Advertentie
financiën / Nieuws

Rijk biedt ambtenaren 1 procent loonsverhoging

Werkgever rijk heeft eindelijk zijn loonbod bekendgemaakt: 1 procent erbij in 2021. De vakbonden vinden dit geen serieus bod en hebben als antwoord de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren opgeschort.

19 februari 2021
geld-armoede-munten

Werkgever rijk heeft eindelijk zijn loonbod bekendgemaakt: 1 procent erbij in 2021. De vakbonden vinden dit geen serieus bod en hebben als antwoord de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren opgeschort.

Uit dat loonbod van 1 procent moet volgens de bonden alles worden betaald, ook de thuiswerkvergoeding bijvoorbeeld. In feite is er dan niet eens meer sprake van 1 procent extra salaris.

 

Onvoldoende

‘Wij vinden dit volstrekt onvoldoende’, zo laten de bonden weten. ‘We hebben een serieuze looneis. Waardering is nodig. Wij hebben extra oog voor de werknemers tot en met modaal: de lasten stijgen dit jaar flink en met 1 procent voor iedereen gaan de rijksambtenaren er op achteruit. Waardering voor de medewerker moet niet in woorden blijven steken.’ De FNV zegt daden te willen zien. ‘Dit is te weinig.’ De FNV zet in op 5 procent loonsverhoging.

 

Hoger minimumloon

Ook op andere vlakken is er weinig tot geen vooruitgang geboekt, zoals over een hoger minimumloon, de positie van de schoonmakers bij het rijk en de wens om uitvoering te geven aan het pensioenakkoord. Wat de pensioenparagraaf betreft, is het volgens vakbond CMHF ‘zonder meer teleurstellend dat de werkgever behandeling van het laatste thema heeft gekoppeld aan afschaffing van de PAS-regeling. Bij alle thema’s is de reactie van de werkgever volgens de bonden ‘erg terughoudend.’

 

Zinloos onderhandelen

Samen met de andere vakbonden is de conclusie getrokken dat verder onderhandelen zo zinloos is. Ze willen pas weer aan tafel als de werkgever met een ‘beter verhaal’ terugkomt. De werkgeversonderhandelaars gaan volgens het CMHF nu terug naar de staatssecretaris om te kijken of het loonbod kan worden verhoogd. Begin maart is daar waarschijnlijk meer duidelijkheid over.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
De maandelijkse verhoging van de pensioenen en salarissen van veel gepensioneerden en misschien ook wel werkenden is net voldoende om de hogere lasten van de zorgverzekering te betalen. En dan komen alle andere lastenverhogingen er nog bij (belastingen Overheden, kostenstijgingen levensonderhoud e.d.). Er is dus iets goed mis in ons land.

Voor de Corona-crisis (=tijdelijk) was er een overschot op de begroting van wel 15 miljard euro. De oplossing is dan (ik heb daar al meer voor gepleit) om de kosten van de Corona-crisis over ca. 40 jaar of langer uit te smeren en de nationale schuld op te laten lopen tot ca. 70 - 80% van het BNP. Het overschot in de rijksbegroting voor de crisis was/is ruimschoots voldoende om de lasten hiervan op te vangen.
Rob / gemeenteambtenaar
Misschien een gekke vraag, maar waarom zet de FNV bij het Rijk in op 5%, en bij de gemeenten op een lager percentage? Terwijl er volgens mij al een kloofje is...
Edwin / Rijksambtenaar
Omdat FNV die eis doet op basis van de achterban. De achterban bij de gemeente hebben dus lagere eisen. Bij Rijksvakbonden was de eis overigens 3%. Dus gemiddeld 4%
J. Homan
Ik zie op de site van de VNG dat zij een schamel bod doen van 0,50% (!) voor eenjarige CAO en eenmalig €300,- bruto; het is wel weer duidelijk dat er in financiele waardering een duidelijke rangorde is in Nederland waarbij de Rijksambtenaren nu al 20 jaar jaar lang steeds betere CAO verhogingen voor mekaar krijgen !



H. Wiersma / gepens.
Advies aan vakbonden voor CAO gemeenten:

1. wacht vooralsnog CAO Rijk af.

2. inventariseer wat gemeenteambtenaren sinds 2008 aan achterstand qua salarisontwikkeling hebben opgelopen t.a.v. CAO Rijk.

3. ga daarmee en met situatie salarissen januari 2021 (o.a. verhoging pensioenpremie) toekomstige onderhandelingen in).

4. stop in ieder geval met het dumpen van de exploitatie van de begroting van gemeenten.

5. hevel de VNG-ambtenaren over naar de CAO gemeenten of nog beter maak één CAO Overheid.

6. ga staken bij onvoldoende reactie/resultaat. De thuiswerksituatie zal staken sterk vergemakkelijken.

Claire
Dat is wel een interessante vraag Rob. Moet zeggen dat ik behoorlijk schrik van de reacties gepost onder de artikelen mbt de CAO van de gemeenteambtenaren. Zelf kunnen voorzien in loonsverhoging door thuiswerken? Gebrek aan pensioenregeling? Slechtste werkgever van NL? Wat let je om een andere werkgever te zoeken? Waar is je integriteit zeg...



Daarbij het volgende. Ik lees in de brief van CAR-UWO over 2019/2020 dat tussen oktober 2019 en oktober 2020 een salarisverhoging is gerealiseerd van 7,25% voor gemeenteambtenaren. Plus bruto 750,-



Verder zie ik staan: salarischaal 12 gemeenteambtenaar: 5872,- Salarisschaal 12 bij de rijksoverheid: 5671,-



Zo te zien verdient een rijksambtenaar in dezelfde zwaarte functieschaal dus minder.
Adriaan Zwaag
Als vakbond zou ik dit aanbod direct accepteren. Want je kunt er vergif op innemen dat het volgende kabinet zwaar moet bezuinigen. De toegzegde tientallen miljarden euro's (voor EU-fonds ruim 21 miljard, voor onderwijs 8 miljard, voor steun aan KLM en andere grote bedrijven, voor MKB, voor ZZP-ers en anderen die lijden onder corona-maatregelen), dat geld moet immers ergens vandaan komen.



Je mag als ambtenaar straks blij zijn als je geen salaris moet inleveren!
Frits
@Adriaan: die bezuinigingen komen er inderdaad aan is ook mijn inschatting. Maar de bezuinigingen ga je niet meer bij de gemeenten halen. Bij de steunpakketten is met de VNG afgesproken dat 'trap-op, trap-af' daarbuiten valt. Dat geldt dan toch ook voor de mogelijke bezuinigingen?



Mocht dat niet zo zijn dan heeft de VNG zich voor de zoveelste keer in het pak laten naaien.
ambtenaar
De foto bij het artikel past wel goed. Dat is nou precies wat je krijgt; een paar euro per maand.
Advertentie