Advertentie
financiën / Redactioneel

Rotte Apple

‘Toonaangevende’ technologiebedrijven uit de zo bewonderde Silicon Valley hebben premier Rutte geschreven dat Nederland beter niet te streng kan zijn met het aanscherpen van de fiscale regels.

09 september 2016

Het stond er echt. Het ging over Apple. ‘Een van de meest bewonderde ondernemingen in de wereld’, aldus het FD. O ja, het ging in datzelfde artikel in de krant van zakelijk Nederland ook over belastingontwijking van diezelfde firma. De bewierookte onderneming droeg in 2014 0,005 procent over de behaalde winst af aan de fiscus. De Ierse in dit geval. Dat is dus een winstbelasting van vijftig euro per verdiend miljoen.

Twee dagen eerder onthult diezelfde krant dat ‘toonaangevende’ technologiebedrijven uit de zo bewonderde Silicon Valley premier Rutte hebben geschreven dat Nederland beter niet te streng kan zijn met het aanscherpen van de fiscale regels. ‘Als bedrijven bijvoorbeeld minder mogelijkheden krijgen om afspraken te maken met de Belastingdienst over verschuldigde belastingen, zal dat negatief uitpakken voor zowel bestaande als toekomstige investeringen vanuit de Verenigde Staten.’ Voor de duidelijkheid, het gaat om een door de minister-president gevraagd advies over hoe ons land zijn fiscale belastingklimaat kan behouden, ja zelfs verbeteren. Nederland staat immers te boek als een Europees belastingparadijs, in het rijtje Luxemburg en Ierland.

Een dag later mengt een wethouder uit de hoofdstad zich in de discussie. Zij, juist bezig om (nog) in Londen gevestigde multinationals over te halen naar Amsterdam te verhuizen, waarschuwt in ongeveer dezelfde bewoordingen voor de gevolgen van een onguur fiscaal klimaat. Want, pas op, je moet opletten dat je jezelf niet minder aantrekkelijk maakt dan de landen om je heen.

Weet je wat oppassen is? Dat gewone burgers en ondernemers in dit land in de gaten gaan krijgen hoe en in welke mate deze categorie economische gelukzoekers op hun kosten wordt gepamperd. Want waar de Apple’s van deze wereld worden gefaciliteerd onder het betalen van belasting uit te komen, zijn zij het die meer en meer opdraaien voor de bekostiging van de zorg, de wegen, het onderwijs en de veiligheid. Ze zouden kwaad kunnen worden op de buitenlandse bedrijven die daar kosteloos van profiteren. Maar de echte boosdoeners moeten dichter bij huis worden gezocht: de bestuurders die dit allemaal mogelijk maken.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Floor de Wit
Hans Bekkers schrijft wel een stoere column. Maar durft niet door te pakken. Door de namen van die 'rotte' bestuurders te noemen. Die al die belastingontwijking door multinationals mogelijk hebben gemaakt. Niet alleen Apple, ook Google, Ikea en Starbucks. Daarom bij deze de namen: Minister Dijsselbloem (PvdA) en staatssecretaris Wiebes (VVD). Het rot zit in onze eigen regering.
offshore / schrijver
Wat een ontzettend makkelijke column! Hoe komt u erbij dat Apple geen winstbelasting hoeft te betalen. Apple is uiteindelijk belastingplichtig in de VerenigdeStaten. Het tarief aldaar is 35%. Apple parkeert zijn winst offshore, maar op het moment dat deze winst naar de VS wordt gerepatrieerd moet wel degelijk 35% worden afgerekend.

shelly / cassiere
http://taxsummaries.pwc.com/uk/taxsummaries/wwts …



Amerika belast Amerikaanse ondernemingen over hun WERELDWIJDE inkomen.

"[I]n the United States, resident corporations are taxed based on worldwide income.
Paul / projectleider
@offshore

Nee, Apple is niet belastingplichtig in de VS, alleen als het haar winst er naar toe brengt. Dat doen ze niet, ze zoeken het land met de minste belastingen uit om zogenaamd kantoor te houden. Daar wordt de winst naar getransporteerd en beroep doent op allerlei belastingverdragen hoeven ze dan ook geen belasting te betalen in het land waar ze hun spullen hebben verkocht

Advertentie