaalt. Waarnemend ombudsman Frank van Dooren noemt dat in het dinsdag verschenen rapport zorgelijk: ondernemers kunnen in de problemen komen door te laat betaalde facturen. Bovendien geeft de overheid op deze manier niet het goede voorbeeld.
Bureaucratische rompslomp
In de wet staat sinds maart vorig jaar dat overheden binnen 30 dagen hun facturen moeten voldoen. De gemiddelde betaaltermijn was in 2013 43 dagen, de overheid voldoet dus nog lang niet aan het doel om tenminste 90 procent van de facturen tijdig te betalen. Oorzaak van de trage betaling is vooral bureaucratische rompslomp: het heeft geen prioriteit, meerdere mensen moeten akkoord gaan voordat een rekening wordt betaald en als zo iemand afwezig is blijft de rekening liggen. De Haagse departementen presteren met ruim 90 procent op tijd betaalde facturen een stuk beter dan de gemeenten.
Cultuuromslag
De ombudsman vindt dat de ambtenaren die zich bezighouden met het betalen van facturen zich beter bewust moeten zijn van de gevolgen van een te laat betaalde rekening. Tijdig betalen is organisatorisch te verbeteren, maar vergt zeker ook een cultuuromslag, aldus het rapport. Dat betekent bijvoorbeeld ondernemers niet van het kastje naar de muur sturen, eventueel zelf contact opnemen als facturen niet kloppen en de ondernemer inlichten over de oorzaken van de vertraging.
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het bizarre is, dat de overheid zelf erg resoluut is als je een factuur niet bijtijds betaalt. De belastingdienst bijvoorbeeld legt al boetes op als het geld een dag te laat binnen is. Voor het innen van OB sturen ze niet eens een aanslag, omdat zij vinden dat de ondernemers zelf moeten weten wanneer zij die B voldoen, maar zijn desondanks zeer strikt in hun boetebeleid.
Dat is zeer inconsequent: als de overheid zelf moet betalen dan is traagheid troef en is er nauwelijks aandacht voor uiterste betaaldata, maar als de overheid wil vangen dan is er geen enkele clementie.
Dit soort dingen dragen bij aan het beeld van een onbetrouwbare overheid.
De onderverdeling en de verschillen heeft de overheid zelf gecreëerd...
Het is over het algemeen geen onwil, maar de complexheid van de organisatie om fraude te voorkomen waardoor betalingen over veel schijven moeten lopen. ER zijn ook gemeenten, die ruimschoots voldoen aan de vereisten. Ik zou zeggen: Ga eens googlen, daar leer je van. Je hebt trouwens wel een punt waar het betalingen AAN de overheid betreft.
http://www.mkb.nl/images/Analyse%20MKB-Nederland …