Advertentie
financiën / Nieuws

Grondverliezen brengen Breda in problemen

Breda staat er financieel slecht voor door verliezen op grondverkoop, stelt de lokale rekenkamer. Breda heeft zich te veel gericht op dure woningen, die onverkoopbaar blijken.

22 februari 2013

De reserves van de gemeente Breda zijn niet toereikend om nog meer grote verliezen op de grondexploitatie op te vangen. ,,De financiële positie van Breda is derhalve zorgelijk te noemen'', zegt de Rekenkamer van de gemeente donderdagavond na onderzoek.

Te grote ambities

De gemeente Breda is de afgelopen jaren al geconfronteerd met tekorten en afboekingen voor in totaal 100 miljoen euro. Als alle negatieve scenario's uitkomen, komt daar nog bijna 150 miljoen euro bij, becijferde de Rekenkamer. Behalve de algemeen bekende factoren zoals de stagnerende markt en dalende prijzen, weegt extra mee dat Breda veel grond, te grote ambities en te duur aanbod heeft terwijl er juist vraag is naar goedkope huizen. Vanuit de wens om hogere inkomens naar de stad te trekken, worden vooral duurdere huizen gebouwd terwijl in realiteit vooral studenten en Oost-Europese werknemers naar de stad komen en oudere ouderen op zoek zijn naar goedkope (zorg)woningen.

Besparingsplan onvoldoende

De onderzoekers betwijfelen of het plan van de gemeente om het komende decennium jaarlijks 5 miljoen euro te gaan sparen, genoeg is. De Rekenkamer adviseert om onhaalbare bouwprojecten te stoppen. ,,De gemeente moet besluiten nemen die grotere tekorten in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen.'' ,,We weten donders goed dat de gemeente er niet florissant voor staat en delen de zorgen'', reageerde wethouder Alfred Arbouw donderdagavond. Hij denkt dat met het bedrag van 50 miljoen euro in de spaarpot de risico's vooralsnog zijn afgedekt.

Ook naar ontwikkeling van stad kijken
De VVD-wethouder sluit niet uit dat er nog projecten geschrapt worden maar benadrukt dat niet alleen naar de financiën maar ook naar de ontwikkeling van de stad gekeken moet worden. ,,Dat mis ik een beetje.''

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Verontruste Bredanaar
Nu begin ik te begrijpen waarom de gemeente Breda zo druk is met het bijstellen van allerlei bestemmingsplannen! Ze proberen aanzienlijk goedkoper te gaan bouwen in nieuwbouwwijken zoals de Waterdonken. Heel vervelend voor de bewoners die daar voor veel geld een woning hebben gekocht en nu vervolgens ineens in een wijk wonen waar de demografische samenstelling plotsklaps ingrijpend zal gaan veranderen. Deze worden dus de dupe van jaranlang wanbeleid. Je zult er maar wonen...
Eppo Burger
Het probleem ontstaat vooral omdat gemeenten achter de feiten aanlopen met het verlagen van de kavelprijzen. Die bouwkavels blijven duurder dan de marktprijs, er raakt geen kavel verkocht en de prijzen zakken verder.



Het probleem van het schrappen van bouwprojecten is dat dat een negatieve invloed heeft op de waarde van je bouwkavels. Schrap je een multifunctioneel centrum in een nieuwbouwwijk, dan wordt die wijk minder aantrekkelijk om in te wonen.



Verlies nemen is het enige alternatief. Zo voorkom je dat de verliezen verder oplopen. En de gemeente die zich het laatst bij BZK meldt voor een art. 12 status vindt de hond in de pot!
Janssen / Boekhouder
Ik denk dat de burger van Breda een probleem heeft. Deels zijn zij het ook zelf schuld: zij hebben gekozen op de tradionele partijen die dit mogeljik gemaakt hebben. En burgers zelf: die hebben waarschijnlijk niets gedaan om hun eigen gekozen vertegenwoordiging tot de orde te roepen. Tja, democratie werkt ook niet, als burgers onverschillig worden. Dan kunnen de graaiers en uitzuigers ongestoord hun gang gaan.

Alweer een reden om de overheid klein te houden.
Advertentie