Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten bezuinigen vooral op eigen mensen

De 36 grootste steden bezuinigingen gemiddeld 5 procent op hun uitgaven. Het ambtelijk apparaat is de grootste bezuinigingspost, blijkt uit een analyse die Nicis Institute, het kennisinstituut voor steden, donderdag publiceerde.

19 mei 2011

Mes
Na bezuinigingen op het ambtelijk personeel geven gemeenten vooral minder geld uit aan arbeidsmarkt, maatschappelijke opvang en zorg. Ook gaat het mes in de uitgaven die te maken hebben met het gemeentebestuur, waaronder het beperken van het aantal wethouders.

Minder drastisch
Niet alle steden bezuinigen op dezelfde manier. Nijmegen, Venlo en Zwolle kiezen ervoor te snijden in uitgaven voor het ambtelijk personeel en het bestuur. In andere steden gaan de budgetten daarvoor minder drastisch omlaag. Sommige steden hanteren de kaasschaaf en bezuinigen overal een beetje. Andere steden concentreren hun bezuinigingen juist op een terrein. De meeste steden (32) snijden niet alleen in de kosten, maar investeren ook in nieuw beleid.

Lees hier het hele rapport.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
Laten we eerlijk zijn, meestal is er erg veel lucht en inefficientie in ambtelijke organisaties. Mijn ervaring is dat met een beetje inzet al gauw met ca 20 % minder personeel kan worden gewerkt, zonder dat dit echt consequenties voor de uitvoering heeft. En voor politicie is het zeer onaantrekkelijk om niet te worden herkozen, dus bezuinig je nog niet op je kiezers. Kortom logisch eerst de ambtenaren en grofweg over zo'n jaar of 6 a 7 komen pas echt de budgetten voor de kiezers aan bod.
gerrie
Managers vormen een overbodige laag in iedere organisatie. Wachtgeld schrappen van al die ex-bestuurders
Cees Bakker / bezuinigingsdeskundige bakerandweb
Wat opvalt is dat er geen echte keuzes worden gemaakt. Weer kaasschaven en snijden op het aantal ambtenaren: hetzelfde met minder. Gemiste kansen dus en een extra druk op het ambtelijk apparaat.

Het zou ook anders kunnen, we noemen het Het Nieuwe Bezuinigen, waarbij het primaire proces en taken van de gemeente centraal worden gesteld en samen met de echte deskundigen (de uitvoerders en de gebruikers) naar de echte mogelijkheden worden gezocht.

Niet topdown bezuinigen en ongenuanceerd snijden in het ambtelijk apparaat, maar goed kijken welke activiteiten echt belangrijk zijn en welke niet.
Gebruik maken van de kennis van de uitvoerders en bottom-up zorgen dat de goede maatregelen worden genomen. Op die manier kan er misschien zelfs wel een neiuw elan in de organisatie gaan ontstaan.

a.a. smits
Helemaal met Bakker eens. Alleen zie ik het er niet zo van komen. Hier zijn we al twee jaar bezig met De Takendiscussie. Dikke Stroop. Bestuur en directie maken dankbaar gebruik van de mitsen en maren die de ambtenarij oplepelt en dus worden de pijnlijke keuzes niet gemaakt, niet voor het personeel en al helemaal niet voor de te treffen burgers. Wat je dan aan uitwijkfoefjes tegenkomt is niet te beschrijven. Terwijl het juist ook veel kansen biedt.
Dus Cees, ga er tegenaan en blijf proberen Het Nieuwe Bezuinigen er vlot en helder in te rammen.
Niek / jurist
We weten allemaal wel hoe het zou moeten maar in de praktijk kiezen politici toch altijd voor de gemakkelijke weg. Anders worden ze over 4 jaar niet herkozen. Ik heb in het bedrijfsleven gewerkt en als een product niet voldeed (tekort geld in het laadje bracht) werd die taak afgestoten, de mensen die eraan werkten voor zover mogelijk intern of extern herplaatst en gingen we lekker door met geld verdienen aan andere dingen. Ik werk nu al weer een tijdje bij de overheid maar daar werkt het andersom. De taken willen we blijven uitvoeren, op kwaliteit leveren we absoluut in doordat de uitvoering onder druk komt te staan. Maar als dat tot problemen leidt, zijn de managers en bestuurders als elders hun kunstje opnieuw aan het uitvoeren.
gerrie
Met zo min mogelijk mensen zo veel mogelijk doen is een goede fundering voor een welvarende economie.
Advertentie