'Automatische dwangsom voor te laat betalende gemeente'
Kamerleden Kees Verhoeven (D66) en Agnes Mulder (CDA) pleiten voor een automatische dwangsom voor overheden, in het geval dat zij een ondernemer langer dan 30 dagen laten wachten voordat een rekening betaald is.
Kamerleden Kees Verhoeven (D66) en Agnes Mulder (CDA) pleiten voor een automatische dwangsom voor overheden, in het geval dat zij een ondernemer langer dan 30 dagen laten wachten voordat een rekening betaald is. De dwangsom moet 1 procent van het factuurbedrag bedragen.
Zelf in rekening brengen
Gemeenten moeten sinds 2013 uiterlijk 30 dagen na ontvangst van de rekening betalen. Wanneer dit niet lukt, mag een ondernemer een boete in rekening brengen. Dat zij dit zelf doen is volgens CDA en D66 ‘niet realistisch’. Een automatische dwangsom bij te laat betalen is volgens de partijen de oplossing. Voor iedere dag dat de rekening te laat betaald is komt er 1 procent bij op. Wanneer een factuur van 1000 euro bijvoorbeeld tien dagen te laat betaald is, komt er dus 100 euro bovenop.
Zonde en onnodig
Donderdag wordt in de Tweede Kamer gesproken over bedrijfslevenbeleid. Minister Kamp moet van D66 en CDA ervoor zorgen dat een nieuwe dwangsomregeling voor alle overheidsorganisaties geldt. Verhoeven: 'Nu zijn er ondernemers die failliet gaan, omdat zij op hun geld moeten wachten. Dat gaat per ondernemer al snel om duizenden euro’s. Dat is zonde en onnodig. Een simpele manier om de financiële positie van ondernemers te verbeteren is om er voor te zorgen dat de overheid haar rekeningen op tijd betaalt. Daardoor hebben ondernemers meer geld beschikbaar en kunnen zij weer investeren.'
Voorbeeldfunctie
Mulder sluit zich daarbij aan. 'Door late betalingen komt de liquiditeitspositie van vooral MKB’ers en ZZP’ers onder druk te staan, is hun kasstroom onvoorspelbaar, en de ruimte om slechte maanden op te vangen, of om juist snel investeringen te doen, te klein. De overheid heeft een voorbeeldfunctie. Betalingen door overheden moeten op tijd gebeuren.'
Norm verhogen
De helft van alle gemeenten voldoet niet aan de norm, waarbij 90 procent van de rekeningen binnen 30 dagen betaald wordt. Zo betaalt gemeente Renkum betaalde in 2014 van alle ingediende rekeningen 36 procent te laat. In Breda worden 21 procent van de rekeningen na de wettelijke termijn van 30 dagen betaald. De norm van 90 procent moet uiteindelijk naar 95 procent, vinden Mulder en Verhoeven.
-Sluit contracten af met de zgn. budgethouder en niet met een willekeurige ambtenaar. Stuur facturen naar het postadres van de organisatie en niet naar het huisadres van de ambtenaar die graag zaken met u doet omdat de kerstcadeaus zo aantrekkelijk zijn.
-Er gaat tijd verloren omdat een medewerker van de ene afdeling zaken doet, vervolgens krijgen twee chefs ruzie wie de rekening moet betalen.
Voor de beleidsambtenaren: Weet u wel hoe vaak financiële medewerkers boze intimiderende crediteuren aan de telefoon krijgen omdat facturen ergens onderin een bureaula zijn beland. Omdat beleidsamtenaren er nog steeds niet uit zijn uit welk budget een factuur betaald moet worden...