Advertentie
financiën / Nieuws

CU wil honderd miljoen voor schone Friese energie

De provincie Friesland moet een eigen duurzaam energie-investeringsfonds oprichten. Een voorstel hiertoe van de Friese ChristenUnie wordt op het provinciehuis positief ontvangen.

05 juni 2009

NUON-aandelen
Voorwaarde is wel dat Provinciale Staten deze maand zoals verwacht instemmen met de verkoop van de NUON-aandelen. Van de 1,3 miljard euro die dat gaat opleveren, zou honderd miljoen in het fonds ‘Skjinne Fryske Enerzjy’ moeten worden gestoken, vindt de ChristenUnie. Bedrijven en Friese burgers kunnen geld beleggen in het fonds en subsidieaanvragen doen voor schone energieprojecten.

 

Energiebedrijf
Uiteindelijk moet het fonds een Fries energiebedrijf worden dat energie uit bijvoorbeeld wind, zon en biogas verkoopt, zegt fractievoorzitter Albert Oostland van de ChristenUnie (CU) Friesland. ‘Maar voorlopig zetten we in op een investeringsfonds dat geld investeert in duurzame plannen van derden.’ De partij wil uitdrukkelijk dat ook burgers daarvan kunnen profiteren, bijvoorbeeld met subsidie op zonnepanelen. Op die manier zien zij iets terug van de verkoop van de NUON-aandelen.

 

Enthousiast
Door de coalitiepartners CDA en PVDA is het plan van de ChristenUnie deze week ‘niet onwelwillend’ ontvangen, constateert Oostland tevreden. ‘En gedeputeerde Sjoerd Galema is zelfs enthousiast. Hij hoopt dat meer fracties voorstellen doen voor een renderende besteding van de NUON-gelden.’

 

Krachten bundelen
Friesland heeft grote potentie om snel om te schakelen naar duurzame energie, vindt de ChristenUnie. Bronnen als wind, zon, water (zoet en zout) en biomassa zijn volop aanwezig. Verder is er veel kennis over duurzame energie op de Friese kennisinstituten. Een aantal lokale, regionale en provinciale kansen voor duurzame energieopwekking zijn echter te klein voor de steeds groter wordende energiebedrijven. Maar ze zijn veelal te groot en te complex voor private partijen. Het fonds kan de krachten bundelen, meent de politieke partij.

 

Armoedefonds
Het rendement van het fonds dient minimaal 3,75 % te zijn om de continuïteit te waarborgen. Oostland: ‘En wanneer het rendement hoger is dan zes procent, moet een deel van het geld worden doorgesluisd naar een armoedefonds, ter ondersteuning van inwoners die hun energierekening niet kunnen betalen.’

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie