Advertentie

Amsterdam neemt afscheid van Asscher

De gemeente Amsterdam heeft vandaag met toespraken afscheid genomen van wethouder Lodewijk Asscher die vicepremier wordt in het kabinet Rutte II.

07 november 2012

Amsterdam heeft woensdagmiddag afscheid genomen van Lodewijk Asscher. Aan het begin van de gemeenteraad bedankte burgemeester Eberhard van der Laan de voormalige PvdA-wethouder voor zijn jarenlange inzet voor de hoofdstad.

Vicepremier
De 38-jarige Asscher heeft Amsterdam verruild voor Den Haag, waar hij maandag is beëdigd tot vicepremier en minister van Sociale Zaken in het kabinet-Rutte II. Hij was de afgelopen jaren wethouder van financiën, onderwijs, jeugd en het project 1012, waarbij hij de Wallen wilde opschonen.
 
Op misstanden wijzen

,,Je was de onbetwiste leider van de PvdA in de stad'', zei Van der Laan. ,,Je laat een leegte achter die moeilijk te vullen zal zijn.'' De burgemeester prees Asscher om zijn doortastendheid en betrokkenheid bij de hoofdstad. ,,Je had de moed om met andere ogen naar de stad te kijken en ons op misstanden te wijzen die wij gewoon zijn gaan vinden'', vertelde Van der Laan, doelend op de initiatieven die Asscher nam om prostitutieramen te sluiten.
 
Zwakke scholen afgenomen 

Ook roemde de burgemeester de actie die de voormalige wethouder ondernam om het onderwijs te verbeteren. ,,Het aantal zwakke scholen is de afgelopen jaren gedaald van 46 naar 10 deze maand.'' Asscher kreeg van de Amsterdamse gemeenteraadsleden een daverend applaus. De nieuwe minister zei zelf dat hij ,,een lange, mooie en vruchtbare periode'' had in de hoofdstad. ,,Ik wens u toe dat u goed op deze stad past.''
 
Talent 

Asscher begon in 2002 als raadslid voor de PvdA in Amsterdam en trad in 2006 aan als wethouder. Hij wordt gezien als een van de grootste talenten binnen de PvdA. Binnenlands Bestuur verkoos de toenmalige wethouder in 2010 tot Beste Bestuurder.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie