Herstel overheidsfinanciën gaat uitzonderlijk snel
Het begrotingstekort daalt van 5,2 procent dit jaar naar 3,7 in 2011 en naar verwachting 2,2 procent in 2012. Daarmee zit het al weer ruim onder de afspraken van de eurolanden.
Tekort daalt
Het begrotingstekort daalt van 5,2 procent in 2010 naar 3,7 in 2011 en naar verwachting 2,2 procent in 2012. Daarmee zit het al weer ruim onder de afspraken van de eurolanden.
Politieke beslissing
Teulings noemt de daling van 3 procent in twee jaar tijd ongekend snel, maar wil niet ingaan op de vraag of het bezuinigingspakket van 18 miljard euro dat het kabinet heeft opgesteld nu minder urgent is. ,,Het tempo van de bezuinigingen, daar blijf ik buiten. Dat is een politieke beslissing."
Minder koopkracht
Teulings stelt wel dat als het kabinet doorgaat in het afgesproken tempo dat leidt tot een iets minder sterke economische groei en minder koopkracht. Tegelijk geldt: wat de overheid nu wegwerkt aan tekort, hoeft ,,morgen niet meer", aldus Teulings.
Niet stoer doorgaan
Nu de overheidsfinanciën sneller lijken te herstellen dan gedacht, mag de overheid niet ,,stoer doorgaan" met de voorgenomen bezuinigingen op de onderkant van de samenleving. Dat zei voorzitter Jaap Smit van vakcentrale CNV dinsdag in een reactie op de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).
Druk van ketel
,,Het is mooi dat het begrotingstekort sneller daalt dan gedacht", zei Smit. De voorzitter van de christelijke vakcentrale vindt dat de ruimte die hierdoor ontstaat, ten gunste moet komen van de onderkant van de samenleving. Nu de druk van de ketel is, vindt hij dat de overheid goed moet overwegen wat zij bijvoorbeeld wil met de Wajongers, in plaats van zomaar het mes te zetten in de bestaande regelingen voor jonggehandicapten.
Zorgen
Agnes Jongerius, voorzitter van vakcentrale FNV, maakt zich vooral zorgen over de koopkracht, die mede door de bezuinigingen van de overheid onder druk staat. Het kabinetsbeleid is slecht voor de economie en de koopkracht van de mensen, liet zij in reactie op de CPB-raming weten.
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Een hoop loos geabracadabra met een groot salaris, en natuurlijk een bonus.
Ter herinnering: de voorspelling van de werkloosheidscijfers door het CPB ten tijde van de financiele crisis in 2008 (oplopend tot 700.000 in 2010). Nu dienen ook de cijfers rond het begrotingstekort met de nodige voorzichtigheid te worden geinterpreteerd.
1. Pak de miljarden boekhoud fraude aan
binnen gemeenten en provincies.
Dan zullen vele bezuinigingen overbodig
zijn.
2. Draai de verregaande decentralisatie
terug. Wij leven nu in een land van
Russisch roulette.
3. De gigantische verkokering moet worden
aangepakt. Er zijn veel te veel toezicht-
houders binnen de collective sector met
allerlei bureaucratie. Alleen het echte
toezicht w.o. inspecties faalt.
4.Basis inkomen voor iedereen met
verplicht vrijwilligerswerk van 20 uur per
week wanneer men geen betaald werk
heeft, maar wel kan werken. Veel
subsidies zullen verdwijnen en de loon-
kosten gaan omlaag. Ook ww, wao en
aow verdwijnen. Je hebt één basis-
inkomen. Je krijgt veel minder
bureaucratie.
5.De inkomens in de collectieve sector op
de werkvloer gaan fors omhoog. Alleen
dan krijg je b.v. de broodnodige
verzorgenden in de ouderen zorg.
Welke partij durft echt het verschil te maken? Waarschijnlijk geen enkele. Creativiteit is ver te zoeken. Het moet anders en het kan anders! Het is tijd voor een nieuwe partij: "Partij Voor Gerechtigheid".