Advertentie
financiën / Nieuws

Lokale woonlasten fors hoger

Huurders betalen dit jaar 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent, zo blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2019, dat is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. COELO onderzocht voor dit jaarlijkse overzicht de tarieven van 37 grote gemeenten.

10 januari 2019

De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar forser dan voorgaande jaren. Dat komt vooral doordat het rijk de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt. Gemeenten rekenen die extra kostenpost door aan hun inwoners.

Huurders betalen dit jaar 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent, zo blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2019, dat is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. COELO onderzocht voor dit jaarlijkse overzicht de tarieven van 37 grote gemeenten.

Meer kosten
Afvalverwerkers betalen afvalstoffenbelasting voor al het afval dat wordt verbrand of gestort en rekenen dat door aan gemeenten. Het rijk verhoogt die afvalstoffenbelasting in 2019 met 139 procent. Gemeenten maken daardoor 3,5 tot 4,0 procent meer kosten.

Huishoudens in een huurwoning betalen afvalstoffenheffing en in sommige gemeenten rioolheffing. Zij betalen in 2019 gemiddeld 18 euro meer. Zonder de stijging van de afvalstoffenbelasting van het rijk was dat 7 á 8 euro lager geweest. Het goedkoopst is Nijmegen (40 euro) en het duurst Zaanstad (571 euro). De lasten stijgen voor huurders het sterkst in Haarlem (18 procent, ofwel 59 euro) en dalen het sterkst in Assen (4,4 procent, 17 euro).

Woningeigenaren
De gemeentelijke woonlasten voor meerpersoonshuishoudens die hun woning bezitten (ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing) stijgen gemiddeld met 29 euro (4,3 procent) tot 702 euro per jaar. Voor woningeigenaren in Den Haag zijn de lasten het laagst (563 euro); in Enschede zijn ze het hoogst (856 euro). Nijmegen verlaagt de lasten voor deze groep het meest (met 2,2 procent ofwel 16 euro). Amsterdam verhoogt ze het sterkst (met 11,3 procent, ofwel 66 euro). Met de afvalstoffenheffing wordt de afvalinzameling en –verwerking bekostigd.

Haarlem duurder
Een meerpersoonshuishouden betaalt gemiddeld 289 euro aan afvalstoffenheffing, 6,1 procent meer dan vorig jaar. Zonder de verhoging van de afvalstoffenbelasting door het rijk zou deze stijging 2,1 tot 2,6 procent kleiner zijn geweest. In Assen daalt de afvalstoffenheffing met 4,6 procent, in Haarlem zijn huishoudens 18,2 procent meer kwijt. Huishoudens in Nijmegen betalen het minst (40 euro) omdat een groot deel van de kosten van afvalinzameling en verwerking wordt betaald uit de ozb. In Haarlem betalen huishoudens het meest (383 euro).

Rioolheffing
Huurders betalen gemiddeld 58 euro voor de rioolheffing, 1,7 procent meer dan in 2018. In 13 grote gemeenten (34 procent) betalen huurders geen rioolheffing. In de gemeenten waar huurders wel rioolheffing betalen varieert het tarief voor zowel één- als meerpersoonshuishoudens van 28 euro in Oss tot 280 euro in Zaanstad.

Eigenaar-bewoners betalen in Zwolle het minst voor de rioolheffing (103 euro), in Zaanstad het meest (280 euro). Gemiddeld betalen zij 169 euro, 2,0 procent meer dan vorig jaar. Zowel de stijging voor huurders als voor eigenaren blijft daarmee onder de verwachte inflatie.

Nijmegen hoogste ozb
Huurders betalen geen ozb aan de gemeente, huiseigenaren wel: in 2019 gemiddeld 244 euro. Dat is 3,7 procent meer dan vorig jaar. De stijging loopt uiteen van een daling met 1,9 procent in Westland tot een stijging met 23 procent in Eindhoven. In Den Haag betalen huishoudens het minst (gemiddeld 131 euro), in Nijmegen het meest (529 euro).

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Ondertussen blijven naar mijn verwachting de meeste mensen stemmen op 'de gevestigde partijen'. Daardoor zal er in Nederland niets veranderen, de gele hesjes ten spijt.



Dus wie voor verandering is: stem PVV of FvD.
Bertus / Observant
@Gerhard. Ga eerst je schoolgeld terughalen want je Nederlands is beroerd. En verstand van zaken heb je ook al niet.
doeterniettoe / -
@Wim Vreeswijk:

Misschien in de war met de euro i.p.v. de EU?

Het probleem is overigens niet zozeer de euro, maar dat de Nederlandse regering het nodig vond om de gulden onder te waarderen "omdat dat goed zou zijn voor de concurrentiepositie van ons land". Het Nederlandse kabinet heeft besloten om 10% aan waarde te laten verdwijnen. Niet de EU, maar Nederlandse politici.



Daarnaast is al sinds 1982 sprake van loonmatiging in Nederland. Dit met pieken en dalen, maar het klopt inderdaad dat dit vanaf 2000 erger is geworden.



Het aantrekken van gele hesjes gaat weinig uithalen, omdat de meerderheid van de Nederlandse politiek dit beleid tot nu toe altijd heeft toegelaten. Los van de vele foute uitspraken en daden die veel gele hesjes doen.



Ja, er moet wat veranderen, zowel lokaal (waar dit nieuwsbericht over gaat) als landelijk als Europees.

Of dat ook gaat gebeuren is maar de vraag, zeker met de huidige lichting (Nederlandse!) politici.
H. Wiersma / gepens.
Het zijn niet alleen de veel hogere lokale lasten. WOZ-waarden verhogen met 40% zijn ook al niet vreemd meer en dan ook nog alle andere extra lasten, zoals energielasten, btw-verhoging, zorgkosten, geen of nauwelijks indexering pensioenen etc. etc. Het eerst zien en dan geloven wordt dan opnieuw: we zien dat Rutte (VVD) burgers ieder jaar belazerd en daarom geloven we al lang niet meer in hem en zijn Kabinetten!
Kareel
Nog een week en dan zijn de eerste salarissen van 2019 bekend. Er zal iets minder belasting betaald hoeven te worden, dus is het netto loon ligt een paar tientjes hoger. Maar die gaan meer dan op door de sterk gestegen (vaste) lasten. De Telegraaf meldde vanmorgen dat die lastenstijging 600 euro per jaar is voor een gemiddeld gezin, dat is 50 euro per maand. daar komt dan de hogere prijzen van dagelijkse producten als gevolg van de verhoging van het lage BTW-tarief nog eens bij.



Van de door regering en coalitie beloofde koopkrachtverbetering komt dus helemaal niets terecht. En dat zal de stemming op 20 maart sterk bepalen. Vooral middenstandspartij CDA gaat klappen krijgen.
Gerhard / Gemeente
Wie zij ook al weer dat gemeente ambtenaren te weinig salaris KRIJGEN ? Geen wonder dat de ozb omgaat om deze groep te spekken. Iets meer productief zijn zou al veel schelen.
Govert
Van die door kabinet en coalitie (VVD, CDA, D66, CU) beloofde koopkrachtverbetering in 2019 ("voor iedereen!") komt dus helemaal niets terecht. De lage BTW verhoogt met 50%, extra energiebelasting, hogere pensioenpremies en stijging gemeentelijke lasten vormen te samen een veel hoger bedrag dan wat je aan minder belasting hoeft betalen door de marginale aanpassing van de tarieven.



Opnieuw zijn we bedonderd, ditmaal door de kongsi Rutten/Dijkhoff, Buma/de Jonge, Pechtold/Ollongren en Segers/Schouten. Voor het 9e achtereenvolgende jaar onder Rutte gaan we inleveren. En dit jaar heel veel. Ondanks de al jaren durende economische groei.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Sinds de toetreding tot de EU in 2002 is de Nederlander er qua koopkracht geen moer mee opgeschoten, zo bleek ook uit het jaarverslag 2017 van De Nederlandse Bank (DNB) en een redactioneel artikel van AD-verslaggever Peet Vogels in februari 2018. We worden echter al 17 jaar zoet gehouden en gepiepeld door Rutte cs. Sterker nog, sinds 2019 gaat de inlevering van koopkracht nog heel wat sneller. Het wordt dan ook tijd dat alle kiezers, van links tot rechts, van SP t/m PVV eensgezind de gele hesjes aan gaan trekken en de straat op gaan !
Advertentie