Rijk biedt ambtenaren 1 procent loonsverhoging
Werkgever rijk heeft eindelijk zijn loonbod bekendgemaakt: 1 procent erbij in 2021. De vakbonden vinden dit geen serieus bod en hebben als antwoord de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren opgeschort.
Werkgever rijk heeft eindelijk zijn loonbod bekendgemaakt: 1 procent erbij in 2021. De vakbonden vinden dit geen serieus bod en hebben als antwoord de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren opgeschort.
Uit dat loonbod van 1 procent moet volgens de bonden alles worden betaald, ook de thuiswerkvergoeding bijvoorbeeld. In feite is er dan niet eens meer sprake van 1 procent extra salaris.
Onvoldoende
‘Wij vinden dit volstrekt onvoldoende’, zo laten de bonden weten. ‘We hebben een serieuze looneis. Waardering is nodig. Wij hebben extra oog voor de werknemers tot en met modaal: de lasten stijgen dit jaar flink en met 1 procent voor iedereen gaan de rijksambtenaren er op achteruit. Waardering voor de medewerker moet niet in woorden blijven steken.’ De FNV zegt daden te willen zien. ‘Dit is te weinig.’ De FNV zet in op 5 procent loonsverhoging.
Hoger minimumloon
Ook op andere vlakken is er weinig tot geen vooruitgang geboekt, zoals over een hoger minimumloon, de positie van de schoonmakers bij het rijk en de wens om uitvoering te geven aan het pensioenakkoord. Wat de pensioenparagraaf betreft, is het volgens vakbond CMHF ‘zonder meer teleurstellend dat de werkgever behandeling van het laatste thema heeft gekoppeld aan afschaffing van de PAS-regeling. Bij alle thema’s is de reactie van de werkgever volgens de bonden ‘erg terughoudend.’
Zinloos onderhandelen
Samen met de andere vakbonden is de conclusie getrokken dat verder onderhandelen zo zinloos is. Ze willen pas weer aan tafel als de werkgever met een ‘beter verhaal’ terugkomt. De werkgeversonderhandelaars gaan volgens het CMHF nu terug naar de staatssecretaris om te kijken of het loonbod kan worden verhoogd. Begin maart is daar waarschijnlijk meer duidelijkheid over.
Voor de Corona-crisis (=tijdelijk) was er een overschot op de begroting van wel 15 miljard euro. De oplossing is dan (ik heb daar al meer voor gepleit) om de kosten van de Corona-crisis over ca. 40 jaar of langer uit te smeren en de nationale schuld op te laten lopen tot ca. 70 - 80% van het BNP. Het overschot in de rijksbegroting voor de crisis was/is ruimschoots voldoende om de lasten hiervan op te vangen.