ABP kort pensioen hooguit beperkt
DNB heeft als toezichthouder becijferd dat een kwart van de pensioenfondsen zo ver achterligt op hun herstelplannen dat extra maatregelen noodzakelijk zijn.
Een kwart van de 450 Nederlandse pensioenfondsen moet mogelijk de pensioenen verlagen in 2013. Bij het ABP spant het erom of afstempelen noodzakelijk is.
8 miljoen deelnemers
De Nederlandsche Bank (DNB) luidt vandaag de noodklok over de fondsen. De kortingen treffen naar verwachting 8 miljoen deelnemers; dat is 40 procent van alle Nederlanders met opgebouwde pensioenrechten.
Herstelplan
De DNB heeft als toezichthouder van de pensioenfondsen becijferd dat een kwart van de fondsen zo ver achterligt op hun herstelplannen dat extra maatregelen noodzakelijk zijn. Uiterlijk 31 december 2013 moeten alle fondsen een dekkingsgraad van 105 procent bereiken.
Twijfelgeval
Of ook het ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren, moet afstempelen, is nog ongewis. Het ambtenarenfonds geldt als twijfelgeval, omdat de dekkingsgraad wellicht net hoog genoeg is. Wat helpt, is dat de DNB toestaat dat fondsen hun dekkingsgraad mogen berekenen aan de hand van de stand van de lange rente over het de afgelopen kwartaal in plaats van over de laatste maand. Dat geeft veel pensioenfondsen lucht. Op basis van deze gemiddelde rentestand komt de dekkingsgraad eind december uit op gemiddeld 98 procent. Zonder aanpassing was dat 94 procent geweest.
Onrust
ABP vindt het een ’verstandig’ besluit van DNB om de rente over de laatste drie maanden van 2011 te middelen. ‘We hebben al eerder en vaker gepleit voor aanpassing van de systematiek om van de dagkoersen af te komen.’ Want die leiden tot heftige schommelingen in de dekkingsgraad. ‘En dat zorgt voor onrust.’
Volgens DNB moeten de probleemfondsen de pensioenen met gemiddeld 2,5 procent verlagen. De toezichthouder heeft besloten de korting te maximeren op 7 procent. DNB doet dat om duidelijkheid te scheppen en werknemers in de gelegenheid te stellen aanvullende pensioenverzekeringen te nemen om het gat te dichten.
D-Day
Volgens het ABP, grootste pensioenfonds van Nederland, gaat het ‘erom spannen’ of ze de pensioenuitkering moet verlagen. ‘Mochten er maatregelen genomen moeten worden, dan zullen die in elk geval beperkt zijn’, aldus ABP. 19 januari is D-Day voor alle ambtenaren en ABP-pensioenhouders. Dan namelijk maakt het ambtenarenfonds de dekkingsgraad bekend en zal dan een indicatie geven van wat voor maatregelen nodig zijn, als er maatregelen nodig zijn.
Of wordt de belastingdienst al ongerust door de mindere belastinginkomsten? Ik kan me de salarisverlaging in 1980 nog herinneren van 3 procent. Ze schrokken zich rot: nooit meer gedaan vanwege het verdwijnen van belastinginkomsten door de Staat.