Niet in de kou laten zitten
De gemeenten moeten goedkope koopwoningen gaan isoleren. Een forse klus erbij.
Weer een nieuwe klus voor de gemeenten! En het is een forse klus. Ze moeten zorgen dat 750.000 koopwoningen betere isolatie krijgen. Het gaat om slecht-geïsoleerde, goedkopere koopwoningen, waarin mensen wonen die een inkomen hebben van hooguit ongeveer 50.000 euro per jaar.
De dure koopwoningen mogen de eigenaren zelf beter isoleren, en dat geldt ook als de eigenaren een hoger inkomen hebben. Huurwoningen moeten door de verhuurder worden geïsoleerd. Zo blijft niemand in de kou zitten.
Voor deze isolatieklus krijgen de gemeenten van minister De Jonge van Volkshuisvesting 1.460 euro per woning. Dit jaar en volgend jaar krijgen de gemeenten geld voor ruim 140.000 woningen. En ze krijgen zes jaar de tijd. Eerst geld krijgen, en pas jaren later de prestatie hoeven te leveren: dat betekent dan een financiële afrekening of de gemeenten hun isolatieklus wel hebben uitgevoerd.
Of ze wel de woningen hebben geïsoleerd waarvoor ze geld hebben gekregen. Logisch. Maar de gemeenten hebben niet helemaal zelf in de hand of ze voldoende woningen kunnen isoleren. Immers, niet elke woningeigenaar zal mee willen doen. De minister wil de gemeenten belonen voor hun inspanning, ook als ze er niet in slagen het volledige aantal woningen te isoleren. Daarom maakt hij de afrekening heel gemeentevriendelijk.
Een vriendelijke afrekening
De afrekening is namelijk niet evenredig aan het deel van de woningen dat de gemeenten niet geïsoleerd hebben. Nee, hij is veel gunstiger voor de gemeenten. Wat ze moeten terugbetalen, is namelijk het kwadraat van het deel van de woningen dat de gemeenten niet hebben geïsoleerd. Een rekenvoorbeeldje maakt het duidelijk. Stel een gemeente moet 1.000 woningen isoleren. Ze krijgt daarvoor, dit jaar en volgend jaar, in totaal 1.000 keer 1.460 euro.
Stel dat over zes jaar blijkt dat ze 200 woningen minder heeft geïsoleerd, dat is 20 procent. Dan hoeft ze niet 20 procent van het bedrag terug te betalen, maar 20 procent van 20 procent van het bedrag. Dus als een gemeente 20 procent van de isolatieklus niet heeft gedaan, hoeft ze maar 4 procent van het bedrag terug te betalen. En als een gemeente 10 procent van de isolatieklus niet heeft gedaan, hoeft ze maar 1 procent van het bedrag terug te betalen.
Complimenten voor deze soepelheid! De minister laat voor de isolatie de gemeenten niet in de kou zitten.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.