'Besteding miljarden publiek geld onduidelijk'
Het is niet duidelijk hoeveel miljarden euro's aan publiek geld dit jaar naar alle circa 1900 instellingen gaan, die zelfstandig een wettelijke taak uitvoeren (rwt's). De ministeries weten dat niet en lichten de Tweede Kamer beperkt in. Daarom kan het parlement lastig controleren of het geld goed gebruikt wordt.
Knelpunten
Dat stelt de Algemene Rekenkamer woensdag in een rapport over de verantwoording en het toezicht bij deze rechtspersonen. Sinds een eerste onderzoek in 2006 is de situatie wel iets verbeterd maar er zijn nog knelpunten, stellen de rekenmeesters.
117 miljard
Het gaat om instellingen als Staatsbosbeheer, het uitkeringsinstituut UWV, de Sociale Verzekeringsbank maar ook om scholen, de politie en de reclassering. De instanties vallen onder de verschillende ministers die daar afzonderlijk verantwoording over dragen. Er gaat veel publiek geld om in deze sector. In 2004 was dat ruim 117 miljard euro, meer geld dan de ministeries toen zelf in totaal uitgaven. Dat bleek uit het onderzoek uit 2006. Het geld komt van de overheid af en van heffingen die de instellingen zelf mogen opleggen aan burgers.
Betere afspraken
De Rekenkamer heeft gekeken wat de ministeries hebben gedaan met de aanbevelingen van toen. Goed gaat dat meer instellingen publieke verantwoording afleggen en dat er betere afspraken met de ministeries zijn gemaakt over het toezicht.
Kwaliteit
Maar er zijn nog knelpunten, vinden de controleurs. Zo geven zeven ministeries in hun eigen jaarverslag geen informatie over de prestaties van de instellingen. Ook geven de meeste ministeries geen informatie over de opbrengst van premies en tarieven. Alleen Sociale Zaken en Volksgezondheid doen dat. Ook wordt de Kamer volgens de Rekenkamer niet goed ingelicht over de vermogens en reserves van de rwt's en over de kwaliteit van hun bedrijfsvoering.
Jaarverslag
Vijftien instellingen hebben nog geen rechtmatigheidsverklaring, die aangeeft dat ze geld innen en besteden volgens de regels. Negentien rwt's hebben nog steeds geen jaarverslagen die het publiek makkelijk kan inzien.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het ging toch zo goed met een overheid op afstand?
Nou: snel corrigeren, dan hoeven de werknemers niet door te werken tot hun (dan) 70ste jaar!