Bergse wethouder stapt op, college blijft
Wethouder Patrick van der Velden van de gemeente Bergen op Zoom heeft gisteravond per direct zijn functie neergelegd tijdens het interpellatiedebat over een half miljoen aan coronasteun voor de culturele sector die bij topambtenaren terechtkwam. Het college overleefde hierna een motie van wantrouwen met één stem verschil: 17-16.
Wethouder Patrick van der Velden van de gemeente Bergen op Zoom heeft gisteravond per direct zijn functie neergelegd tijdens het interpellatiedebat over een half miljoen aan coronasteun voor de culturele sector die bij topambtenaren terechtkwam. Het college overleefde hierna een motie van wantrouwen met één stem verschil: 17-16.
Bedreigingen
Nadat het college de vragen van de raadsleden had beantwoord nam Van der Velden het woord en diende hij zichtbaar geëmotioneerd zijn ontslag in. ‘Het gaat me niet in de koude kleren zitten’, zei hij. Als de juiste normen en waarden gehanteerd waren, dan hadden we een goed debat kunnen voeren, naar het idee van Van der Velden. Daarmee wees hij op de bedreigingen aan zijn adres en aan zijn gezin. ‘Ik heb écht mijn best gedaan de stad verder te helpen. Maar na alles wat er de afgelopen dagen is gebeurd, wil ik nu gewoon doorgaan en met mijn gezin in rust leven.’
Geniepige kille truc
Tijdens het tumultueuze debat kwamen allerlei verwijten langs vanuit verschillende fracties richting het college. Er zou geen begrip zijn voor het leed van culturele verenigingen en het zou ontbreken aan een moreel kompas bij het college. Ton Linssen, de indiener van de motie van wantrouwen, noemde het ‘langs de randen van de regels’ kijken hoe rijksgelden gebruikt kunnen worden voor het oplossen van de eigen financiële problemen een ‘geniepige kille truc’ van het college, tekende BN DeStem op.
Slecht voorbeeld
Burgemeester Frank Petter stelde dat Bergen op Zoom als ‘slecht voorbeeld’ werd genoemd in een debat over coronasteun in de Tweede Kamer. Niet goed voor het imago van de stad, concludeerden zowel raad als college. Raadslid Joost Pals van Lokaal Realisme meldde dat twee wethouders en de financieel directeur wel degelijk kritische vragen hebben gesteld over het gebruik van vijf ton coronasteun voor het cultuurbedrijf. ‘Hoe triest is het dat vervolgens toch is besloten het geld te pakken.’
Excuses
Nadat de raad unaniem eiste dat het de antwoorden van het college op schrift zou krijgen, omdat ze geen touw konden vastknopen aan de mondelinge beantwoording, besloot het college zijn excuses aan te bieden voor de gang van zaken, aldus de krant. ‘We hadden beter moeten communiceren en het culturele veld er beter bij moeten betrekken’, zei wethouder Barry Jacobs. ‘De raad mag van ons verwachten dat we eerlijk en helder zijn.’ Volgens hem was de intentie van het college altijd geweest om zich in te zetten voor de culturele verenigingen.
Motie van wantrouwen
Er werd niettemin een motie van wantrouwen ingediend tegen het hele college. Het zwaarste middel, maar onvermijdelijk, aldus Pals. ‘Het is precies deze manier van handelen die Bergen op Zoom eerder op de rand van de afgrond heeft gebracht.’ De motie zou het niet halen met 16 tegen 17 stemmen, maar het college besloot voor die stemming zich te beraden op zijn positie. Daar kwam uit dat het college toch bleef zitten en met steun van CDA, VVD, D66 en GBWP in gesprek wil gaan over hoe de stad weer bestuurbaar te maken tot aan de verkiezingen.
Herstelplan
Die partijen hadden een motie van treurnis en herstel ingediend die wel met een stem verschil werd aangenomen. Daarin stelden zij dat het college er ‘onvoldoende in is geslaagd om een doordachte, morele en evenwichtige invulling te geven aan de coronagelden voor cultuur’. Het college gaat terug naar de tekentafel om een herstelplan te maken. De vijf ton die was besteed aan het cultuurbedrijf vloeit daarbij weer terug naar de pot met coronasteun voor de culturele sector.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.