Advertentie
financiën / Achtergrond

Geen beroep bij begrotingsbesluiten

Tegen een raadsbesluit over het fourneren van geld op de begroting kun je geen beroep aantekenen, omdat de bedoeling van dat besluit niet is juridische aanspraken voor belanghebbenden in het leven te roepen.

20 maart 2009

Aan de zuidkant van het Brabantse Bladel ligt een groot, helblauw betegeld gat van twintig bij vijftig meter. Het is het buitenbad van Zwembad De Smagtenbocht. Het openluchtbad is ouderwets en heeft een dure opknapbeurt nodig. In 2002 wordt besloten het bad te sluiten en slopen.

 

Een actiegroep begint verschillende juridische procedures om het bad open te houden. Een deel van de leden sluit zich aan bij Bladel Transparant. Deze nieuwe partij heeft bij de verkiezingen van 2006 slechts één programmapunt: het zwembad moet open blijven. Zij wint hiermee drie raadszetels.

 

Het nieuwe college van B en W wil dit signaal van de kiezers niet negeren. Het stemt in met een onderzoek naar de mogelijkheden om het zwembad open te houden. In het voorjaar van 2007 stemt de gemeenteraad over de alternatieven die dan voorliggen. De raad kiest voor variant nul: slopen en op het terrein commerciële recreatievoorzieningen ontwikkelen. Tegelijkertijd wijst de raad het voorstel van B en W af om kredieten en budgetten beschikbaar te stellen, opdat het zwembad in 2007 nog open kan blijven.

 

Leden van de actiegroep en Bladel Transparant maken op persoonlijke titel bezwaar tegen beide raadsbesluiten. Eén jaar extra vinden zij onvoldoende en met procederen kun je het voortbestaan van het zwembad rekken. Zo heeft de actiegroep de sluiting al vier jaar weten uit te stellen.

 

Volgens Dick Zumker hebben zich ná bovengenoemde raadsbesluiten twee bedrijven aangediend die het buitenbad zouden kunnen exploiteren met een jaarlijkse gemeentesubsidie van 30.000 euro. Als één daarvan ook het belendende binnenbad - dat niet ter discussie staat - mag exploiteren, zou het de gemeente zelfs helemaal niets kosten.

 

Maar politiek gezien is de sloop definitief. En juridisch bijna. Het bezwaar en het beroep tegen het sloopbesluit hebben geen succes. Het beroep inzake het afkeuren van extra geld vindt de rechtbank daarentegen gegrond. Dat zint de gemeenteraad niet en de raad gaat in hoger beroep.

 

De Raad van State zet een definitieve streep onder het buitenbad door beide onderdelen van het hoger beroep ongegrond te verklaren. Interessant is de reden waarom het hoger beroep over het krediet- en budgetbesluit faalt.

 

Het is, zoals de Raad van State in 2007 al zei, namelijk niet mogelijk om beroep in te stellen tegen ‘een beslissing van de gemeenteraad over het beschikbaar stellen van een budget op de gemeentebegroting’. De bedoeling van zo’n besluit is namelijk niet juridische aanspraken in het leven te roepen tegenover (mogelijke) belanghebbenden.

 

Wethouder Arjan van der Hout is blij dat de kwestie van de sloop nu voorbij is. Maar Dick Zumker laat doorschemeren dat de partijen het nog lang niet eens zijn over wat er nu moet gebeuren op de plaats van het buitenbad.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie