Rijksambtenaren: ‘Looneis blijft 5 procent’
Acht op de tien rijksambtenaren houden vast aan de looneis van 5 procent in de nieuw af te sluiten cao voor 2021. Dat blijkt uit een ledenenquête van FNV Overheid. De vakbond gaat er nu ook voor.
Acht op de tien rijksambtenaren houden vast aan de looneis van 5 procent in de nieuw af te sluiten cao voor 2021. Dat blijkt uit een ledenenquête van FNV Overheid. De vakbond gaat er nu ook voor.
Halverwege januari starten de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Als voorbereiding daarop vulden FNV-leden onlangs een enquête in. Uit de resultaten blijkt dat zij koopkracht en salaris belangrijk vinden. 80 procent van de mensen geeft aan dat er op dit moment geen reden is om de looneis van 5 procent te verlagen. De meest genoemde reden is de stijgende kosten voor levensonderhoud. Een andere veel genoemde reden is het argument dat je op lange termijn geen goed personeel in dienst houdt als het rijk gaat achterlopen met salarissen.
Duidelijke trend
20 procent van de respondenten vindt dat er wel reden is een lagere looneis te stellen. De argumenten variëren van ‘ik ben blij dat ik mijn werk nog heb’ tot ‘dit kan verkeerd overkomen in de publieke opinie’. Ook zijn er mensen die zeggen dat ze zelf wel een goed salaris hebben, maar ook kijken naar collega’s in lagere schalen die een stijging wel nodig hebben.
De vakbond spreekt van een gevarieerd beeld, maar wel een duidelijke trend. Dus zetten ze bij de onderhandelingen in op een loonstijging van 5 procent.
Thuiswerkvergoeding
Een grote meerderheid pleit voor een structurele thuiswerkvergoeding. Op de tweede plaats staat de verstrekking van middelen om thuis te kunnen werken. Al eerder bleek volgens de FNV dat zo’n 40 procent van de medewerkers nog steeds op een privé-laptop of -tablet werkt, geen goed bureau heeft en andere faciliteiten mist.
Eerder stoppen
Opvallend veel respondenten geven aan gebruik te willen maken van de mogelijkheid om drie jaar voor hun AOW-leeftijd te kunnen stoppen met werken. Voor de vakbond is dat mede een reden om het spaarverlof uit te breiden van 50 naar 100 weken.
Voorafgaand aan de onderhandelingen zal de FNV aan de werkgever een en ander in een inzetbrief uiteen zetten.
Reacties: 15
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Mede mogelijk gemaakt doordat de pensioenpremie weer is verhoogd ipv de pensioenen verlaagt...
Verlaging van pensioenen is -in de huidige situatie- een absurde suggestie. Kennelijk snap je er nog steeds niets van. Dus daar we we nog eens.
De verhoging van de pensioenpremies per 1 januari 2021 zijn een gevolg van:
1. de lage dekkingspercentages die met name worden veroorzaakt door de door de DNB (Klaas Knot) opgelegde achterlijk lage rekenrente die pensioenfondsen moeten hanteren voor toekomstige pensioenen. Er zijn/worden gemiddelde rendementen behaald van ca. 7% over de laatste 20 jaar (bijv. ABP), terwijl de pensioenfondsen voor toekomstige pensioenen moeten rekenen met 0% rendement. Verreweg de meeste pensioenfondsen hebben over het algemeen enorme vermogens maar worden dus verplicht zich arm te rekenen.
2. in het recente verleden zijn te lage pensioenpremies geïnd om salarissenverhogingen van werkenden te realiseren. Spekkopers hiervan waren de werkgevers (relatief lagere salarisuitgaven en sociale lasten) en de Overheid (relatief minder salarisuitgaven en relatief minder belastingaftrek).
Daarnaast profiteert het Rijk (en de andere EU-overheden) ook nog eens structureel van de door de ECB gedicteerde lage rente (ca.4% op de nationale schuld van inmiddels E 450 miljard) of wel E 18 miljard en de veel lagere hypotheekaftrek.
Onterechte verlaging van de pensioenen NU betekent ook (veel) lagere pensioenen LATER (dus ook voor de jongeren).
Moet je wel naar ze luisteren of is het gerommel in de marge ?
"Remember, those who are shutting down our economy haven't missed a paycheck since lockdown began. We are not in this together". VanMorrison
In plaats van een pas op de plaats: ben blij dat je inkomenszekerheid en gouden secundaire arbeidsvoorwaarden en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen hebt, willen ze meer, meer en nog meer.
Het argument dat de overheid anders goede krachten verliest is onzin. Veel ambtenaren zitten gevangen in een gouden vogelkooi. Velen kunnen elders echt niet meer verdienen, gelet op de kwaliteit die ze in huis hebben.
Je hebt waarschijnlijk een verkeerde voorstelling van zaken. Je refereert aan vervlogen tijden.
De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet meer van goud. Arbeidsongeschiktheidsverzekering moet je gewoon voor betalen als je die wilt afsluiten.
Het leven gaat door, ik zou niet weten waarom ambtenaren geen bescheiden loonsverhoging verdienen.
Dus: of meer salaris of meer mensen aannemen.