Advertentie
financiën / Achtergrond

50 miljoen voor bruisend Kaatsheuvel

Het eind van het jaar moet de schop de grond in voor het nieuwe centrum van Kaatsheuvel. Vijftig miljoen kost het project ‘Bruisend Hart’, een forse investering voor de gemeente Loon op Zand, die zelf zo’n achttien miljoen moet inbrengen.

29 mei 2009

Het project, waarover al heel lang wordt gepraat en waarvoor in 2003 de structuurvisie werd neergelegd, moet versneld worden uitgevoerd. Die wens heeft de gemeenteraad uitdrukkelijk uitgesproken. Daarbij speelt de kredietcrisis mee, maar ook de gemeenteraadsverkiezingen in 2010, want dan wil de politiek iets kunnen laten zien.

 

‘Maar versnelling van zo’n grootschalig project valt nog niet mee,’ weet verantwoordelijk CDA-wethouder Hans Waijers. ‘Het bestemmingsplan moet nog worden vastgesteld en de gunning gaat eind juli plaatsvinden. Vervolgens krijgen we de vergunningaanvragen. Alles is erop gericht om die binnen de termijnen te doen, maar als je in slepende Raad van State-procedures terechtkomt, krijg je natuurlijk vertraging.’

 

Loon op Zand heeft een aantal maatregelen getroffen om versnelling van het dorpsproject mogelijk te maken. Zo heeft de gemeente het voornemen om het project in zeven deelprojecten aan te besteden laten varen. Het project wordt nu in één keer aanbesteed. Bovendien krijgt de ontwikkelaar de vrijheid om zelf de volgorde van de deelprojecten te bepalen, zonder de bouwperiode van vijf jaar te overschrijden.

 

Waijers: ‘Woningen en winkels zijn nu lastig kwijt te raken, terwijl wij als opdrachtgever wel garant kunnen staan voor huurinkomsten van het gemeentehuis en het sociaal cultureel centrum. Daar loopt de ontwikkelaar dus geen risico. Als hij daarmee begint en woningen en winkels op het laatst doet, is de markt wellicht weer aangetrokken.’

 

Maijers heeft nog andere ijzers in het vuur die het grootschalige project mogelijk sneller kunnen laten verlopen. Zo is er overleg met de woningbouwcorporatie om kopers van nieuwbouwwoningen in ‘Bruisend Hart’ te steunen door hun oude woningen te laten kopen door de corporatie. Voor de financiering van het project is er contact met Noord-Brabant.

 

‘Wellicht kan de provincie via leningen, een revolving fund of een grondbank private partijen helpen om aan geld te komen. Want dat is nu het grote probleem.’ Hoe Loon op Zand de financiering rond gaat krijgen, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens Maijers zitten er middelen in het grondbedrijf, maar er is ook dan nog een gat van enkele miljoenen.

 

‘We hebben geld gespaard voor dit project, we hebben nog een uitleglocatie die over een paar jaar ook een paar miljoen gaat opleveren en mogelijk halen we in deze voor bouwers moeilijke tijden ook nog een voordeel op de aanbesteding. Maar een ding is wel duidelijk: een project versnellen kost geld. En het betekent ook dat andere projecten naar achteren schuiven. Dit is het grootste project van de gemeente waarvoor we intern mensen hebben vrijgemaakt en externe mensen inhuren. Dit heeft nu prioriteit.’

 

Versnelling van het project, dat naar schatting 120 manjaren werk oplevert, moet de regionale economie een impuls geven, maar hoe dat precies uitpakt, is onzeker. Bij de gunning worden geen eisen gesteld aan het inschakelen van lokale bouwbedrijven.

 

Waijers: ‘De lokale bedrijven komen in beeld als onderaannemer. Dat eisen we niet in de aanbesteding, maar het lijkt me logisch dat de winnende partij geen materialen en mensen van ver weg gaat halen. Dat kost alleen maar geld.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie