Integraal schatkistbankieren van de baan
Gemeenten en provincies kunnen voorlopig niet integraal schatkistbankieren, zo heeft minister De Jager van Financiën aan de Tweede Kamer laten weten.
Nadelige effecten
Bij integraal schatkistbankieren brengen decentrale overheden zowel hun spaargeld als hun leningen onder bij de schatkist. De decentrale overheden zijn tegen deze mogelijkheid, zelfs op vrijwillige basis, omdat ze bang zijn voor de nadelige effecten op de sectorbanken BNG en Nederlandse Waterschapsbank. Ook is er vrees voor bemoeienis door het ministerie met de gemeentelijke en provinciale financiën.
Lagere omzet
Uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van Rebel Advisory naar integraal schatkistbankieren blijkt dat de directe financiële effecten van schatkistbankieren voor decentrale overheden positief zijn door onder meer goedkopere leningen en lagere kosten voor de eigen treasuryfunctie. Die positieve effecten kunnen echter grotendeels teniet worden gedaan door een lagere omzet en lagere winst van de sectorbanken.
Winstgevendheid
Nu doen veel overheden zaken met de BNG en de Waterschapsbank, waar ze tevens aandeelhouder van zijn. Als veel overheden overstappen op schatkistbankieren, zou dat ten koste gaan van de winstgevendheid van de sectorbanken, die dan dus ook minder verdienen voor hun aandeelhouders. Ook de achterblijvende klanten van de sectorbanken, zoals corporaties en zorginstellingen, zouden financieel nadeel kunnen ondervinden van schatkistbankieren, doordat de tarieven bij de kleinere sectorbanken omhoog gaan.
Onrustige markt
Hoewel vrijwillig integraal schatkistbankieren voor de collectieve sector als geheel gunstig zou kunnen uitpakken en de financiële risico’s met uitstaande gelden van decentrale overheden kleiner worden, acht De Jager de tijd niet rijp voor invoering ervan. Behalve de negatieve effecten op de sectorbanken spelen daarbij ook de nog altijd onrustige financiële markten een rol, en het feit dat het kabinet demissionair is.
IJsland
Aanleiding voor de discussie over schatkistbankieren door decentrale overheden is het verloren gaan tijdens de kredietcrisis van bij IJslandse banken geplaatste spaartegoeden van gemeenten en provincies. De onderzoekers van Rebel Group doen enkele aanbevelingen over hoe dergelijke financiële risico’s bij decentrale overheden ook op andere wijze kunnen worden verminderd. Zo zou de bestaande regelgeving (Fido en Ruddo) verder kunnen worden aangescherpt. Een alternatief voor de huidige manier van schatkistbankieren zou kunnen zijn om niet het Ministerie van Financiën, maar de sectorbanken verantwoordelijk te maken voor de uitvoering.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.