Advertentie
financiën / Column

Beunhaas

Dit soort gemeenten, die aan dit soort creatief boekhouden doen, verpesten het voor alle gemeenten. Ze geven voer aan alle tegenstanders van decentralisaties; want professionals van het rijk zouden zulke tegenstrijdig­heden nooit accepteren. Waar verreweg de meeste gemeenten alleen reële bezuinigingen inboeken, zijn er tegelijkertijd enkele financiële beunhazen die de tekorten als het ware inbakken in hun begrotingen en het cynisme van de inwoners oproepen.

11 april 2014

Sommige nieuwe collegeakkoorden leiden gegarandeerd tot problemen. Wat vindt u bijvoorbeeld van de volgende afspraken. Ten eerste: een gemeente wil de komende vier jaar 150 duizend euro extra uitgeven voor twee extra medewerkers bij sociale zaken, met de bedoeling dat zij 600 duizend euro per jaar aan bijstandsuitkeringen besparen door werklozen sneller aan werk te helpen en fraude op te sporen. De ingeboekte besparing is hiermee 450 duizend euro per jaar. Een goede maatregel, vindt u niet?

Ten tweede, van diezelfde gemeente: vanwege bezuinigingen moet de afdeling sociale zaken twee formatieplaatsen inleveren; dat bespaart 150 duizend euro aan salarissen en bureaukosten. Ook een goede maatregel, vindt u niet? Maar als u die twee maatregelen optelt, dan wringt er toch iets: per saldo geen mensen erbij of eraf, maar wel zes ton denken te besparen…

Wat moeten we doen met een gemeente die zoiets afspreekt? Kunnen we een cursusje ‘financiën voor beginners’ verplichten? Moet de provincie die gemeente vier jaar onder preventief financieel toezicht plaatsen wegens een structureel niet-sluitende begroting? Kan de burgemeester het collegeprogramma voordragen voor vernietiging bij de minister van Binnenlandse Zaken wegens strijd met het algemeen belang? Of moet die minister zelfs dreigen met opheffing en herindeling wegens financiële onkunde?

Dit soort gemeenten, die aan dit soort creatief boekhouden doen, verpesten het voor alle gemeenten. Ze geven voer aan alle tegenstanders van decentralisaties; want professionals van het rijk zouden zulke tegenstrijdig­heden nooit accepteren. Waar verreweg de meeste gemeenten alleen reële bezuinigingen inboeken, zijn er tegelijkertijd enkele financiële beunhazen die de tekorten als het ware inbakken in hun begrotingen en het cynisme van de inwoners oproepen. Een gemeente die dit soort stommiteiten opschrijft zal wel meer blunders maken, en zal wel weigeren om echt te bezuinigen wat nodig is. Prijs u gelukkig als u niet in deze gemeente woont!

Ik zal u verklappen welke gemeente het is. Ere wie ere toekomt immers, en pek en veren voor wie pek en veren verdient. Columnisten moeten niet zwijgen maar spreken. Deze twee afspraken van deze financiële beunhazen zijn, anders dan ik eerst zei, niet van een gemeente maar van het ministerie van Financiën. Dat ministerie trekt 150 miljoen euro extra uit voor ambtenaren bij de rijksbelastingdienst, met de bedoeling elk jaar 600 miljoen euro extra belasting te innen. Daarbij boeken ze 450 miljoen euro bezuiniging in. Tegelijkertijd bezuinigt Financiën 150 miljoen euro op belastingambtenaren omdat de rijksoverheid efficiënter moet gaan werken. In totaal boekt beunhaas Dijsselbloem met deze twee maatregelen dus 600 miljoen euro bezuiniging in, zonder dat er iets verandert. Cursusje nodig misschien? Onder toezicht plaatsen? Opheffen dat ministerie?

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie