VNG: geen salarisverhoging gemeenteambtenaren in 2021
In de nieuwe cao gemeenten is wat de werkgevers betreft geen ruimte voor salarisverhoging. Dat maakt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten bekend in de conceptarbeidsvoorwaardennota. De coronacrisis dwingt de koepelorganisatie tot een pas op de plaats.
In de nieuwe cao gemeenten is wat de werkgevers betreft geen ruimte voor salarisverhoging. Dat maakt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten bekend in de conceptarbeidsvoorwaardennota. De coronacrisis dwingt de koepelorganisatie tot een pas op de plaats.
Begrotingstekorten
In de afgelopen jaren is volgens de VNG fors geïnvesteerd in de koopkracht van gemeentelijke medewerkers. Zo liepen de laatste jaren de loonafspraken vooruit op de inflatie. ‘Dit was tot voor kort ook de bedoeling, omdat het na een flink aantal magere jaren nodig was om weer te investeren in de ambtelijke bedrijfsvoering. Nu zijn er de uitbraak van corona en de maatregelen daartegen. Veel gemeenten hadden al eind vorig jaar te maken met forse tekorten op de begroting. De corona-uitbraak en de maatregelen daartegen hebben dit vele malen verergerd. Dat dwingt werkgevers om in de loonontwikkeling nu pas op de plaats te maken’, aldus de VNG in de vandaag naar buiten gebrachte ledenbrief. ‘Op dit moment moeten gemeentelijke werkgevers voorstellen om in de structurele loonontwikkeling een pauze in te lassen en in het cao-overleg te focussen op inhoudelijke verbeteringen in de cao.’
Koopkracht
Scherp stijgende uitgaven, scherp dalende inkomsten, en de ongewisheid over de compensatie van het rijk daarvoor worden als belangrijkste redenen aangevoerd. En daar komt dan nog bij dat de pensioenpremies volgend jaar fors gaan stijgen. Ook daarmee zeggen gemeentelijke werkgevers te investeren in de koopkracht van medewerkers op termijn en dat gaat ten koste van de arbeidsvoorwaardenruimte.
Baanzekerheid
Uit een recente peiling onder medewerkers van de gemeenten zou volgens de VNG bovendien blijken dat ze op dit moment een grotere waarde hechten aan baanzekerheid dan aan inkomen en dat veel medewerkers zich nog geen zorgen maken over de gevolgen van de coronacrisis voor de eigen baanzekerheid. ‘Werkgevers vinden die zekerheid ook een belangrijke waarde’, aldus de VNG.
Ledenraadpleging
Het College voor Arbeidszaken van de VNG legt de conceptarbeidsvoorwaardennota via een ledenraadpleging aan de gemeenten voor. Tot en met 23 oktober 2020 kunnen die hun stem er op uitbrengen. Op 29 oktober stelt het bestuur van de VNG de arbeidsvoorwaardennota vast. De huidige cao loopt af op 1 januari 2021.
Reacties: 12
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Maar wat te denken van alle medewerkers die werkzaam zijn bij bijvoorbeeld de GGD's? Coronastraten opzetten, testen, onderzoeken. In mijn optiek toch ook echt een hele bijzondere prestatie!
Wat te denken van alle medewerkers bij gemeenten die naast hun gebruikelijke werk opeens duizenden TOZO aanvragen moesten wegwerken? Die hebben toch ook een prestatie neergezet?
Dus in plaats van de 0-lijn, zou de werkgever zijn medewerkers juist NU moeten belonen en zijn waardering laten blijken! Niet alleen zorgpersoneel zet een bijzondere prestatie neer..