Advertentie
financiën / Nieuws

Dekkingsgraad ambtenarenpensioenfonds fors gedaald

De dekkingsgraad van het ambtenarenpensioenfonds ABP is fors gedaald, tot onder de honderd procent.

10 augustus 2011
De dekkingsgraad van het ambtenarenpensioenfonds ABP is gedaald tot onder 100 procent. Dat heeft het pensioenfonds woensdag bekendgemaakt.

6 procentpunt
 In de maand juli daalde de dekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre een fonds aan zijn toekomstige verplichtingen kan voldoen, met 6 procentpunt.

Geen gevolgen
,,In augustus, toen de financiële markten in steeds zwaarder weer kwamen, is de positie van ABP verder verslechterd'', aldus het fonds. De forse daling van de dekkingsgraad wordt zowel door een dalende rente als door daling van de koersen op de financiële markten veroorzaakt. ,,Voor nu heeft dit geen gevolgen voor de pensioenen'', aldus ABP.

Herstelplan

Eind juni kende het fonds nog een dekkingsgraad van 112 procent. Deze graadmeter mag niet onder de 105 procent komen. Gebeurt dat wel, dan moet een fonds zich melden bij DNB en een herstelplan opstellen. ABP evalueert aan het einde van het jaar zijn herstelplan. Daarin staat hoe het fonds in vijf jaar tijd, de periode 2009-2013, de dekkingsgraad weer op het vereiste niveau van 105 procent brengt. ,,Mocht ABP achterblijven op het herstelplan, zal het bestuur een beoordeling moeten maken welke maatregelen uit het herstelplan ingezet moeten worden en voor welke omvang dit dient te gebeuren'', aldus het fonds.

Premie

De dekkingsgraad is ook de maatstaf voor het bepalen of de premie en indexatie (aanpassen aan inflatie) moet worden aangepast. Dat gebeurt doorgaans in de maand november. ,,Het is nu te vroeg om uitspraken te doen over de dekkingsgraad op dat moment en de eventuele gevolgen daarvan'', stelt ABP.

DNB

Afgelopen vrijdag werd bekend dat een aantal pensioenfondsen recent bij DNB moest aankloppen omdat de dekkingsgraad onder de vereiste 105 procent was gekomen.

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toestem-ambtenaar / beleidsmedewerker
Het houdt nooit op:
- jaren 80: Rijk doet greep in ABP-fonds voor jeugdwerkloosheid
- jaren 90 e.v.: werkgevers beperken afdracht
- jaren 0: ABP laat duur betaalde financële graaiers speculeren.
En nu: hoewel in de jaren 90 al duidelijk was hoe groot het percentage toekomstige gepensioneerden zou zijn, bleef het graaien doorgaan. En nu zou de vergrijzing het probleem zijn. Kul. In China met sinds de jaren zestig bestaande één-kind gezinnen is de vergrijzing geen probleem. Ouderen kunnen daar met de verworden levensstandaard doorleven.
Stem tegen & tot ziens op het Malieveld
Robert Sabee / strateeg
Jammer dat de dekkingsgraad gebaseerd is op de marktrente en niet meer op een rekenrente van 4%. Een lage rente is een zegen voor een opkrabbelende economie, maar zou pensioenfondsen in problemen brengen omdat een zij op termijn niet aan hun verplichtingen zouden kunnen voldoen. Kul, juist door dat gesomber houdt iedereen de hand op de knip en ontstaan er problemen. Terwijl iedereen weet dat de rente ooit weer omhoog zal gaan. Wie verlost ons van deze boekhoudkundige houtgreep?
Rampant / trl
Onmiddellijk alle lopende pensioenuitkeringen verlagen, anders draaien de premiebetalers er weer voor op.
gerrie
Zou het niet beter zijn dat werknemers gewoon zelf voor hun eigen pensioen kunnen sparen. Dan kunnen ze zelf bepalen of ze tussentijds met dit geld naar het casino gaan. En op=op. Een lage rente op een spaarrekening levert op langer termijn meer op dan dat een pensioenfonds dit geld beheert. Investeerders zoals AlpInvest nemen steeds grotere risico's, omdat hun topmannen ieder jaar miljoenen incasseren. Soms wel 75 keer de Balkenende-norm. Wat vind het APB hier van? In de komende periode zal het met de economie alleen maar slechter gaan.
Jan
@gerrie. Je kunt in je eentje nooit het rendement bereiken dat een pensioenfonds bereikt. Bovendien moet je op de lange termijn rekenen. Wel is het nodig dat het pensioenakkoord erdoor komt, in ieder geval wat de renteberekening betreft, want nu is het ABP te zeer afhankelijk van de grillen van de dagrente. En @Kaas: van solidariteit heb je zeker nooit gehoord? Je bent nu wel premiebetaler, maar ik hoop voor jou dat je ook nog eens pensioentrekker wordt.
Criticus - NL
Gaan we nu iedere up en down breed uitmeten?
WillemD
@criticus
Iedere up en down uitmeten? U doet het voorkomen alsof het om een dagkoers gaat. Met de huidige financiële crisis is er toch wel iets meer aan de hand dan een conjunctureel hic-upje.
Peter / sr. adviseur
@Gerrie: ik zou ook voor een keuzevrijheid zijn om zelf je pensioen te regelen, zoals ook met de ziektekostenverzekering is gebeurd. Niet meer gedwongen in bijv. de IZA, maar zelf kiezen. Dat kan m.i. niet meer voor oudere werknemers. Wel zou daaraan de eis moeten worden verbonden dat, a) men verplicht is een minimaal bedrag te reserveren en b) als mensen zelf willen sparen, dit op een geblokkeerde rekening moet gebeuren die uitsluitend voor pensioen mag worden gebruikt. Dit om te voorkomen dat men niets regelt en vervolgens, naast de AOW, een beroep moet doen op de WWB (en wij dus allemaal opdraaien voor mensen die, zonder gevoel voor verantwoordelijkheid, maar zien hoe het loopt na hun pensionering). Ik bedoel dus uitdrukkelijk niet degenen die buiten hun invloedsfeer om in de bijstand terecht zijn gekomen.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
De overheid heeft in de jaren negentig zo'n 25 miljard euro onttrokken aan de financiële reserves van het ambtenarenpensioenfonds ABP. Daar heb ik jaren voor betaald. Die onttrekking heeft er mede toe geleid dat de speelruimte dermate klein is geworden dat het ABP sneller onder de 105 % komt. Als de overheid iets minder aan Griekenland cadeau doet dan kan zij een oude schuld inlossen en komt de reserve van het ABP weer ruim op peil!
Gerrit / ambtenaar
Het blijft vreemd als je tientallen jaren veel meer dan de 4 procent rekenrente ontvangt op de uitgezette middelen en nu kom in een periode van pak weg 3 of 4 jaar in de problemen met d edekkingsgraad. Of het bestuur van het ABP "let niet op"of is niet deskundig daar waar het gaat om beleggen van pensioengelden. Het kan zijn dat het beleggen is uitbesteed aan dure jongens in Masaraties en dikke bonussen. in alle gevallen is het bestuur verantwoordelijk voor een goed beleid en het tijdig treffen van maatregelen. Het kan niet zo zijn dat er nu ondanks de crisis problemen zijn met rekenrente die boven de efectieve rente ligt en tegenvallende beurskoersen.
Nick / concerncontroller
Hopelijk gaan we nu niet weer paniekerig doen.

Laat de pensioenfondsen gewoon blijven handelen op de beurs, Gebrek aan handel versterkt de negatieve spiraal en daar schiet niemand iets mee op.

We hebben nu eenmaal gekozen voor beleggen van pensioengelden op de beurs. De consequentie is dat je goede en minder goede tijden kent. Het moet alleen niet zo zijn dat dat in goede tijden de overheid uit de pot graait en dat in minder goede tijden gelijk paniek uitbreekt.

Op school leerde ik al dat je als institutionele belegger de langere termijn in de gaten moet houden en minder moet acteren op basis van de waan van de dag. Scheelt waarschijnlijk ook een heleboel kosten aan mensen die nu geld laten verdampen.
Big Spender / netto betaler
Grappig, ik zit in 2 pensioensfondsen. De ene, het ABP, gerund door peperdure ambtenaren, teken als brinkhouten en groenmannen, uilen en experts en de andere gerund door onbetaalde vrijwilligers die er zelf hun premie onderbrengen. Bij het ABP lijd ik elk jaar verlies en die amateures zien kans om me nog steeds blij te maken met een kleine indexering. Tijd dus om het ABP op te blazen.
Criticus - NL
@Nick

Ik kan mj helemaal vinden in jouw woorden (beter verwoord dan mijn eerste reactie)
Piet / directeur
1 Gerrit. Volkomen terecht, vele jaren rendementen van meer dan 8 % en nu na 3 a 4 jr zijn de problemen niet te overzien.
2 Pensioenslaaf.Inderdaad greep de Staat 25 miljard uit de kas ( Lubbers).Destijds is het hoofd afdeling o.g. ontsl;agen wegens speculatie/frauduleus handelen. Niet onlogisch dus dat er nauwelijks rendement wordt gehaald.
3 Ca 2 jr feleden wilden ze Harry Borghouts ( v.m. Com v.d. Kon uit N.H.,iontslagen wegens foute declaraties,ook de man die 100 milj zoek maakte bij Ischave) nog bestuursvoorzitter maken bij het A.B.P.
Kortom als het ABP zulke mensen wil benoemen dan hoef je al geen enkel vertrouwen meer de hebben.Oh ja en Edje Nypels ( ja die van DSB) heeft daar ook nog in het bestuur gezeten.

Het is beter dat ik verder maar zwijg. Maar laat in Godsnaam toch iedereen zelf voor zijn oude dag/pensioen voorziening zorgen.
Dan geen dure gebouwen, dure autos etc, etc. Maarja dan heeft een hele categorie graaiers geen kansen meer!
Advertentie