Geen vermissingskosten meer na paspoortdiefstal
Slachtoffers van paspoortdiefstal moeten in de toekomst niet extra worden bestraft als ze bij gemeenten een vervangend document komen halen.
Slachtoffers van paspoortdiefstal moeten in de toekomst niet extra worden bestraft als ze bij gemeenten een vervangend document komen halen. Nu moeten ze soms tientallen euro's vermissingskosten betalen, maar minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) wil dat daar een eind aan komt.
Gemeenten hoeven niet
Ze werkt aan een wijziging van de paspoortwet, die voor de zomer moet zijn doorgevoerd. Dat bevestigde een woordvoerder zaterdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. Door die wijziging wordt geregeld dat gemeenten mensen, die buiten hun schuld gedupeerd zijn, niet met extra kosten opzadelen. Overigens hoeven gemeenten op dit moment de extra kosten niet in rekening te brengen, maar sommige doen dat wel. De bedragen hiervoor verschillen.
Dubbel gepakt
Slachtoffers van bijvoorbeeld zakkenrollers of tasjesdieven voelen zich momenteel, door het moeten betalen van de vermissingskosten, dubbel gepakt.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De maatregel was bedoeld om doorverkopen van het paspoort te ontmoedigen. Maar een Nederlands paspoort schijnt op de zwarte markt honderden euro's op te brengen, dus kwaadwillenden verdienen er toch wel aan.
Het netto-effect is dat mensen die al bestolen zijn nog op extra kosten gejaagd worden. Vaak wordt bovendien niet alleen je paspoort gestolen, maar ook andere waardevolle dingen in dezelfde tas of kast, zoals geld en bankpasjes. Op een extra kostenpost zit je dan echt niet te wachten!