CPB: Windmolens vijf jaar in de koelkast
Het Centraal Planbureau stelt dat de komende vijf jaar geen windmolens op land meer gebouwd moeten worden. De vraag naar energie is te laag.
De plannen om meer windmolens op land te plaatsen, kunnen het beste 5 jaar worden uitgesteld. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) maandag dat op verzoek van het kabinet naar de financiële gevolgen van de voornemens keek.
Volgens het CPB is uitstel van de operatie om 3500 megawatt aan windenergie op land te realiseren het beste nu er tijdens de economische crisis weinig vraag is naar energie. Er is overcapaciteit en de prijzen zijn zo laag dat elke uitbreiding van de productie verliesgevend is, aldus het planbureau dat aangeeft dat de elektriciteitsprijzen weer zullen gaan stijgen, als de economie weer aantrekt.
Minder subsidies
Uitstel van de plannen is volgens het CPB bovendien gunstig voor de staatskas, omdat er minder subsidies verstrekt hoeven worden. Nadeel is wel dat het voor Nederland lastiger wordt om de afspraken na te komen dat in 2020 van alle energie 16 procent duurzaam wordt opgewekt en de uitstoot van het broeikasgas CO2 met 20 procent moet zijn verminderd. Het uitstel zou kunnen leiden tot boetes van de Europese Unie, maar op de doelen op het gebied van onder meer milieu en klimaat heeft het weinig effect, aldus het CPB.
Reacties: 12
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Maar nu overdrijven ze het wel erg sterk.
Stroom uit windmolens is nu al goedkoper dan de commerciële stroomprijs, dus met de bouw van windmolens komen we sneller uit de crisis.
Als we de duurzame stroom maar niet verhandelen op de fossiele energie markt.
Voor eigenaren van een stukje windpark, kost stroom maar 2 tot 5 cent.
Ik begrijp best dat de EZ ambtenaren die voor Shell werken, zenuwachtig worden.
Maar laat ze de fossiele belangen dan adviseren zelf windmolens te bouwen.
Op de Nationale winddag conferentie vertelde UVA wetenschapper Maarten Wolsink ook al dat niet burgers maar de fossiele energie markt en het fossiele politiek-industriële complex de echte weerstand tegen duurzaam vormen
Laat niemand de vergissing begaan dat het CPB "onafhankelijk" is. In hun analyse hebben ze allerlei fouten en bedenkelijke keuzes gemaakt.
Op mijn blog noem ik er een paar:
http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2013/06/pa …
De belangrijkste fout is de aanname dat stroom uit windmolens altijd via de markt verhandelt moet worden. Dat is niet zo.
Burgers en bedrijven kunnen zelf een eigen stukje windpark kopen, en daarmee hun eigen stroom opwekken. Die stroom bereikt de markt niet. Deze burgers en bedrijven gebruiken hem zelf, tegen kostprijs.
Een ander gevaarlijke constatering is dat Nederland, kennelijk, duurzame stroom onvoldoende voorrang geeft, zoals moet van de EU. Dat kan al sneller tot boetes leiden dan pas in 2020.