VNG: bescheiden loonsverhoging gemeenteambtenaar
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt voor gemeenteambtenaren volgend jaar een ‘bescheiden’ loonsverhoging te geven in de nieuw af te sluiten cao voor 2016.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt voor gemeenteambtenaren volgend jaar een ‘bescheiden’ loonsverhoging te geven in de nieuw af te sluiten cao voor 2016.
De gemeentelijke werkgevers stellen in een ledenbrief oog en waardering te hebben voor de inzet van de gemeenteambtenaren ‘in de frontlinie van de grote maatschappelijke veranderingen.’ Die waardering moet zeker tot uiting komen in afspraken over loonontwikkeling, ook in de komende cao, maar ‘ook gemeenten moeten het doen met beperkte financiële middelen’, aldus de VNG.
Geen nullijn
De gemeentekoepel wijst erop dat in de afgelopen jaren de loonontwikkeling bij gemeenten ongeveer gelijke tred heeft gehouden met de loonontwikkeling in de markt. ‘Anders dan veel andere overheidsorganisaties hebben de gemeenteambtenaren de afgelopen jaren geen nullijn gekend’, aldus de VNG in een toelichting op de werkgeversinzet bij de komende onderhandelingen. ‘Terwijl het financieringstekort voor het kabinet afneemt, nemen de financiële tekorten bij gemeenten juist toe’, aldus de VNG die daarom alleen ruimte ziet voor ‘een bescheiden, reële loonontwikkeling.’
Onderdeel van de arbeidsvoorwaardenruimte zijn de in 2014 en 2015 gemaakte overheidsbrede afspraken over de herziening van het ABP-pensioen en de loonontwikkeling in de afzonderlijke sectoren. Die afspraken geven een arbeidsvoorwaardenruimte van 2,1 procent: 0,74 procent (afspraak 2014) en 1,4 procent (afspraak 2015). De VNG stelt de totale arbeidsvoorwaardenruimte overigens pas vast nadat de pensioenpremies voor 2016 bekend zijn.
Loopbaanbudget
De VNG wil af van het individueel loopbaanbudget. Om medewerkers medeverantwoordelijk te maken voor hun eigen loopbaan is dat individueel loopbaanbudget (ILB) in 2013 ingevoerd. Het ILB bedraagt 500 euro en wordt uit het gemeentelijke opleidingsbudget betaald. Het ILB eindigt per 1 januari 2016. In de huidige vorm wil de VNG het ILB niet voortzetten, maar verkennen of het nodig is nieuwe instrumenten te ontwikkelen. De VNG wil opleidings- of loopbaanbeleid niet vastleggen in de cao, maar in een gezamenlijk beleidsdocument of manifest. ‘Deze kunnen beter tot stand komen parallel aan het cao-overleg, omdat het onderwerpen zijn waar we als werkgever graag over in gesprek gaan met medewerkers. Voor de VNG is draagvlak en representativiteit belangrijk. De cao gemeenten is van alle gemeentelijke werkgevers en geldt voor alle medewerkers in onze sector. Voor de VNG is het gesprek hierover niet voorbehouden aan een kleine groep aan een Haagse tafel. De mening van alle medewerkers telt’, aldus de VNG.
Flexibel belonen
In de nieuwe cao gemeenten wil de VNG inzetten op een moderne verlofregeling. Daarin kan de medewerker binnen de ruime kaders van de regeling in goed overleg met de werkgever bepalen wanneer hij of zij werkt en dus ook wanneer hij of zij verlof heeft.
De VNG wil verder het beloningsbeleid flexibeler maken. Het moet mogelijk zijn om de individuele beloning mee te laten bewegen met individuele resultaten, ontwikkeling en ook met de levensfase. ‘Het kan een tijd meer zijn, maar ook minder’, aldus de VNG. Op basis van de uitkomsten van een bijna afgeronde studie naar ‘Bewust belonen’ wil de VNG voorstellen doen en mogelijkheden verkennen met de vakbonden.
Lager salarisniveau
De VNG wil daarnaast het van-werk-naar-werk beleid verstevigen. ‘Uit een evaluatie dit jaar komt naar voren dat de re- integratietermijn van 2 jaar, zoals we die nu kennen, te lang is. Een kortere termijn stimuleert medewerkers veel sneller en effectiever tot actie’, zo is de gedachte. De VNG wil verkennen welke activerende instrumenten daaraan concreet bijdragen. Een open arbeidsmarkt voor de sector, mogelijk uit te breiden naar andere overheden, is een mogelijkheid. ‘De afspraak dat werkzekerheid gepaard kan gaan met een lager ingeschaalde functie en salarisniveau is een andere mogelijkheid’, aldus de VNG.
Over de conceptvoorstellen kunnen de gemeenten zich uitlaten in een speciale ledenraadpleging. Na deze consultatie wordt medio december de definitieve werkgeversinzet vastgesteld.
Reacties: 33
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
https://www.binnenlandsbestuur.nl/ambtenaar-en-ca …
2. Ehh...ja die €500 ILB....die komt ook gewoon weer terug natuurlijk.
Hallo Tweede Kamer... bent u er nog?
"Gemeentebestuurders gaan meer verdienen
Net als rijksambtenaren krijgen ook burgemeesters en wethouders vanaf 1 september 1,25 procent en vanaf 1 januari 3 procent salaris erbij plus een eenmalige uitkering van 500 euro met peildatum 1 september."
Het lijkt me dat het bod dat de gemeenteambtenaren tegemoet mogen zien in lijn hiermee is. Dan mag de VNG best de kop "Bescheiden loonsverhoging gemeenteambtenaar" voeren.
Ik proef een hele sterke actiebereidheid. Dus kom maar op!
https://vng.nl/files/vng/brieven/2015/20150619_l …
'Want ook gemeenten moeten het doen met beperkte financiële middelen' aldus de VNG.
"...aldus de VNG die daarom alleen ruimte ziet voor ‘een bescheiden, reële loonontwikkeling.’
Onderdeel van de arbeidsvoorwaardenruimte zijn de in 2014 en 2015 gemaakte overheidsbrede afspraken over de herziening van het ABP-pensioen en de loonontwikkeling in de afzonderlijke sectoren. Die afspraken geven een arbeidsvoorwaardenruimte van 2,1 procent: 0,74 procent (afspraak 2014) en 1,4 procent (afspraak 2015)."
De rekensom is echter als volgt:
0,74 (afspraak 2014) + 0,74(afspraak 2015) + 1,4 (loonakkoord) + 2%(prijscompensatie nader overeen te komen in nieuwe CAO)= 4,88%.
En dan krijg je dus in 2016 eigenlijk alleen prijscompensatie en daarbij wat je later als ABP pensioen zou krijgen wordt eerder betaald.
Zo moeilijk is het allemaal niet maar de VNG is een meester in het aanbrengen van veel mist en als belangenorganisatie steeds publiceren:
- gemeentes zijn arm
- ambtenaren krijgen al genoeg
- in deze tijd kan het wel wat minder
En dat spelletje doen ze nu al vele jaren..........
Praten over het individueel keuzebudget heeft weinig van doen met een salarisverhoging en flexibel belonen heeft ook niets te maken met een loonsverhoging, ik lees zelfs dat het ook minder kan zijn en oh ja, die re-integratietermijn kan volgens de VNG ook wel korter en een lager loon moet ook kunnen. Ik bespeur in het hele verhaal geen bescheiden aanbod voor een loonsverhoging. Jij wel?
CNV, CMHF en AC: kom in actie want dit is niet hetgeen is afgesproken! Een eventuele stijging van de pensioenpremie mag niet ten koste gaan aan de daling van de prijs agv het aanpassen van de huidige regeling!
Aangezien jullie deze deal er snel doorgedrukt hebben voor een aantal sectoren, verwacht ik dat jullie nu ook de verantwoordelijkheid nemen dit voor de overige sectoren op een soortgelijke wijze te regelen!
Hiernaast is er in 2015 arbeidsvoorwaardelijke ruimte vrijgevallen agv FPU/VPL-regeling. In 2016 valt er wederom een deel van deze premievrij. Ook deze zou ingezet kunnen worden voor loon of versterking van de regeling.
tandarts, dokter, ziekenhuis: eigen tijd, want flexibel verlof. Kind plotseling ziek: eigen tijd, immers flexibel verlof. Calamiteitenverlof: niet nodig, flexibele verloftijden. Vandaag ligt het ICT systeem eruit: later inhalen want: flexibel verlof!
Ziek? Geen probleem, kun je later wel inhalen: flexibel verlof.....
etc etc...
Het is inderdaad een ander geluid, maar je loonaanpassingen haal je natuurlijk primair bij je werkgever. De keuze bij verkiezingen of politieke beïnvloeding kan daar ook aan bijdragen maar die zijn slechts beperkt dan wel eenmaal in de 4 jaar. Dat schiet niet op. Het is dus vooral een vraagtekens oproepend geluid van 'Een ander geluid'.
Daar waar het uiteindelijk om gaat, namelijk geld, daar worden vooral met wazige 'argumenten' gebruikt.
Triest dat de VNG zo met ambtenaren durft om te gaan.
Het wordt overigens hoog tijd dat bestuurders op zijn minst dezelfde CAO krijgen als hun personeel.
Het naar beneden bijstellen van de bestuurders- en politici-CAO zou beter zijn, maar als dat niet kan is het naar boven bijstellen van de gemeente-CAO de enige valide andere mogelijkheid.
Dus ... waar zit die bescheiden loonsverhoging!
Schaamteloos en onfatsoenlijk om waardering uit te spreken voor de gemeenteambtenaren en tegelijkertijd hen te bedriegen.
Weer een bescheiden loonsverhoging.
Ik kan me niet heugen dat wij de loonontwikelingen in de markt hebben gevolgd.
De collega's bij het rijk hebben inderddad een paar jaar op de nullijn gezeten, maar hievoor hadden ze prima loonstijgingen.
Per saldo zijn de collega's bij de gemeenten weer het slechtst af.
Ik reken maar weer op een verhonging van rond de 0,6%. De vakbonden zullen wel koersen op het populaire geen procenten maar centen. Voor collega's in de lagere schalen is dit prima, maar over de gehele linie is dit niet positief.
Degene die dit met droge ogen heeft opgetekend heeft nooit van integriteit gehoord! Schandalige werkgevers!