Advertentie
financiën / Column

Geen kansloze actie

Het gerechtshof deed een bijzondere uitspraak. Het gerechtshof wees op de norm dat de ozb van alle gemeenten samen elk jaar maar 3 procent mag stijgen.

08 november 2013

Gemeenten mogen hun eigen tarief van de onroerendezaakbelasting kiezen. Klagen daarover mag, bij buurtfeestjes, in de lokale krantjes, eventueel als inspreker bij de gemeenteraad. Maar bij de rechter klagen over hoge ozb? Dat leek een kansloze actie. 

Toch deed een inwoner van de gemeente Noordoost­polder dat. Uiteraard wees de rechtbank Zwolle-Lelystad zijn klacht af. De man ging in hoger beroep. Uiteraard wees vervolgens ook de vierde meervoudige belastingkamer van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zijn klacht af.

Maar die Noordoostpoldernaar bereikte er toch iets mee, want het gerechtshof deed een bijzondere uitspraak. Het gerechtshof wees op de norm dat de ozb van alle gemeenten samen elk jaar maar 3 procent mag stijgen. Als alle gemeenten samen de ozb meer dan 3 procent laten stijgen, kan de minister van Financiën ze een boete opleggen. In dat geval, zo stelde het gerechtshof, vraagt blijkbaar een deel van de gemeenten te veel ozb.

Wie in dat geval komt klagen bij de rechtbank over te hoge ozb, die heeft kans dat hij die ozb niet hoeft te betalen. Daarbij vulde de rechter nog aan dat het moet gaan om gemeenten die een tarief hebben dat minstens 33 procent hoger is dan gemiddeld. Want, zo sprak het gerechtshof, het is nooit de bedoeling van de wet geweest dat mensen in sommige gemeenten extreem veel meer ozb moeten betalen dan gemiddeld.

Als dus de minister van Financiën een boete oplegt aan alle gemeenten wegens meer dan 3 procent stijging van de ozb, dan krijgen de gemeenten met hoge ozb-tarieven als extra straf dat ze helemaal geen ozb mogen heffen! Een straf van 100 procent van de ozb, voor een kleine overtreding van enkele procenten van de ozb. Een straf voor de verkeerde gemeenten, want de overtreders zijn de gemeenten die de ozb in dat jaar te veel laten stijgen, maar de ozb wordt verboden voor de gemeenten die een hoog tarief hebben. Een hoge tariefstijging is heel wat anders dan een hoog tarief. De minister moet dit gevolg natuurlijk meewegen bij zijn besluit om al dan niet een boete op te leggen. Dat betekent dat hij in de praktijk nooit die boete oplegt. Tot groot verdriet van de inwoners van gemeenten met hoge ozb-tarieven.

Binnenkort te verwachten bij de rechter daarom: mensen die eisen dat de minister van Financiën een boete oplegt aan de gemeenten als de ozb meer dan 3 procent stijgt. Mensen die eisen dat de ene overheid een boete oplegt aan de andere overheid. Mensen die eisen dat de minister van Financiën, die de landelijke belastingen zo veel laat stijgen dat er duizenden mensen werkloos door worden, een boete oplegt voor te hoge belasting­stijging aan de gemeenten, die de ozb maar een beetje meer dan 3 procent laten stijgen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie