Advertentie
financiën / Column

Wereldkampioen

Het aantrekken van buitenlandse bedrijven heeft wat nodig. Voor meer werkgelegenheid, om onze werklozen een baan te kunnen geven, moeten we een aantal gemeenten met een uitstekend vestigings­klimaat hebben, die de concurrentie met alle andere vestigingsplaatsen buiten Nederland aankunnen.

24 juli 2015

Om met voetbal wereldkampioen te worden, hebben we niets aan 11 spelers van gemiddelde kwaliteit. We hebben 11 topspelers nodig. De tegenstander stelt immers ook zijn beste spelers op.

Dat we daarnaast nog zo’n 400 matige spelers hebben, is minder van belang, want we stellen die matige spelers niet op in de wedstrijden tegen de andere landen. Die matige spelers zijn hooguit goed om de top-11 scherp te houden. Met 11 uitstekende en zo’n 400 matige spelers kunnen we wereldkampioen worden, met alleen spelers van gemiddelde kwaliteit verliezen we altijd. Dat betekent dat we onze 11 beste spelers de beste trainer, de beste coach en de beste voorzieningen moeten geven, en dat de honderden matige spelers het moeten doen met minder steun. Die 11 topspelers moeten wel een topsportmentaliteit hebben. Keihard hun best doen. Willen winnen. Niet zeuren. Als een topspeler klaagt, kan hij beter gaan spelen in de groep mindere spelers; daar zit altijd wel iemand in die het talent en de wil heeft om wél bij de top te horen.

Zo is het ook met het aantrekken van buitenlandse bedrijven. Voor meer werkgelegenheid, om onze werklozen een baan te kunnen geven, moeten we een aantal gemeenten met een uitstekend vestigings­klimaat hebben, die de concurrentie met alle andere vestigingsplaatsen buiten Nederland aankunnen. De beste voorzieningen tegen de laagste tarieven. De beste ondersteuning van de overheid. We hebben er weinig aan als een Nederlandse gemeente de tweede voorkeursplaats van een buitenlands bedrijf is. Want een buitenlands bedrijf vestigt zich het liefst in zijn eerste voorkeursplaats.

Maar wat doen wij in dit platte landje? We willen dat alle gemeenten zo veel mogelijk op elkaar lijken. Alle gemeenten moeten allemaal even veel ondersteuning krijgen en allemaal dezelfde, gemiddelde prestaties kunnen leveren. Hun belastingtarieven mogen niet te veel van elkaar afwijken. Dat is geen topsportmentaliteit, maar een amateurmentaliteit, waarmee we nooit ofte nimmer de beste vestigingsplaats van de wereld worden. Waarmee we dus weinig buitenlandse bedrijven aantrekken. Zodat onze werklozen geen baan kunnen vinden. Dat is jammer, voor ons allemaal.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

criticus
Kun je anders dan amateurkwaliteit verwachten van een land geregeerd wordt door amateurs? We kennen immers het lekenbestuur? Een ieder kan gekozen worden, zonder enige vorm van kwaliteitseis?

Met name op laokaal niveau wreekt zich dat,maar ook op provinciaal en landelijk niveau is dat terug te zien.
Mark de Vries / Adviserend Partner
Zonder 11 topspelers geen topprestatie? Ik kijk er toch wat anders naar...

De uitdaging is om spelers zo goed met elkaar te laten samenwerken en hun individuele kwaliteiten daarbij te benutten dat het resultaat van het team groter is dan de optelsom van de individuele kwaliteiten.

Wellicht is dat nou net het verschil tussen rekensommetjes en de kracht van interactie tussen mensen.

Wellicht is dat ook de reden van het nadrukkelijker verschuiven van de aandacht van de cijfermatige kant naar de menselijke kant van organisaties.

Onder Louis van Gaal werd Nederland met een ploeg van gemiddelde spelers (met hier en daar een uitschieter/topper) bijna wereldkampioen voetbal. Door mensen een duidelijk kader te geven, flexibele werkhouding te creëren, improvisatievermogen te ontwikkelen en verbinding te leggen tussen kwaliteiten zodat die elkaar versterken.

Daar zijn vast allerlei kengetallen en cijfertjes bij benut. Maar de leider was met name gericht op de mens en het werkklimaat van deze mens en het doel om op een onderscheidende manier een topprestatie te leveren. En dat lukte. Zelfs met een 2e plek!
A. Wassenburg
Kletskoek. Met 11 toppers krijg je 11 keer ruzie, met een paar toppers plus een aantal aangevers (zeg maar verdedigers) krijg je een team dat werkt. Anders schop je alleen in eigen doel. En dat gebeurt dus ook. NS: de aanbesteding. Imtech: de fraude. Woningkoepels: derivaten. Moet ik nog verder of is het eindelijk duidelijk zo?
Fred Smit
@Mark

Volgens mij beschrijf jij precies wat Jan bedoelt.

Het onderscheidend vermogen herkennen en benutten, dus juist niet alles gelijk trekken en gelijk behandelen.

Niet alle gemeenten moeten gelijk zijn, de een heeft een beter bedrijfsklimaat, de nader een beter woonklimaat. Dat moet je (h)erkennen en waar de potentie is en de kansen liggen moet je steun bieden.
Advertentie