Bezuinigingen kabinet hollen tegenmacht uit
Dat schrijft Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, in het vandaag verschenen jaarverslag van de Rekenkamer. Volgens Visser spelen soortgelijke problemen bij andere organisaties die opgericht zijn om 'tegenmacht' te organiseren tegenover het kabinet. Daarbij doelt Visser op de Raad van State en de Nationale ombudsman.
De bezuinigingen van de regering op de Algemene Rekenkamer zijn dermate stevig dat het voor die organisatie steeds moeilijker wordt om het kabinetsbeleid goed te controleren.
Dat schrijft Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, in het vandaag verschenen jaarverslag van de Rekenkamer. Volgens Visser spelen soortgelijke problemen bij andere organisaties die opgericht zijn om 'tegenmacht' te organiseren tegenover het kabinet. Daarbij doelt Visser op de Raad van State en de Nationale ombudsman. Hij vindt dit zorgelijk, omdat de vitaliteit van de democratische tegenspraak onder druk komt. ‘Tegenmacht is een onlosmakelijk deel van het systeem van checks & balances’, stelt hij.
Personeelsontwikkeling
Visser waarschuwt ervoor dat als gevolg van de bezuinigingen investeringen in nieuwe methodologie, kennis en personeelsontwikkeling ter discussie staan. ‘Dat staat op gespannen voet met de toegenomen complexiteit van de financiering en uitvoering van de publieke dienstverlening’, zegt hij.
De Algemene Rekenkamer is niet de enige overheidsorganisatie waar de bezuinigingen een goede taakuitvoering lastig maken. ‘Ons verhaal is kenmerkend voor het hele openbaar bestuur. Er is sprake van een keuze voor verkleining van de financiële functie binnen de rijksdienst, met minder audit en minder controle’, aldus Visser.
Degelijke informatie
In een interview met het Financieele Dagblad zegt hij te zien dat steeds meer overheidsorganisaties het werk met onvoldoende mensen en middelen moeten doen. De Algemene Rekenkamer moest als gevolg van de bezuinigingen van twee opeenvolgende kabinetten vorig jaar een reorganisatie aankondigen, waarbij minstens veertig mensen – voornamelijk onderzoekers – naar een andere baan moeten uitkijken. ‘De toezichthoudende – en uitvoerende rol bij de overheid dreigt te worden uitgehold’, aldus Visser.
Het directe gevaar van al die bezuinigingen is dat het zicht op de effectiviteit van 300 miljard aan publiek geld zonder gevalideerde degelijke informatie ‘onmogelijk wordt’. Nu de Nederlandse economie weer groeit, kan een nieuwe Tweede Kamer met een ambitieus kabinet straks mogelijk meer uitgeven dan het vorige. ‘Wie over vier jaar wil kúnnen vertellen wat er met dat extra geld is bereikt, doet er verstandig aan nu de basis te leggen voor degelijk cijfermateriaal. Want inzicht is de basis voor vertrouwen’, aldus Visser.
Old/New boys network, schaduwzijde van het liberale gedachtengoed.