Advertentie
financiën / Nieuws

Miljardentekorten, maar deel gemeenten doet nog niks

Lokale politici zijn minder geneigd om te bezuinigen vanwege de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

21 januari 2025
ANP Stadhuis Alkmaar
Stadhuis Alkmaar - Alkmaar staat in de BDO ranglijst voor grote gemeenten helemaal onderaan met rapportcijfer 3.ANP/Hollandse Hoogte/Harold Versteeg

Gemeenten verwachten tot en met 2028 een gezamenlijk begrotingstekort van 3,8 miljard euro. Dat blijkt uit de nieuwste BDO Benchmark Nederlandse Gemeenten. Volgens BDO was het dit jaar bijzonder moeilijk om tot een goede analyse te komen. Dit omdat het landschap versnipperd is: sommige gemeenten hebben al zware bezuinigingen doorgevoerd, terwijl anderen ogenschijnlijk zonder ideeën over ombuigingen op het ravijn aflopen.

Projectleider CMS

JS Consultancy
Projectleider CMS

Programma Inspectie en Certificering

JS Consultancy
Programma Inspectie en Certificering

Tekorten

De begrotingstekorten die gemeenten de komende jaren verwachten hangen volgens BDO sterk samen met het ravijnjaar. In 2026 wordt dan ook een gezamenlijk tekort van 1,6 miljard euro verwacht. In 2023, het meest recente jaar waarover BDO de jaarrekeningen al kon analyseren, was er nog een overschot van 1,7 miljard. Dat gezegd hebbende wordt de soep meestal niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Doorgaans blijken de door gemeenten vooraf begrote tekorten aan het einde van het jaar lager uit te vallen.

Rapportcijfers

Dat de financiële positie van gemeenten verslechtert staat echter als een paal boven water. Waar gemeenten vorig jaar van BDO nog een gemiddeld rapportcijfer van 7,4 kregen is dat dit jaar gedaald naar een 6,8. Het aantal onvoldoendes steeg van 43 naar 77. En ook de tekorten die al jaren worden voorspeld beginnen nu werkelijkheid te worden. Waar vorig jaar nog maar 8 procent van de gemeenten in de jaarrekening rode cijfers moest schrijven was dat dit jaar al 21 procent. Maar een kwart van de gemeenten verwacht de komende drie jaar in de plus te blijven.

Versnipperd

Gemeenten kiezen uiteenlopende manieren om te pogen de tekorten op te vangen. Ook de mate waarin gemeenten al bezuinigen verschilt sterk. In veel gemeenten zijn er dit jaar voor het eerst flinke bezuinigingen doorgevoerd, maar in andere plaatsen gebeurt nog niks. Dat maakt het voor BDO lastiger een eenduidige analyse te maken van de gemeentefinanciën. BDO spreekt dan ook van een ‘versnipperd’ landschap. Daarmee is het volgens Marc Steehouwer, partner en voorzitter van de branchegroep Overheid bij BDO, ook moeilijk voor gemeenten om met een duidelijk verhaal naar het rijk te gaan.

Sommigen doen niks

Ondanks de nieuwe begrotingssystematiek van het gemeentefonds, die zou moeten zorgen voor meer financiële zekerheid bij gemeenten, is het volgens Steehouwer toch nog de onzekerheid die maakt dat een deel van de gemeenten nog onvoldoende voorbereidingen treft op de aankomende tekorten. ‘Een grote factor daarin is de onzekerheid over de jeugdzorg. Het is nog onduidelijk met hoeveel geld het rijk over de brug komt. Uit onze gesprekken met gemeenten blijkt dat dit één van de redenen is dat zij kiezen om nog niet te bezuinigen. Ze hopen nog op compensatie.’

Verkiezingen op komst

Naast die onzekerheid zijn er nog twee factoren die maken dat een deel van de gemeenten ombuigingen voor zich uit schuift. De afgelopen jaren waren er op de meeste plekken namelijk juist financiële overschotten, ook wanneer er tekorten werden verwacht. Gemeenteraden en bestuurders overschatten daarom mogelijk hun financiële positie. Daarnaast zegt BDO dat uit de gesprekken met raadsleden, wethouder en burgemeester blijkt dat lokale politici huiverig zijn om te bezuinigen, met oog op de gemeenteraadsverkiezingen van begin 2026.

Voorbij het ravijnjaar

Vanaf 2026, het zogeheten ravijnjaar, dreigt een groot financieel tekort voor Nederlandse gemeenten. Het dwingt gemeenten tot moeilijke keuzes: vasthouden aan bestaande taken en voorzieningen of ingrijpende hervormingen doorvoeren? 

Tijdens het congres Voorbij het Ravijnjaar, van financiële uitdagingen naar duurzame oplossingen voor gemeenten kijken we met tal van deskundigen wat de gevolgen zijn van de herverdeling van het gemeentefonds, hoe fundamentele herzieningen eruit zouden kunnen zien en hoe je als gemeenten in control kunt blijven over je financiën ondanks tekorten en onzekerheden.

Het congres ‘Voorbij het ravijnjaar' van Binnenlands Bestuur vindt plaats in cultuur- en congrescentrum Antropia, Driebergen, op woensdag 26 maart 2025.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Na deze volgende kaalslag is er helemaal geen vrije beleidsruimte eer. Benieuwd wie er dan ooit nog wethouder wil worden. Dan mag je uitsluitend nog de kop van Jut zijn bij de uitvoering van rijkstaken.
Hielco Wiersma
Op zichzelf is het nu niet zo gek meer dat veel Gemeenten niks doen. Als het Rijk jaarlijks circa 15 tot 25 miljard euro op de lopende begroting over houdt zullen ook Gemeenten menen minder hard te kunnen gaan lopen.
Overigens hebben alle Overheden (EU, Rijk, Provincies, Gemeenten, Waterschappen etc.) een constante inspanningsverplichting om verantwoord en goed op de belastingcenten van burgers en bedrijven te letten.
Patrick Schier
Of zou het ook nog te maken kunnen hebben met (vrij openbare) advies van de VNG om juist nog geen maatregelen te treffen en zeker niet door te voeren (waardoor deze ook niet in de cijfers zitten) maar wel vast na te denken over maatregelen. Als immers al die begrotingen wel sluitend waren, is de noodzaak van extra middelen niet zichtbaar
P. Smit
Hier heeft niemand het over, waarom is dat?

https://indepen.eu/rutte-graaide-zonder-toestemming-uit-gemeentefonds/
Hielco Wiersma
Tussen de VNG en het Kabinet is regelmatig overleg. Je mag aannemen dat in dat overleg ook de financiële dossiers worden besproken. Een hot item vond ik enige tijd geleden o.a. de wijzigingen in de financiële voeding van het Gemeentefonds. In plaats van het volgen van de zgn. 'trap op, trap af-methode' werd door het Rijk voorgesteld deze voeding voortaan afhankelijk te stellen van het BNP dit om een vlakker verloop te krijgen van de inkomsten voor het Gemeentefonds. Over hoe dit proces verder is verlopen hoor je dan vervolgens niets meer. Inmiddels lijkt zich echter via het nu voorspelde ravijnjaar 2026 het tegendeel te voltrekken. Ra ra, hoe kan dat en wat er gebeurt hier dan precies?
Advertentie