Hulp voor provincies en grote Icesave-spaarder
Dijsselbloem is nog in overleg met Nederlandse provincies en gemeenten die vorderingen hebben op de boedel van Landsbanki. Hij wil hun helpen met het verkopen van die vorderingen, die vrij verhandelbaar zijn.
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is bereid de provincies en de grote spaarders te helpen die nog geld tegoed hebben uit de boedel van de failliete IJslandse internetbank Icesave. Hij zei dat woensdag in een toelichting op het nieuws dat de Staat al het geld dat ze 6 jaar geleden voorschoot, terug heeft uit IJsland.
Vordering verkocht
De spaarders tot 100.000 euro kregen in 2009 hun geld al terug, maar mensen die meer hadden staan bij Icesave wachten daar nog steeds op. Dat geldt ook voor provincies en gemeenten die geld spaarden bij Icesave. Dijsselbloem heeft de laatste vordering van de staat nu verkocht voor 623 miljoen euro en is bereid de andere zogeheten preferente schuldeisers bij te staan.
Advies
‘Met de andere overheden zijn we al een paar weken intensief in overleg. Ze moeten zelf beslissen wat ze doen, maar er is interesse in de markt voor de vorderingen. Als ze willen verkopen zullen we hen zeker bijstaan. Datzelfde geldt voor de 100-plus-spaarders. Een aantal van hen heeft al geschikt, anderen hebben nog een claim. Als ze zich verenigen en willen verkopen, kunnen we hen adviseren’, aldus Dijsselbloem.
Vorderingen
Ook al is de vordering nu terug, Nederland staat nog niet volledig quitte met IJsland omdat de Staat rentekosten heeft gehad sinds de 1,4 miljard euro in 2008 werd voorgeschoten om de spaarders met een tegoed tot 100.000 euro te helpen. ‘Dat gaat om een behoorlijk bedrag, waar De Nederlandsche Bank nog een rechtszaak over voert tegen het IJslandse depositogarantiestelsel en dat zal echt betaald moeten worden.’
Staatsschuld kleiner
De 623 miljoen euro die nu in één klap binnenkomt gaat naar de aflossing van de staatsschuld en kan niet worden gebruikt voor extra uitgaven, aldus Dijsselbloem. ‘Toen we het in 2008 uittrokken telde het ook niet mee in het begrotingssaldo en hebben we niet extra hoeven bezuinigen. Nu gaan we het ook niet extra uitgeven. De staatsschuld is tijdens de financiële crisis opgelopen van 45 naar 75 procent en het is van groot belang die terug te dringen.
Onheuse behandeling
De provincie Noord-Holland en andere overheden die nog vorderingen hebben op de IJslandse bank Landsbanki, voelen zich onheus behandeld door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.
Niet chique
Volgens de zogenoemde Noord-Hollandgroep is zij door Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) ‘tegen de afspraak in’ niet vooraf betrokken bij de verkoop van de vorderingen die de Nederlandse staat had op het moederbedrijf van Icesave. ‘Het was chiquer geweest als Dijsselbloem dat wel gedaan’, aldus een woordvoerder van de Noord-Hollandgroep.
166 miljoen
De groep gaat nu proberen in navolging van de Staat zelf de IJslandvorderingen te verkopen. Het gaat om een totale vordering van ongeveer 166 miljoen euro, waarvan circa 78 miljoen euro van de provincie Noord-Holland. De groep heeft Deutsche Bank opdracht gegeven de verkoopmogelijkheden in de markt te verkennen. De Duitse bank regelde ook de verkoop voor de Staat.
Noord-Hollandgroep
De Noord-Hollandgroep bestaat uit 16 decentrale overheden die zich verenigd hebben in het samenwerkingsverband onder voorzitterschap van de provincie Noord-Holland. Het betreft naast de provincie Noord-Holland, de gemeenten Asten, Amstelveen, Alphen aan den Rijn, Dordrecht, Goes, Graafstroom, Naarden, Opmeer, Pijnacker-Nootdorp, Texel, Veere en Zundert, het waterschap Roer en Overmaas, de gemeenschappelijke regeling Drechtsteden en Samenwerking Belasting en Waarderen.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De vordering is dus verkocht aan een organisatie die er brood in zag om deze post te kopen in de verwachting in de toekomst er op te verdienen.
Net als minder lasten, vooruitgaande koopkracht en een hogere ziektekostenpremie / wettelijk risico. En maar rekenen.......
Zij kunnen de Staat hooguit terugpakken en aansprakelijk stellen voor falend toezicht. Icesave had nooit op de Nederlandse markt mogen worden toegelaten (één van de blunders van de DNB).