Advertentie
financiën / Nieuws

‘Verkoop Eneco zet banen op het spel’

In een brandbrief aan 53 gemeenten roept CNV Connectief colleges van burgemeester en wethouders op om af te zien van verkoop van hun aandelen Eneco. ‘Aandelenverkoop zal banen kosten en de omslag naar duurzame energievoorziening vertragen.’

09 augustus 2017

In een brandbrief aan 53 gemeenten roept CNV Connectief colleges van burgemeester en wethouders op om af te zien van verkoop van hun aandelen Eneco. ‘Aandelenverkoop zal banen kosten en de omslag naar duurzame energievoorziening vertragen.’

Baanverlies
‘Er werken 3500 medewerkers bij Eneco. Deze mensen dreigen hun baan te verliezen, zoals dat ook is gebeurd bij de verkoop van aandelen van andere energiebedrijven. Bij Essent raakten 2.200 mensen hun baan kwijt na splitsing/overname door RWE en bij de NUON gingen 2.000 banen verloren na splitsing/overname door Vattenfall. Bij Eneco bleef de werkgelegenheid in die tijd stabiel. Gezien de genoemde voorbeelden, maken onze leden zich grote zorgen over het behoud van hun werkgelegenheid,’ aldus CNV Connectief-voorzitter Jan de Vries.


Verantwoordelijkheid gemeenten

Door de splitsing van Eneco en haar netwerkbedrijf is binnen de aandeelhouderscommissie een consultatieronde gestart met de vraag of de 53 aandeelhoudende gemeenten hun aandeel willen behouden of afbouwen. Behoud van aandelen is een keuze voor banen en duurzaamheid in plaats van een keuze voor geld en korte termijn.

Andere belangen

Ook andere maatschappelijke belangen zijn volgens hem bij een overname in het geding. Eneco is een grote investeerder in duurzaamheid en innovatie en levert zo een belangrijke bijdrage aan de klimaatdoelstellingen. Die publieke belangen vragen naar het oordeel van het CNV Connectief om publieke waarborgen. Bij gemeenten ligt volgens De Vries een grote verantwoordelijkheid, juist nu de rijksoverheid nieuwe beschermingsmaatregelen wil na dreigende (vijandige) overnames van AkzoNobel en Unilever. ‘In het geval van Eneco is de overheid zelf aandeelhouder. Dat is de beste beschermingsmaatregel die we kunnen wensen’, aldus De Vries.

Harde voorwaarden

CNV Connectief doet een dringend beroep op gemeenten die tot de afweging komen toch aandelen te verkopen. Jan de Vries: ‘Wij willen dat de aandelen niet verkocht worden. Doet een college dat toch, dan willen we harde voorwaarden voor het behoud van werkgelegenheid, zeggenschap over investeringen in de lokale economie en eigen energievoorziening en behoud van een direct aanspreekpunt bij een hoofdkantoor.’

CNV Connectief behartigt de belangen van werknemers in de publieke sector en voormalige nutsbedrijven, zoals de energie.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tamara Bonnema / ambtenaar
Als klant van Enenco sluit ik me bij deze oproep aan. Als klant wil ik ook dat Enenco in handen van het publieke belang blijft.

Dit was voor mij tot nu toe reden om nooit over te stappen naar een "goedkopere" energieleverancier.

Het is niet alleen in het belang van de werknemers, maar ook in het belang van de klanten die kiezen voor maatschappelijke meerwaarde bij het maken van hun keuzes.
Advertentie