Schadeafhandeling Limburg laat op zich wachten
De schade van de waterproblemen in Limburg van juli 2021 is becijferd op 1,8 miljard euro. Maar veel inwoners staan nog met lege handen.
Nog steeds zijn vele honderden bewoners in Zuid-Limburg nog niet in hun huizen terug, zeven maanden na de waterramp van 2021. Zorginstellingen bakkeleien met verzekeraars. En ondernemers die behalve door corona ook door wateroverlast werden getroffen, kunnen niet verder, zo blijkt tijdens een bezoek van de Regiocommissie van het Europees Parlement in Limburg.
Bureaucratie
De schade van de waterproblemen van juli 2021 tot nu toe is becijferd op 1,8 miljard euro, maar veel inwoners staan nog met lege handen. En dat is voor bewoners met een gemiddeld schadebedrag van 70.000 euro en voor ondernemers met een schadebedrag van een ton een hard gelag. Er is geld genoeg. Geld is niet het probleem, zegt burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg, terwijl hij net van de puinhopen van een ingestorte brug in de Emmastraat af is gestapt. Het gaat volgens Prevoo om de bureaucratie die er voor velen voor zorgt dat ze niet verder kunnen. Hij wijst erop dat het in Nederland vaker lang duurt voordat het geld bij de mensen is die het nodig hebben. Zo zijn de laatste schadevergoedingen vanwege de vuurwerkramp in Enschede 20 jaar na dato uitbetaald.
Geen slachtoffers
De Regicommissie van het Europees Parlement bezoekt maandag, dinsdag en woensdag Limburg, Bad Neuenahr in de Eifel en Eupen in België, drie gebieden die in juli 2021 een tsunami aan water over zich heen kregen. Dat water kwam niet uit de rivieren maar uit de lucht, vertelt Prevoo, terwijl hij het gezelschap per bus rondleidt. Een strook van 300 à 400 meter liep in Valkenburg onder. 1900 ton afval is er opgeruimd en dat bracht volgens Prevoo schrijnende taferelen met zich mee van mensen die hun hele leven in de containers moesten kieperen, tot en met familiefotoalbums en de urnen met as van dierbaren toe. Maar hij memoreert ook dat het in Nederland relatief meeviel, omdat hier geen slachtoffers vielen.
Europese hulp
Ook in Meerssen en Gulpen-Witten hield het water huis, vertelt burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz van Meerssen. Daar zitten 150 van de 1500 gezinnen nog niet in hun eigen huis. De gemeente heeft met bijzondere bijstand gezinnen en ondernemers geholpen. Nog steeds kampen Limburgers met de gevolgen van de waterramp, zoals bleek bij de februaristormen van dit jaar. Het is iets dat CDA-Europarlementariër Tom Berendsen raakt. De schadeafhandeling is een nationale zaak, zegt hij in Limburg. ´Een snellere afhandeling zou de mensen meer rust geven.´ Ook is er Europese hulp onderweg, in de komende maanden neemt de Europese Commissie een besluit over een uitkering uit het solidariteitsfonds, voor Nederland, België, Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk.
Laarzen
Clermonts-Aretz heeft er vertrouwen in dat de hulp van de Nederlandse overheid er komt. Wat betreft de kosten voor gemeenten heeft ze ook vernomen dat in het gemeentefonds een oplossing wordt gezocht. Zelf heeft ze overigens standaard een paar rubberen laarzen in haar auto liggen. ´Zodat als er iets gebeurt, ik niet eerst een rondje hoef te rijden om mijn laarzen op te halen.´
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.