Je hebt het er als minister van klimaat maar druk mee. Je moet veel doen voordat je de gemeenten compensatie kunt geven voor de inflatie. Je moet laten uitrekenen hoe hoog die inflatie is, dus hoeveel de lonen en de prijzen stijgen. Je moet overleggen met de gemeenten over de uitkomsten – en liefst wil je het met de gemeenten eens worden.
Ook heb je extra budget nodig, waarover je met de minister van financiën moet overleggen – en ook daarmee moet je het eens worden. Verder zijn er op je eigen ministerie ook allerlei andere wensen, die heel aantrekkelijk zijn. Maar als je echt belangrijk vindt dat de gemeenten hun klimaattaken kunnen uitvoeren, moet je ze compensatie geven voor de gestegen kosten daarvan. En jawel, uiteindelijk lukte het minister Jetten van klimaat: ongeveer vijftien miljoen euro extra budget in 2023 voor de gemeenten voor de gestegen uitvoeringskosten voor hun klimaattaken.
Dat is ongeveer vijf procent inflatiecompensatie op het budget van ruim driehonderd miljoen euro van de doeluitkering ‘capaciteit decentrale overheden voor klimaat en energiebeleid’. Trots meldde de minister half september 2023 het bedrag. Een mooie en redelijke uitkomst. En ook nodig, Want zonder die inflatiecompensatie kunnen de gemeenten hun klimaattaken niet volledig uitvoeren. En de minister vindt die taken heel belangrijk!
Vervolgens gebeurt er niets
En vervolgens?
Vervolgens gebeurt er niets.
Niets in september.
Niets in oktober.
Niets in de eerste drie weken van november.
Maar dan, 24 november! Minister Jetten meldt dat hij die vijftien miljoen euro inflatiecompensatie overhoudt op zijn begroting. Nou ja, overhouden, hij heeft de helft al ergens anders aan uitgegeven. De reden dat hij de inflatiecompensatie overhield: hij beweert dat het hem simpelweg niet is gelukt om die vijftien miljoen euro inflatiecompensatie aan de gemeenten te geven.
Dus je beweert het belangrijk te vinden. De vijftien miljoen euro staan klaar voor de gemeenten. Je hebt hun bankrekeningnummers. Je hebt nog vijf weken de tijd. En je beweert dan dat je, helaas helaas, het geld overhoudt omdat je het niet kón overmaken aan de gemeenten? Zonder de opdracht te geven dat geld alsnog snel over te maken? Dat is geen overmacht, dat is geen onmacht, dat is onwil.
https://opiniez.com/2024/01/23/wie-heeft-er-nog-vertrouwen-in-het-knmi/rgjdercksen/
Het creatieve boekhouden van de 97% klimaatconsensus. Een onwetenschappelijk, gemanipuleerd onderzoek doorgeprikt:
https://opiniez.com/2019/02/12/het-creatieve-boekhouden-van-de-97-klimaatconsensus/robertbor101/