Gemeenten houden beleggers huurwoningen buiten de deur
Beleggers hebben miljarden klaarliggen om te investeren in de bouw van huurwoningen. Maar nu de markt aantrekt geven gemeenten voornamelijk grond uit voor de bouw van koopwoningen. Dit melden grote vastgoedbeleggers in het Financieel Dagblad.
Beleggers hebben miljarden klaarliggen om te investeren in de bouw van huurwoningen. Maar nu de markt aantrekt geven gemeenten voornamelijk grond uit voor de bouw van koopwoningen. Dit melden grote vastgoedbeleggers in het Financieel Dagblad.
Groot tekort
Beleggers, zowel uit Nederland als de omringende landen, willen miljarden investeren in huurwoningen in Nederland, met name in de categorie met een huurprijs van tussen de 700 en 1000 euro per maand. Aan dit soort huurwoningen is een groot tekort, vooral in de grote steden, Noord-Brabant en Gelderland. Doordat er te weinig van deze woningen beschikbaar zijn om in te investeren, blijft het geld ongebruikt of wordt het geïnvesteerd in het buitenland. Volgens vastgoedadviseur Capital Value is 650 miljoen euro van pensioenfondsen de afgelopen twee jaar ongebruikt gebleven.
Waan van de dag
Dick Gort van verzekeraar ASR zegt in het Financieel Dagblad veel meer met gemeenten op te willen trekken om huurwoningen te realiseren. ‘Maar door perikelen met de begroting zie je dat ze geneigd zijn mee te gaan met de waan van de dag nu de prijzen van koopwoningen hard stijgen.’
Diverse woningvoorraad
De Vereniging Nederlandse Gemeenten erkent dat er een tekort is aan huurwoningen in het middensegment, maar stelt dat gemeenten hard bezig zijn met het uitbreiden van de voorraad. ‘De grondprijs heeft hier niet echt invloed op’, aldus een woordvoerder. ‘Gemeenten willen juist graag een diverse woningvoorraad.’
Middensegment
Nederland telt op dit moment 439.000 huurwoningen in het middensegment. Het aantal huishoudens met een middeninkomen bedraagt 1,6 miljoen.
Zij willen woningen voor meer doelgroepen: kleine woningen (kamers) voor jongeren en studenten, geschikte woningen voor ouderen (in alle prijsklassen), goedkope woningen voor grotere gezinnen (met 3-4 slaapkamers). En natuurlijk ook woningen voor starters, alleenstaanden en tweeverdieners die teveel verdienen voor sociale huurwoning. Bij beleggers is alleen die doelgroep in beeld.
Feit is dat de grootste vraag naar woningen, woningen in prijsklasse tussen de 500 - 700 euro is, dat is betaalbaar voor inkomens tot 43.000 (de vastgestelde grenzen kloppen niet). Daarnaast is er behoefte aan woningen 800 - 900. Maar die moeten wel voldoende groot zijn (70m2) en op redelijke locatie liggen.
Maar beleggers willen het liefst zo weinig mogelijk voorwaarden en de handen vrij hebben. Gemeenten moeten denken aan hun doelgroepen en aan de voorzieningen die daarbij horen, dat botst.