Advertentie
financiën / Nieuws

ABP kort pensioen hooguit beperkt

DNB heeft als toezichthouder becijferd dat een kwart van de pensioenfondsen zo ver achterligt op hun herstelplannen dat extra maatregelen noodzakelijk zijn.

06 januari 2012

Een kwart van de 450 Nederlandse pensioenfondsen moet mogelijk de pensioenen verlagen in 2013. Bij het ABP spant het erom of afstempelen noodzakelijk is.

8 miljoen deelnemers

De Nederlandsche Bank (DNB) luidt vandaag de noodklok over de fondsen. De kortingen treffen naar verwachting 8 miljoen deelnemers; dat is 40 procent van alle Nederlanders met opgebouwde pensioenrechten.

Herstelplan

De DNB heeft als toezichthouder van de pensioenfondsen becijferd dat een kwart van de fondsen zo ver achterligt op hun herstelplannen dat extra maatregelen noodzakelijk zijn. Uiterlijk 31 december 2013 moeten alle fondsen een dekkingsgraad van 105 procent bereiken.

Twijfelgeval

Of ook het ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren, moet afstempelen, is nog ongewis. Het ambtenarenfonds geldt als twijfelgeval, omdat de dekkingsgraad wellicht net hoog genoeg is. Wat helpt, is dat de DNB toestaat dat fondsen hun dekkingsgraad mogen berekenen aan de hand van de stand van de lange rente over het de afgelopen kwartaal in plaats van over de laatste maand. Dat geeft veel pensioenfondsen lucht. Op basis van deze gemiddelde rentestand komt de dekkingsgraad eind december uit op gemiddeld 98 procent. Zonder aanpassing was dat 94 procent geweest.

Onrust

ABP vindt het een ’verstandig’ besluit van DNB om de rente over de laatste drie maanden van 2011 te middelen. ‘We hebben al eerder en vaker gepleit voor aanpassing van de systematiek om van de dagkoersen af te komen.’ Want die leiden tot heftige schommelingen in de dekkingsgraad. ‘En dat zorgt voor onrust.’

Volgens DNB moeten de probleemfondsen de pensioenen met gemiddeld 2,5 procent verlagen. De toezichthouder heeft besloten de korting te maximeren op 7 procent. DNB doet dat om duidelijkheid te scheppen en werknemers in de gelegenheid te stellen aanvullende pensioenverzekeringen te nemen om het gat te dichten.

D-Day

Volgens het ABP, grootste pensioenfonds van Nederland, gaat het ‘erom spannen’ of ze de pensioenuitkering moet verlagen. ‘Mochten er maatregelen genomen moeten worden, dan zullen die in elk geval beperkt zijn’, aldus ABP. 19 januari is D-Day voor alle ambtenaren en ABP-pensioenhouders. Dan namelijk maakt het ambtenarenfonds de dekkingsgraad bekend en zal dan een indicatie geven van wat voor maatregelen nodig zijn, als er maatregelen nodig zijn.

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Y. de Koning / fpu ontslag
Ja dat is schrikken. Vooral de laatste brief van het ABP-fonds dat ik al ruim 13 procent aan indexatie achterloop. Met de aow eraf (ik ga van het door het ABP berekende pensioen uit) kom ik al op 150 euro netto per maand wat ze nog moeten indexeren! De korting van een half procent lijkt weinig maar komt wel bij die 150 euro per maand die ik al kwijt ben. Dus helemaal niet enkele tientjes per maand, dus het valtwelmee. Nu het hek van de dam is, kunnen we nog heel wat kortingsgolven tegemoetzien. Die gepensioneerden zijn toch maar suffige mensen die alles over zich heen zullen laten komen. Ik heb nog een bericht voor de nu nog werkenden: jullie pensioen is even hard niet-geindenxeerd als dat van ons, allen jullie merken dat nu nog niet. Gaan jullie mee naar het Malieveld?

Of wordt de belastingdienst al ongerust door de mindere belastinginkomsten? Ik kan me de salarisverlaging in 1980 nog herinneren van 3 procent. Ze schrokken zich rot: nooit meer gedaan vanwege het verdwijnen van belastinginkomsten door de Staat.
willem / AOWer opzichter BWT
Als pensioenfondsen zoals ze zeggen moeten korten zie je ze op tv dat met bedrukte gezichten zeggen. Al jaren lachen ze zich achter hun kantoordeuren te barste vanwege de naïviteiten van regeerders, vakbonden en deelnemers. Zo zijn er al heeeel wat voordelen naar ze toegeschoven! Nu gaat het weer goed met de dekkingsgraad en zouden ze de kortingen op de pensioenen kunnen terugdraaien. Maar dat doen ze niet. Alweer steken ze miljoenen in eigen zakken. evenzo met de vele uitgestelde correkties De geldpotten zijn nog nooit zo vol geweest. De pensioenpotten zijn honigpotten voor de 30.000 die er werken. Door de verplichtstelling gedragen zij zich als wespen om al stekende hun honingpotten te verdedigen. Weg met de verplichtstelling en het is afgelopen met die wespenesten.
Habets / burger
Nou reken maar dat de pensioenuitkeringen omlaag gaan. Als je belegt in Griekse staatsobigaties, lekker participeert in de voedselspeculatie (zie zembla 23/12-2011) dan gaat het mis. Dit komt door een volstrekt verouderd pensioenstelsel. Belachelijk dat met met mijn verplicht afgedragen premies gegokt kan worden op de kapitaalmarkt en dit ook nog medeweten van de vakbonden. Het voordeel van de pensioenfondsen de fatsoenlijke nederlandse burger nauwelijks belangstellend is voor zijn oude dag voorziening. Dan kun je doen en laten wat je wilt met andermans geld.

Ik wacht op het moment dat pensioenfondsen als een zeepbel uitelkaar spatten (vergl. banken, verzekeringsmaatschappijen).
nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
Ik krijg het gevoel dat we aan een jojo heen en weer bewogen worden door de heren van het geld. Kan dit zo maar? We hebben toch een zogenaamde pensioenverzekering gesloten. Wat is die verzekering eigenlijk waard?
de gebeten hond / netto betaler
Aan de pijn valt niet te ontkomen. Maar voor mij is de vraag of alle briljante figuren die aan het hoofd stonden, types als Brinkman, Nijpels of Groenhout, en er hun buik rond aten uit onze ruif, al het geld dat ze zo snoepten nu gaan terugstorten om het fonds weer op peil te krijgen?

Of worden ze net als bij woningcorporaties aansprakelijk gesteld. Dan kan ik met de ellende leven.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Een pensioenfonds als het ABP zal sowieso veel opener qua structuur moeten worden. Er zal een directe ledenraad ingesteld moeten worden die ook vastgelegde bevoegdheden. De ledenraad moet een afspiegeling naar rato zijn van gepensioneerden en premiebetalers. Er moet een open kandidaatstelling zijn en een zittingsduur van drie jaar. Minimumcompetenties moeten duidelijk zijn. Niet alleen op basis van financiële ervaring en deskundigheid. Uiteindelijk moet ook de discussie gevoerd worden over het beleggingsbeleid. Meer risico en een grote kans op hoge rendementen in de toekomst, investeren in nieuwe en duurzame technieken (ondernemerskapitaal voor innovatie) of kiezen voor lage rendementen en het pensioen alleen als een aanvulling op de AOW zien. Zelf denk ik dat het ABP uiteindelijk af moet van het standaardpensioen als eenheidsworst. Geef deelnemers meer keuzevrijheid, laat mensen kiezen uit 3 of 4 scenario's. Moderniseer die toko en geef de premiebetalers invloed op een wijze waarmee je voorkomt dat grijze vakbondsbobo's of ex-politici aan de touwtjes gaan trekken. Het is in dit kader echter wel zo, dat ook ministeries, gemeentes en zbo's een stem in het kapittel moeten krijgen als premiebetalers. Zij zijn belangrijke stakeholders en dat feit moet erkend worden.
Habets / burger
Er is geen sprake van gejojo. Wel hoe krijg de mensen riip voor een onprettige boodschap. Daarnaast zegt me die dekkingsgraad helemaal niets.Er is iets bedacht om een schijn zekerheid weer te geven. Een toezichthouder als de DNB zit in hetzelfde financiële netwerk en kan dus niet onafhankelijk zijn. Waar het omgaat is het imago van een solide financíële instelling. Ik blijf er bij. Na het ploffen van banken, verzekeringssmaatschappijen ploffen ook enkele van de 450 pensioenfondsen. It is a matter of time.
Rein / ambtenaar
In een spiraal van negativisme elkaar wat opwinding bezorgen over de "heren", die het allemaal veroorzaakt hebben, dat is wel wat erg makkelijk. Als je eens uitrekent wat je in je werkzame leven aan pensioen afdraagt, zonder of met het werkgeversdeel, dan is dat maar net genoeg om beneden-modaal de derde helft van je leven rond te komen. Pensioenfondsen zijn dus verplicht om rendement te genereren en meer winst te maken dan de reguliere spaarrente, om aan hun verplichtingen te voldoen. En dat heeft vele tientallen jaren geleid tot aardige rendementen, ook bij het ABP. Zodat tot nu toe geen enkele gepensioneerde in heel zwaar weer terecht is gekomen bij mijn weten. Ook niet die mensen, die op hun 57e of 58e van een regeling gebruik konden maken. Nu lukt dat goede rendement even iets minder goed en misschien nog wel een jaar of twee niet. Nieuwe plannen voor betere beleggingen en rendementen maken, verbetering van verantwoording en toezicht, aanpassing van structuren die niet meer blijken te werken, allemaal okay, maar alleen 'moord en brand' gillen leidt niet tot oplossingen, is mijn opvatting.
John / ambtenaar
Een niet onbelangrijk stukje om de dekkingsgraad te verhogen:



'Regering plunderde kas pensioenfonds'

Uitgegeven: 24 december 2010 13:53

Laatst gewijzigd: 24 december 2010 16:33



AMSTERDAM – De overheid heeft in de jaren negentig miljarden guldens uit de kas van ambtenarenpensioenfonds ABP geroofd.

Dit verklaart oud-topman Jan van de Poel in een interview met Het Parool vrijdag.

Volgens Van de Poel, van 1997 tot 2002 financieel topman bij het ambtenarenpensioenfonds, heeft de overheid 30 miljard gulden uit het fonds gepakt.



“Toen ik financieel directeur werd lag een rapport van de Algemene Rekenkamer op mijn bureau. Daarin stond dat de regering 30 miljard gulden uit het fonds had gesloopt”, verklaart de oud-topman tegen de middagkrant. “De Rekenkamer was daar ziedend over. Maar niemand las dat rapport en geen journalist schreef erover.''

Van der Poel geeft erg af op de politici die de regie voerden bij het ABP. Volgens de oud-topman zijn het egoïsten die de schuld altijd op anderen afschuiven, zo schrijft de krant.



Habets / burger
Dat klopt. in 1986 (kabinet Lubbers) is 30 mijard uit de ABP pot ghaald om de gaten in de begroting te dichten en om grootschalige reorganisaties te bekostigen. Dat is roof van ingelegde premies. Dat bestuursleden van het ABP incl. en Xander den Uijl (als vakbondsvertegenwoordiger) willens en weten hieraan meewerkten bijna misadadig. Schandalig dat je eigen baas, vakbond je geld inpikt. Daarnaast kon je bij het totstandkomen van het Verdrag van Maastricht al weten dat Griekenland, Italië arme landen waren waar alleen EU geld naar toe moet. Het is gokken om juist daar geld te investeren.
hoe lang nog?
Helemaal eens met de vorige reactie: Wanneer worden de € 30 miljard euris, die de staat in goede tijden uit het ABP pensioenfonds heeft gejat, teruggestort? Hoeveel heeft ABP bijgedragen aan de miljarden ten behoeve van de fraudeurs in Griekenland? In ieder geval heeft onze regering daarvoor genoeg miljarden beschikbaar. Straks ook nog voor Italië, Spanje, Portugal, Ierland ....Wie heeft er ooit onderzoek gedaan naar het uitgavenpatroon van het ABP en de deskundigheid van de duur betaalde beleggers van mijn centjes? Hoeveel miljarden gaan er jaarlijks naar de grootgraaiers in Brussel? Hoeveel miljarden waren er beschikbaar voor de banken voor het kunnen blijven betalen van de gigantische salarissen en bonussen?

En hoeveel is er nog beschikbaar voor het redden van ons eigen gespaarde pensioentje? Nada, alleen maar hogere premies, langer werken, afwaarderen enz. enz. And the reason is: VERGRIJZING!! Laat mij niet lachen. Hoelang laten wij ons nog voor de gek houden door de witteboordcriminelen in den Haag, bij het ABP, in Brussel en bij de banken?

En Rien, dit is geen negativisme maar realisme.
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
30 miljard in 1986. Het is tijd dat dit bedrag nu eens met een fikse rente zoals op staatsobligaties gebruik is, wordt teruggestort.

ABP-genpensioneerden zijn het afstempelen heden ten dage wel gewend. Het gebeurt al. Heel subtiel.

door gewoon niet of te weinig te indexeren.De pensioenen zijn daardoor al zo'n 5% gekort.
Henk / FPU ambtenaar
Met de reacties over de 30 miljard ben ik het volstrekt mee eens. Ik ben het niet eens dat het systeem is verouderd. In vergelijking met andere landen hebben wij een goed pensioensysteem. En de mensen die klagen over slecht beleid en zo, hoor ik niet klagen over de periode dat de fondsen door weliswaar risicovolle beleggingen veel geld hebben binnengehaald voor ons. Om dat te voorkomen wellicht meerdere mogelijkheden- net zoals bij beleggingen - van weinig risicovol tot risicovol. Het uiteindelijk bedrag kan dus dan wel schelen, maar ja dat is dan "all in the game." Mensen met een laag pensioen willen vaak minder risicovol en gaan voor zekerheid. En daar is niets mis mee. Ik heb een goed pensioen en wil best wat omwille van solidariteit - gelet op de huidige situatie - aan de mensen met een laag pensioen tegemoet komen. Maar dan wel op termijn die 30 miljard terug en het systeem veranderen. Henkie is wel goed maar niet gek.
Carel / beleidsmedewerker
Ik ben bang dat dit nog maar het begin is; er is geld nodig, en in de pensioenfondsen zit geld, als je tenminste van mening bent dat van de pensioenen best iets af mag. De grote groep baby-boomers zit kort voor het pensioen, dus vlug zijn. Na afschaffing van VUT, van vervoregd pensioen (als je na 1-1-1950 bent geboren) en dat soort zaken, is het verminderen van het pensioen gewoon een volgende stap. En dat er sprake is van diefstal van rechten, van diefstal van ingelegde premies, van verandering van spelregels gedurende het spel, ja natuurlijk, en geen politicus die daar wakker van ligt.....
Sjef Heerkens / gepensioneerd
Vergeet niet dat er de afgelopen jaren al fors is ingeleverd.





Letterlijk citaat van de ABP-site:





"De gemiste indexatie (op basis van de gemiddelde stijging van de lonen in de sectoren overheid en onderwijs) over 2008 tot en met 2011 is maximaal 8,24%."





H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het rondtoeteren van kortingen op pensioenen door allerlei (top) ambtenaren van onder meer VNG, Ned. Bank, AFM en EZ heeft een verlammend effect op onze economie. Het wordt de hoogste tijd dat het Rijk (kabinet) de communicatie gaat coördineren en stroomlijnen. Uiterst knullig allemaal o.a. vanwege:

a. komend nationaal overleg over pensioenen;

b. naderend overleg over toepassen gemiddelde rekenrente door pensioenfondsen.

Aandachtspunten op dit moment rond ABP zijn onder meer:

a. de greep uit de pensioenkas door de toenmalige minister van Financiën (Kok) van naar nu blijkt 30 miljard (voor zover mij bekend was er destijds in de pers sprake van ca. 10 miljard);

b. risicovolle beleggingen (o.a. in Egypte, Zuid Afrika, obligaties Zuid Europese landen).
John / ambtenaar
Nog een bericht gevonden op het internet nota bene door Jean Frijns, oud-directeur Beleggingen van het ABP:



Overheid plunderde pensioenreserves ABP



Gepubliceerd: vrijdag 26 november 2010 12:30



De overheid, de grootste werkgever van het land, heeft in de jaren negentig zo'n 25 miljard euro onttrokken aan de financiële reserves van het ambtenarenpensioenfonds ABP. Dat zegt Jean Frijns, oud-directeur Beleggingen van het ABP, in de televisierubriek KRO Reporter van zaterdagavond.

Jarenlang heeft de overheid volgens Frijns te weinig premie afgedragen aan het ABP. Bij de verzelfstandiging van het pensioenfonds in 1996 was de achterstand opgelopen tot zo'n 15 miljard euro, aldus Frijns, die van 1993 tot 2005 directeur beleggingen was. Volgens hem is de overheid daarmee medeverantwoordelijk voor de huidige financiële problemen van het ABP.

Frijns, tegenwoordig hoogleraar beleggingsleer aan de VU in Amsterdam, zegt verder dat ,,ook een groot deel van de vut-regeling'' door de overheid is gefinancierd met geld dat het ABP had gereserveerd voor de reguliere pensioenen. Daarmee zou een bedrag van 10 miljoen euro zijn gemoeid.



Als je dit allemaal leest is het ongelooflijk dat dit zomaar kan in Nederland, jammer dat wij de rekening kunnen betalen.
Oscar
Het wordt tijd dat de pensioenfondsen gaan bezuinigen op hun eigen uitgaven om te beginnen op salarisen van hun directeuren, managers en beleggers. Ongveer met evenveel % verlagen als de pensioenen en ook met terugwerkende kracht loonsverhogingen, terwijl de pensioenen bevroren werden, ongedaan maken door de salarissen voor dat % extra te verlagen. Evetueel uitbetaalde bonusen maar terugvrorderen, want er is dus niet goed met ons geld omgegaan.
Oscar
Het wordt tijd dat de pensioenfondsen gaan bezuinigen op hun eigen uitgaven om te beginnen op salarisen van hun directeuren, managers en beleggers. Ongveer met evenveel % verlagen als de pensioenen en ook met terugwerkende kracht loonsverhogingen, terwijl de pensioenen bevroren werden, ongedaan maken door de salarissen voor dat % extra te verlagen. Evetueel uitbetaalde bonusen maar terugvrorderen, want er is dus niet goed met ons geld omgegaan.
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Lekkere vent ben jij Carel. Hebben de babyboomers het weer gedaan? Jij bent kennelijk veel jonger dan de groep waar ten onrechte zoveel bagger over wordt uitgestort en die de eerste generatie was die alles zelf heeft betaald (AOW, VUT), ook voor generaties die veel minder of helemaal niets bijdroegen. Ook heben zij in hun jeugd nog relatieve armoede gekend, terwijl jouw generatie gepamperd werd mede dankzij de balstingbijdragen van de babyboomers. Tenslotte hebben de babyboomers al heel veel voor hun neus zien afbreken gedurende de grote sociale slooppartij van de afgelopen dertig jaar.
Advertentie