'Gemeenten maskeren grondverliezen met trucs'
Tientallen grote gemeenten maskeren opzettelijk forse verliezen op hun grondposities, concludeert het FD uit jaarrekeningen. Dat gebeurt deels met boekhoudtrucs.
Tientallen grote gemeenten maskeren opzettelijk forse verliezen op hun grondposities, concludeert het Financieele Dagblad uit de jaarrekeningen van die gemeenten. Het gebeurt deels met boekhoudtrucs die niet volgens de regels zijn.
Onzichtbaar gemaakt
Nu de grondinvesteringen van veel gemeenten veel minder waard blijken te zijn geworden dan in de hoogtijdagen van de vastgoedmarkt, moeten gemeenten die verliezen op enigerlei wijze in de boeken verwerken. Maar er zijn nog miljarden aan verliezen die (nog) onzichtbaar zijn gemaakt of naar de toekomst zijn verschoven, stelt het FD, die heeft gezien dat in de jaarrekeningen verliezen op een andere post op de balans worden gezet en rentekosten op bouwprojecten simpelweg worden verlaagd. De komende verkiezingen maken het nemen van verliezen niet populair. Accountants en provincies gaan vaak schoorvoetend akkoord met dergelijke trucs, terwijl ze feitelijk strijdig zijn met de regels.
Topje van de ijsberg
Paul Hofstra van de Rekenkamer Rotterdam, Barendrecht en Lansingerland ziet in de boekhoudkundige trucs het topje van de ijsberg. Hij ziet ook wijzigingen die veel miner zichtbaar zijn voor raadsleden, zoals het oprekken van de periode waarin gemeenten hun grond nog verwachten te verkopen. En vaak houden gemeenten hun investeringen buiten de balans via aparte publiek-private constructies.
Duizenden euro's per huishouden
Lansingerland staat overigens hoog op de lijst met gemeenten met grote grondposities per huishouden (volgens cijfers die de gemeenten aan het CBS hebben verstrekt). De gemeente moet voor elk huishouden de komende jaren 9000 euro terugverdienen met de verkoop van grond. Almere heeft in totaal voor maar liefst 477 miljoen euro aan bouwgronden op de balans staan - zo'n 6000 euro per huishouden.
Reacties: 11
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
alles staat of valt met de inhoudelijke financiële kennis van de betrokken raadsleden.
heden staan in Utrecht (of Amersfoort, of Soest, of Leusden) op de nieuwe kieslijst misschien 5 of 6 mannen en vrouwen in iedere gemeente die een begroting van honderden miljoenen kunnen doorgronden en ook nog analyseren.
na de komende verkiezingen zullen de inwoners onprettig worden verrast door hun nieuwe college van B&W.
dus gaat u maar vast sparen voor een forse OZB verhoging beste inwoners.
De betrokken PvdA en VVD wethouders in Amersfoort steunen helaas dat beleid.
Burger Partij Amersfoort (BPA) = Lijst 1.
Lees het voorstel mbt de status van ambtenaren eens goed. Dan zul je zien dat de verantwoordelijke personen hier buiten vallen.
Echte de ambtenaar, die tegen zijn bestuurder moet zeggen dat een en ander niet kan, wordt 'gelijkgeschakeld' met andere functies.
Het gevolg zal zijn dat de bestuurder nog minder of geen tegengeluid zal krijgen van het ambtelijk apparaat en dat dit soort praktijken vaker zullen voorkomen. Nu wordt alles beloofd en zaken toegedekt. Ik houd mijn hart vast als de verkiezingen zijn geweest