Advertentie
financiën / Nieuws

Buddy voor startende ondernemer

Gemeenten krijgen een essentiële rol bij het verstrekken van microkredieten aan startende ondernemers. Lokale overheden moeten de ondernemers aan coaches helpen.

12 september 2008

Volgend jaar start het kabinet met microfinanciering voor ondernemers die in het gewone bankwezen onvoldoende worden bediend. Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken, PvdA) en prinses Maxima hebben de plannen gisteren in Nieuwegein gepresenteerd. De zogeheten microkredieten zijn bedoeld voor kleine ondernemers die moeite hebben om financiers te vinden, omdat het om kleine bedragen gaat en banken risico’s moeilijk kunnen beoordelen. Bovendien blijkt vaak meer begeleiding nodig dan banken kunnen bieden. Vanwege de hoge kosten vinden de reguliere banken het screenen van sommige bussinessplannen niet rendabel. De kosten zijn dan te hoog in verhouding tot de beperkte baten. Bovendien vinden de banken dat ze een te hoog risico lopen.

 

Zo’n zeshonderdduizend mensen in Nederland hebben concrete plannen voor een eigen bedrijf. Maar mede om genoemde redenen blijft het in negen van de tien gevallen bij die droom. Het microfinancieringsplan moet een einde maken aan die belemmeringen. ‘Iedereen die de wil heeft om een eigen bedrijf te beginnen, moet ook de mogelijkheid krijgen om dit te doen’, aldus het ministerie. Met ingang van 2009 kunnen startende ondernemers maximaal 35.000 euro krediet krijgen van het ministerie, mits ze zich laten bijstaan door een coach. Volgens het kabinet mag het gebrek aan een goede coach of krediet er niet de oorzaak van zijn dat ondernemerschap in Nederland wordt beknot.

 

Behalve een fijnmazig landelijk dekkend netwerk van intakepunten als eerste aanspreekpunt, zijn er voor startende ondernemers straks coaches op lokaal niveau beschikbaar. Pas als de ondernemer en de coach een aanpak overeenkomen, kan er eventueel een krediet van 35.000 euro worden aangevraagd bij hetzij een reguliere bank, hetzij bij de microkredietinstelling of via de borgstellingsregeling – via deze regeling staat het ministerie garant voor die ondernemers waar een reguliere bank niet zonder borgstelling van SZW krediet aan wil verlenen. De bedoeling is dat reguliere banken mét de garantstelling wél krediet verlenen.

 

Gemeentehuizen kunnen volgens het ministerie als intakepunt fungeren, net als Kamers van Koophandel, CWI’s, welzijnsinstellingen of ondernemershuizen. De bedoeling is dat bij zo’n intakepunt de plannen, wensen en eisen worden vastgesteld, waarna de ondernemer wordt doorverwezen naar een coach. ‘De keus is aan gemeenten of zij coaching willen laten uitvoeren door vrijwilligers of commercieel betaalde krachten’, zegt EZ-woordvoerder Ruud Stevens. ‘Het zijn in principe geen ambtenaren die ondernemers gaan coachen.’

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie