Gemeenten over de schreef met ozb
Gemeenten innen meer aan onroerendezaakbelasting (ozb) dan toegestaan. De ozb-opbrengst stijgt dit jaar met 3,9 procent. Dat is meer dan de 2,8 procent die als bovengrens is afgesproken met het rijk. De overschrijding blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten die COELO vandaag presenteert.
Gemeenten innen meer aan onroerendezaakbelasting (ozb) dan toegestaan. De ozb-opbrengst stijgt dit jaar met 3,9 procent. Dat is meer dan de 2,8 procent die als bovengrens (macronorm) is afgesproken met het rijk.
De overschrijding blijkt uit de vandaag gepresenteerde Atlas van de Lokale Lasten van COELO – het centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden in Groningen
Overschrijding macronorm
Elke gemeente mag haar ozb-tarieven zo hoog maken als zij wil. Maar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft met de rijksoverheid afgesproken dat de ozb-opbrengst van alle gemeenten samen niet meer dan 2,76 procent mag stijgen. Dat is de zogeheten macronorm. De ozb-opbrengst stijgt volgens het COELO echter met 3,86 procent een stuk harder. In harde euro’s uitgedrukt: gemeenten halen 38 miljoen meer binnen dan de norm toelaat.
Meer bedrijfspanden
Gemiddeld betaalt een huishouden 251 euro aan ozb. Alleen eigenaren van woningen worden aangeslagen, huurders niet. Inwoners van Texel betalen gemiddeld 116 euro aan ozb, in Blaricum is dat 667 euro. Het gemiddelde ozb-tarief voor woningen stijgt met 3,3 procent, dat voor niet-woningen (bedrijfspanden) met 2,9 procent. Dat de ozb-opbrengst meer stijgt (3,9 procent) dan de ozb-tarieven komt doordat er dit jaar meer woningen en bedrijfspanden zijn dan vorig jaar.
Daling afvalstoffenheffing
De gemiddelde toeristenbelasting stijgt met 9 procent. Dat komt deels doordat meer gemeenten toeristenbelasting zijn gaan heffen. Toeristenbelasting komt steeds meer voor: in 2012 voerden 10 gemeenten een toeristenbelasting in. Aan gemeentelijke belastingen zijn huishoudens gemiddeld overigens maar 1,9 procent – gemiddeld 13 euro – meer kwijt. Dat komt met name doordat de afvalstoffenheffing daalt en de rioolheffing minder stijgt dan ooit eerder gemeten. Deze stijging van 1,9 procent is, net als in 2011 en 2012, minder dan de inflatie. Die bedraagt 2,75 procent.
Wassenaar het duurst
De woonlastenstijging is volgens het aan de universiteit verbonden onderzoeksinstituut veel lager dan je zou verwachten op basis van de stijging van de ozb. ‘Dat komt doordat de grootste heffing, de afvalstoffenheffing (reinigingsheffing), niet stijgt maar daalt, en doordat de rioolheffing veel minder stijgt dan voorheen’, aldus de onderzoekers.
Gemiddeld betalen meerpersoonshuishoudens dit jaar 697 euro aan hun gemeente. Bunschoten is het goedkoopst met 508 euro, Wassenaar het duurst met 1.149 euro.
Niemand? Nee natuurlijk niet want die mogen kennelijk onbeperkt stijgen.