Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten betaalden hoofdpijs voor strooizout

Nederlandse gemeenten hebben de afgelopen winter aanzienlijk hogere prijzen dan gebruikelijk betaald voor strooizout.

03 mei 2010
Drie keer zoveel
Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws onder honderd gemeenten.Tweederde van de gemeenten betaalde veel meer per extra ingekochte ton zout dan normaal het geval is. Vaak waren zij het dubbele kwijt, maar soms ook het drievoudige. Borsele in Zeeland betaalde als enige ondervraagde gemeente zelfs het viervoudige voor het strooizout.

Noodzaak

Andere gemeenten die relatief veel geld neertelden voor het strooizout waren Den Haag, Woerden, Westvoorne (Zuid-Holland) en Wijchen (Gelderland). Veel gemeenten beklemtonen dat zij genoodzaakt waren het dure zout aan te schaffen, omdat verkeersveiligheid de absolute prioriteit had tijdens het aanhoudende winterweer.

Vraag en aanbod
Waar een ton zout normaal tussen de 50 en 70 euro kost, betaalden gemeenten deze winter zonder problemen tussen de 200 en 300 euro. 'Het is simpelweg een kwestie van vraag en aanbod', stelt Johan de Jong van zoutleverancier Eurosalt voor RTL Nieuws. Hij noemt het opvallend dat gemeenten niet hebben onderhandeld over de prijs van het zout. Volgens Eurosalt hadden onderhandelingen tot een lagere prijs kunnen leiden.

Vuist maken

Hoogleraar Openbare Financiën Hans van Mierlo vindt dat gemeenten en provincies een vuist zouden moeten maken. Door vaste prijsafspraken kan worden voorkomen dat zoutbedrijven de prijzen op kunnen drijven als zich grote schaarste voordoet. De Zeeuwse gedeputeerde Kees van Beveren stelde voor RTL Nieuws dat hij hier binnenkort overleg over heeft met de Zeeuwse gemeenten. Ook Overijssel zou soortgelijke plannen aan het maken zijn.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Criticus - NL
Tsja, marktwerking ...
gemeenteambtenaar / ambtenaar
Merkt niemand nu op dat de markt pas werd verstoort toen het Rijk en de Provincie de zoutmarkt op gingen?
Advertentie