Splinter en balk
De gemeenten doen het niet goed, zo klaagt de Tweede Kamer. De Waarderingskamer bevestigt dat de gemeenten de taxaties minder goed uitvoeren dan voorheen.
Mopper de mopper. Brom, grom, brom. Sputter sputter. De Tweede Kamer pruttelt weer eens dat de gemeenten iets niet goed doen. Deze keer het taxeren van de woningen.
Die taxaties worden niet alleen gebruikt voor de gemeentelijke onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook voor de landelijke inkomstenbelasting, de successierechten, de belastingen van de waterschappen, en sinds kort ook de huren. En voor nog een zwikje andere zaken.
De gemeenten doen het niet goed, zo klaagt de Tweede Kamer. De Waarderingskamer bevestigt dat de gemeenten de taxaties minder goed uitvoeren dan voorheen. Normaal heeft 95 procent van de gemeenten de taxaties goed op orde, enkele maanden geleden was dat teruggelopen tot 80 procent. Misschien taxeren tientallen gemeenten nu sommige categorieën woningen wel enkele procenten te hoog of te laag. Ze hebben daarvoor een goede verklaring. Ze voeren de taxaties en de waardeberekeningen op dezelfde manier uit als vroeger.
Maar dat is niet meer goed genoeg. Omdat er de afgelopen jaren weinig woningen zijn verkocht, is het moeilijker om vergelijkbare woningen te vinden die recent verkocht zijn. Een goede verklaring is nog geen goede reden – het moet gewoon beter. Alleen met goede gegevens over de waarde van de woningen kunnen de inkomstenbelasting, de successierechten, de ozb en al die andere zaken eerlijk zijn. Het zal nog wel enkele jaren duren voordat weer 95 procent van de gemeenten zijn taxaties voldoende uitvoert.
Maar mag de Tweede Kamer hierover mopperen? De woningwaarde bepaalt een heel klein deel van de totale belastingen. Zeg maar een splinter in vergelijking met de balk aan belastinggegevens die het rijk verzamelt. Veel belangrijker voor de belastingen is bijvoorbeeld de omzet van winkels en dienstverleners, zodat de btw-last eerlijk verdeeld kan worden. Als normaal minstens 95 procent van alle winkeliers en dienstverleners zijn omzet volledig juist zou opgeven, en hooguit 5 procent van alle winkeliers en dienstverleners er maar enkele procenten naast zou zitten, dan zou de btw eerlijker worden verdeeld dan de belastingen die afhangen van de woningwaarde.
Maar zijn er geen zwartwerkers voor de btw? En heeft maar een heel klein deel van de winkels hooguit een heel klein deel van de omzet onder de toonbank? Ook van groot belang voor de belastinglast is het inkomen dat iedereen verdient. En dat wordt allemaal netjes opgegeven aan de belastingdienst? Niemand ‘vergeet’ inkomsten? De Tweede Kamer moet eerst maar eens zorgen dat de andere gegevens van de belastingen beter op orde zijn. En dan pas mag de Kamer mopperen over de kwaliteit van de waardebepaling van de woningen. Want zelfs de matige woningtaxaties van de gemeenten nu zijn vele malen beter dan de belastinggegevens die het rijk verzamelt.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.