Gemeenten willen geld zien voor kledingcontainers
Goede doelen zoals het Leger des Heils en Humana moeten bij veel gemeenten flink betalen voor het plaatsen van kledingcontainers.
Gemeenten proberen een graantje mee te pikken van de gestegen textielprijzen. Steeds vaker willen ze een vergoeding voor de containers waarin oude kleding wordt verzameld, blijkt uit eigen onderzoek van de Volkskrant.
Liefdadigheidsorganisaties als het Leger des Heils en Humana klagen over de gemeentelijke tarieven, omdat die ten koste gaan van het goede doel. Zo moet het Leger des Heils aan zo'n 100 gemeenten in totaal ruim een miljoen euro afdragen voor 25,5 miljoen kilo verzamelde kleding.
Per kilo betalen
Ruwweg de helft van de gemeenten krijgt een bedrag per kilo. Goede doelen kost dat tot 35 eurocent per kilo, blijkt uit de inventarisatie bij diverse gemeenten en vier liefdadigheidsinstellingen waar de krant vrijdag over schrijft.
Alleen vergoeding
In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 70 miljoen kilo kleding ingezameld, meldt de Vereniging Herwinning Textiel (VHT). Niet alle gemeenten willen een graantje meepikken. Sommige gemeenten willen alleen de onkosten vergoed krijgen als ze bijvoorbeeld ondergrondse containers aanleggen.
Recyclebedrijven
De meeste kleding wordt verkocht aan sorteerbedrijven. Die verkopen kleding door aan Oost-Europese of Afrikaanse opkopers wanneer die geschikt is voor de tweedehandsmarkt. De rest gaat naar recyclebedrijven die er bijvoorbeeld isolatiemateriaal of matrasvulling van maken.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.