Advertentie
financiën / Nieuws

Echte winkelslachting moet nog komen

Gertjan Slob van Locatus meent dat de crisis kansen biedt voor nieuwe ondernemers, maar de echte slachting onder de winkels moet nog komen.

21 juni 2013

Krimpgebieden domineren de lijst met de grootste winkelleegstand. Niet alleen daar, maar ook elders moeten de hardste klappen nog komen, meent winkeldataspecialist Locatus.

Top tien
In de top tien van gemeenten met de meeste winkelleegstand komen de eerste vier uit Limburg: Heerlen, Kerkrade, Sittard-Geleen en Brunssum. Gemiddeld over het land loopt de winkelleegstand langzaam op: van 6,3 procent in 2011 naar 6,4 procent in 2012.

Nieuwe kansen
Die trage toename komt doordat de crisis ook nieuwe kansen biedt, meent Gertjan Slob van Locatus. 'Je ziet nieuwe branches opkomen, zoals de goudopkopers. De groeiende werkloosheid speelt denk ik ook een rol. Mensen die zijn ontslagen besluiten vaker een eigen winkeltje te beginnen. Dat kan ook wat gemakkelijker, want eigenaren willen wel verhuren. In het verleden mikten ze op de grote ketens, maar die happen niet toe. Dan kun je maar beter verhuren aan een kleine zelfstandige. Die gaat misschien snel failliet, maar dan heb je toch een paar maanden huurinkomsten gehad.'

Slachting

Ondanks deze 'nieuwe kansen' is de toekomst somber. Wanneer de leegstand zich de komende jaren in hetzelfde tempo blijft ontwikkelen, staat in 2020 tussen de 9 en 10 procent van de winkels leeg, berekende Locatus. Directeur Gerard Zandbergen denkt dat er nog een tempoversnelling volgt. 'De echte slachting moet nog komen. Retailers hebben inmiddels zozeer ingeteerd op hun reserves, dat de rek eruit is. Het kan opeens heel hard gaan.' Kunnen gemeenten iets doen om het tij te keren? Niet echt, denkt Zandbergen. 'Maar in ieder geval is het zeer belangrijk om de bouw van nieuw winkelvloeroppervlak zoveel mogelijk af te remmen. Wat er niet bijkomt, hoef je ook niet weg te halen.'

Compacte centra

Slob pleit voor compacte winkelcentra, waarin de gemeente een sturende rol speelt. 'Je ziet bijna zonder uitzondering dat planmatige winkelcentra het beter doen dan stadscentra, waar het winkelbestand min of meer willekeurig is gegroeid. Ik denk dat gemeenten die planmatige lessen moeten toepassen op hun compacte stadshart.' De gemeente Schiedam heeft om die reden een makelaar in dienst genomen. 'Die werkt niet voor een individuele huurder, maar vanuit het gemeenschappelijke belang van een goed doordachte mix. Schiedam boekt er goede resultaten mee.'

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frank Rijneveen / raadslid
Door het accijnsbeleid van de rijksoverheid gaan slijterijen en tabakswinkels sowieso uit het straatbeeld verdwijnen. Wellicht voor sommigen een zegen, maar toch! De brancheorganisaties hadden al voorspeld dat de laatste accijnsverhogingen een tegenovergesteld effect zouden hebben: de kamer zal wel weer "geschokt" reageren op de uitkomsten en achteraf de vragen stellen die men vooraf had moeten bedenken.
Gelet op de grote prijsverschillen met de ons omringende landen neemt de smokkel toe. Vrij verkeer van goederen is hierop niet van toepassing! Immers, in de reguliere handel is nog steeds sprake van invoerrechten en btw-verrekening. Hier liggen de intekenlijsten onder de bar in de kroeg of de voetbalkantine. Het gaat hier ook niet om eigen gebruik, het heet gewoon smokkel!
Reken maar eens uit hoe lucratief het is om met een busje even naar België te rijden. Er lopen er inmiddels zat rond die niks te doen hebben en wel even willen pendelen voor een zakcentje.
Said ten Brinke / Zelfstandig ondernemer
Wat dhr.Slob als nieuwe branche beschouwd is feitelijk niets meer dan gecamoufleerde leegstand met een uiterst bedenkelijk imago. Goudopkopers,10 euro kapsalons, internetcafés,Smartphone-accessoire winkeltjes.. Vrijwel allemaal in het bezit van uiterst malafide vastgoedmakelaars en met een gemiddelde 'levensverwachting' van pakweg een half jaar. De Maastrichtse binnenstad, zo geroemd om haar pittoreske schoonheid en unieke karakter wordt gaandeweg overspoeld door dit type middenstand.. Tussen de Markt en het Vrijthof (plusminus 150 meter) heb je welgeteld 8 van dit soort kapsalons,4 goudopkopers en 4 Smartphone-accesoire winkeltjes.. De overige middenstand laat zich ook al niet kenmerken door enig karakter of uniek middenstandsconcept. Dorpen laten zich in deze moeilijke periode te vaak intimideren door gehaaide projectontwikkelaars, grote supermarktketens en discounters om hun vestigingen in of vlakbij de dorpskern te plaatsen..Gevolg..De middelgrote en kleine middenstand wordt kapotgeconcurreerd en de dorpskern veranderd in een ghosttown. Een sturende rol voor de gemeente vind ik een nobel streven maar terug naar het modernistische concept van 'maakbaarheid' blijft daarbij een sluimerend gevaar, want wat nu als planmatig ideaal winkelcentrum wordt beschouwd kan over tien jaar weer heel anders worden geinterpreteerd..Aan de andere kant is het willekeurig laten groeien ook weer te zeer onderhevig aan culturele/economische tendensen, zoals nu bijvoorbeeld de eerdergenoemde goudopkopers en andere vormen van discutabele middenstand. Vanuit opvoedkundig perspectief zou ik eerder voor de begeleidende middenweg kiezen..Stuur je een kind teveel, dan durft het zelf geen initiatief meer te nemen, laat je het kind teveel zelf beslissen dan kiest het altijd voor de weg van de minste weerstand.
Kaas !
We zijn gewoon uitgeconsumeerd, iedereen komt om in de troep.

Advertentie