Advertentie
financiën / Nieuws

Depla: 'Reddingsplan PSV geen staatsteun'

De gemeenteraad van Eindhoven heeft ingestemd met het financiële reddingsplan voor het in nood verkerende PSV. De gemeente koopt de grond onder het stadion.

29 juni 2011
De gemeenteraad van Eindhoven heeft ingestemd met het financiële reddingsplan voor het nood verkerende PSV. Het oog is nu gericht op de toets van Europese Unie op staatssteun. Bij overheidssteun gaat de deal alsnog niet door.

40 jaar
Voor het oog van de raadsleden en PSV-supporters presenteerde wethouder Staf Depla (Pvda) zijn plan. De gemeente leent 48 miljoen euro van Deutsche Bank en koopt met dat geld de grond onder het PSV-stadion en het trainingscomplex. Vervolgens betaalt PSV een jaarlijkse erfpacht van 2,4 miljoen euro. Het duurt veertig jaar voordat de gemeente het geld terug heeft.

Garant
In deze periode staat de rijksoverheid garant. Een goede deal, aldus de sociaaldemocraat. ‘Er gaat bij PSV bezuinigd worden en er zijn daarover afspraken gemaakt met de club. Het moet wel erg fors misgaan als je er straks nog geld op toe moet leggen’. Hij noemde het geen heugelijke dag voor Eindhoven, maar wel een noodzakelijke. Depla overtuigde de raad: drie van de vier coalitiepartijen en een aantal oppositiepartijen stemden voor.

 

Tegen
Coalitiepartij Groenlinks stemde tegen. ‘Wij vinden het geen taak van de overheid om PSV op deze manier te steunen’, zei fractievoorzitter Renate Richters. Ze ziet nog teveel risico’s, onder meer omdat de club zal blijven uitgaan van onzekere Champions League-inkomsten. ‘Na tien of vijftien jaar kan het zo zijn dat PSV het financieel niet meer gaat redden. In dat geval is het de vraag of de club weer een beroep zal doen op de gemeente’.

Failliet
Bij een toekomstig faillissement wordt het voor de gemeente moeilijk om de jaarlijkse som van 2,4 miljoen euro te krijgen, meent ze. Ondanks de tegenstem van Groenlinks staan de verhoudingen met coalitiepartners PvdA, VVD en D66 niet op scherp. Richters: ‘Dit is een vrij onderdeel van ons coalitieakkoord’.

 

Staatssteun
In de komende maanden zal de Europese Unie kijken of er met het reddingsplan sprake is van staatssteun. Als dat zo is, dan gaat het plan met terugwerkende kracht niet door. Wethouder Depla maakt zich echter niet druk. ‘Door het voorstel hoeven we niet te bezuinigen. Er is dus geen sprake van staatssteun’, stelt hij. De check van de EU is geen gevaar. ‘Wij hebben ons plan getoetst aan de kaders van de Nederlandse staat op dit gebied. Deze zijn afgestemd op de Europese voorwaarden’.

Win-win
Hij krijgt bijval van oppositieleider Maarten Houben (CDA). ‘Voor de stad en PSV is dit plan een win-win-situatie’. In de afgelopen weken zette hij een second opinion op waaruit bleek dat de risico’s van het plan miniem zijn. Hij is niet bang voor de EU. ‘Wethouder Depla steekt ook op dit gebied zijn handen in het vuur’.

 

13 miljoen
PSV-voorzitter Tiny Sanders was blij met het raadsbesluit. Meteen maakte hij bekend dat PSV voor dertien miljoen euro’s twee spelers van FC Utrecht heeft gekocht. Daarnaast speelt ook Georginio Wijnaldum vanaf komend seizoen voor PSV. De Eindhovenaren betalen 5 miljoen euro aan zijn huidige club Feyenoord.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janssen / Boekhouder
Het blijft verbazingswekkend om te zien hoe de partijen en belanghebbenden denken over wat de rol is van de Overheid. De logica en de redeneringen die gehanteerd worden, zodat de gemeente toch maar MOET bijspringen om de zaak ter REDDEN.
Jan Aerts / Bedrijfsadviseur
Er worden handen in het vuur gestoken. Er is zelfs sprake van een win-win situatie. De Rijksoverheid staat garant. Wie? De Rijksoverheid. Dat zijn wij toch? De belastingbetaler bedoel ik. Ze hebben het geld nog niet binnen of ze kopen twee Utrechters voor 14 of is het 16 miljoen? Maakt niet uit, geld zat. Veertig jaren mogen ze er over doen om die enorme som terug te betalen. Voorspellen? Niemand weet over 5 jaar nog hoe deze deal in elkaar is gestoken dus kwijting is zo geregeld. Durf ik zo 48 miljoen flessen wijn op te zetten. Die spelers daar verdienen gemiddeld 8 keer de Balkenende norm, terreinknechten meegerekent. Sportverdwazing? Kijk uit wat je zegt Jager, kijk uit! Beloning voor stompzinnigheid. Empatie vanuit die gemeente daar. Meevoelen met een club die op zijn reet zou moeten zitten en blaren tellen, dat is pas gezond. Saneren die handel, dwingend de amateurliga opzoeken en gewoon opnieuw beginnen. Brood en spelen, wie zei dat ook alweer? Opium voor het volk kan ook, zei ene Vladimir Ilijts. Want voetbal is religie toch? Maar het is bezopen hoor, zwaar bezopen. Depla? Is dat niet de broer van?
Marco Vonk / Organisatieadviseur
De gemeente Eindhoven ondersteunt met 48 miljoen Euro voetbalclub PSV. In een tijd van grote bezuinigingen is dit een lastig uit te leggen besluit. Natuurlijk, het gaat om een investering, in grond waarvoor PSV erfpacht gaat betalen. Maar het het risico van de investering is kennelijk zo groot dat private partijen het niet willen nemen. Zelfs niet het moederbedrijf van PSV. Het is dus een steunoperatie, daar maken bestuurders en raadsleden van de gemeente dan ook geen geheim van.

Maar waarom die steunoperatie en waarom dit bedrag? Het is te verdedigen dat topsport, en ook betaald voetbal, een maatschappelike functie kan vervullen. Maar wat is de prijs van die functie? Wie bepaalt wanneer het nut niet meer in verhouding staat tot de kosten?

Het is tekenend dat PSV op de dag van het rondkomen van het besluit in de Eindhovense gemeenteraad, de transfer van twee of wellicht drie spelers bekendmaakt, een operatie waar meer dan een derde van het geld van de deal mee gemoeid is. Het bedrag dat Eindhoven uittrekt voor de ondersteuning van PSV is nodig om dit soort aankopen te kunnen doen. Het is nodig om de club mee te kunnen laten blijven doen in de top van de Nederlands competitie. Daar lijkt mij geen algemeen belang mee gediend. Het is al verbazingwekkend dat private partijen in binnen- en buitenland zoveel geld stoppen in sportclubs. Tot op zekere hoogte is omdat die partijen verwachten dat de sponsoring zich terugverdient. Maar veel vaker is de enige zinnige verklaring hobbyisme en clubliefde. Dat is prima, zolang het om privaat geld gaat (al zullen fans van clubs zonder suikeroom het daar wellicht niet mee eens zijn). Maar dat is niet prima als het gaat om publiek geld, geld van ons allemaal. Daar zijn betere bestemmingen voor.
Voetballiefhebber / Belastingbetaler
Voor PSV natuurlijk een goede zaak. Maar wie houden we nu voor de gek. Het rijk staat garant..., toch zeker een verkapte vorm van staatsteun. En idd met alle bezuinigingen van nu, helemaal van de pot gerukt zijn ze in Eindhoven.
Gerard / waarnemer te velde
Toekomstvisie. Over vijf jaar koopt de gemeente Eindhoven alle spelers in ruil voor de recettes na aftrek van kosten. Eindhoven leent het benodigde geld van de Grieken die daarvoor een Duits krediet hebben bemachtigd en daarvoor garant staan met de kaartjesverkoop van de Acropolis in de periode 2050-2080 (van 1980 tot 2049 was al eerder beleend)
Ook mogelijk: PSV koopt de grond onder het stadion terug voor één euro en is dus af van de jaarlijkse aflossingen van 2,4 miljoen.
PSV is hierna nog steeds kredietwaardig, er is immers ook nog het stadion zelf en de stoeltjes daarin, en de keukeninventaris van de kantine en de leaseauto's. Een wat had u gedacht van een adoptieplan voor de graszoden? Dat kan allemaal eerst nog beleend worden en daarna verkocht.
Hans / ambtenaar
Eens te meer ben ik blij dat de gemeente waar ik werk geen betaald voetbal meer heeft.
Jasper Smit
Even rechtzetten, er is m.i. op dit moment in deze deal geen sprake van actieve financiële steun, maar van een lening met garantstelling. Onderpand is het stadion en onderliggende gronden. De gemeente functioneert als doorgeefluik en loopt pas gevaar met deze overeenkomst als PSV de huur (dwz. de rente van de lening) niet meer kan opbrengen.Of de huur opzegt. De hamvraag is dus of PSV als (betaald) voetbalorganisatie nog minstens veertig jaar zal bestaan. Daar is men te Eindhoven kennelijk optimistisch over. Een tweede vraag is of de gronden die 48 miljoen euro waard zijn. Wat is de m2-prijs die is betaald, zitten de sloopkosten van het stadion in deze prijs verrekend? Want bij het stoppen van PSV als voetbalclub op topniveau zal er te Eindhoven wel geen behoefte of goede invulling te verzinnen zijn van het huidige voetbalstadion.
Frank Zuylen / stedebouwkundige
Wat men kennelijk over het hoofd ziet is dat de gemeente de beschikking krijgt over in potentie zeer waardevolle grond op een commercieel en planologisch zeer aantrekkelijke locatie in de stad. De gemeente heeft nu alles in eigen hand (grondeigendom en publiekrechtelijke middelen zoals bestemmingsplan). Ze kan straks de huidige bestemming wijzigen in een bestemming met een veel hogere exploitatiewaarde en die waarde in de toekomst verzilveren (zelfs met inbegrip van de sloopkosten van het stadion).
Nu is het juiste moment voor zo'n deal omdat de verkopende partij de opbrengst hard nodig heeft.
Frank Zuylen / stedebouwkundige
Ik wil er nog aan toevoegen dat het stadion nu al de grenzen van zijn mogelijkheden heeft bereikt. De bereikbaarheid voor het grote publiek, vooral vanuit de regio, is ronduit slecht. Kijk waar de meeste andere stadions liggen, bijna zonder uitzondering aan de randen van de steden, dicht bij de autowegen. Het gemeentebestuur doet er goed aan met de club op zoek te gaan naar een andere, beter bereikbare, locatie voor het stadion.
O. ten Hove
Je hebt gelijk Depla, het is gemeentesteun. Of wij dat niet weten...
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Vastgesteld kan worden dat de bestuurders van PSV er de afgelopen jaren een ongelooflijk zootje van hebben gemaakt. Na zoveel mooie jaren zou de club beter hebben verdiend.
Voor de risicovolle garanderende rol van de gemeente (het rijk is geen partij) zou de club eigenlijk een garantieprovisie aan de gemeente behoren te betalen. Daar zit ook het zwakke punt voor een EU-beoordeling. Of de gemeente haar vingers hier beter niet aan had kunnen branden zal de toekomst uitwijzen. Ook PSV loopt risico door nu reeds te anticiperen met de aankoop van nieuwe spelers. Wie betaalt die als de EU niet akkoord gaat? Of hebben de lobbyers bij de EU hun werk al gedaan?
Advertentie