Advertentie
financiën / Nieuws

Amsterdam wil tegemoetkoming kosten bezoek Obama

De gemeente Amsterdam is met het rijk in gesprek over een tegemoetkoming in de kosten voor het voorbereiden van het werkbezoek van president Obama aan de hoofdstad.

14 maart 2014

De gemeente Amsterdam heeft het rijk gevraagd om een tegemoetkoming voor de kosten die het maakt voor het werkbezoek van de Amerikaanse president Obama aan de stad.

Tegemoetkoming
In een brief aan de gemeenteraad over het aanstaande bezoek van president Obama op 24 maart aan de hoofdstad zegt de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan dat hiervoor 360 duizend euro is uitgetrokken. Het bezoek vindt plaats in de marge van de nucleaire top in Den Haag. Omdat rijk en gemeente allebei betrokken zijn bij de voorbereiding van het werkbezoek en intensief samenwerken om dit te realiseren is de gemeente met het rijk in gesprek over een tegemoetkoming in de kosten. Over hoe groot die tegemoetkoming moet zijn geeft de brief geen duidelijkheid en navraag bij de burgemeester evenmin.

Vergaande maatregelen
In de brief staat verder dat Obama die maandagochtend wordt ontvangen door minister-president Rutte en de burgemeester. Over de ontvangstlocatie wordt in de brief niet gesproken en over de precieze invulling van de veiligheidsmaatregelen kan de gemeente geen mededelingen doen, maar duidelijk is wel dat het om vergaande maatregelen gaat. Toch zijn de inspanningen van de gemeente erop gericht zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor het dagelijks leven in de stad.

Beperkte impact

Vooralsnog spreekt de gemeente over een beperkte impact op de omgeving van de beoogde locatie. Bewoners en ondernemers in het gebied worden hierover geïnformeerd. Omwonenden hoeven hun huis in ieder geval niet te verlaten. De gemeente Amsterdam noemt het een grote eer dat Obama de stad bezoekt. Het is de eerste keer dat een regerend Amerikaans president de hoofdstad bezoekt. Het programma voor het werkbezoek is nog in ontwikkeling.

Den Haag vraagt geen compensatie
De gemeente Den Haag heeft het rijk niet om compensatie gevraagd voor de kosten die het uittrekt voor de nucleaire top. Daarvoor is 3,5 miljoen euro begroot. De gemeente vindt het logisch en streeft er ook naar dat Den Haag, de stad van vrede en recht, gastheer is van dergelijke topontmoetingen, al is dit volgens een woordvoerder de grootste conferentie sinds 1907. Burgemeester Van Aartsen zei eerder al graag meer van deze topconferenties te willen organiseren. Hoeveel en hoe vaak is nog niet duidelijk, maar met de personele inzet op gemeenteniveau zit het wel goed, aldus de woordvoerder: ‘We hebben genoeg ambtelijke expertise.’

Inzet taak van gemeenten
Een belronde langs enkele omliggende gemeenten maakt duidelijk dat zij rond de nucleaire top op 24 en 25 maart vooral problemen verwachten met de bereikbaarheid. De gemeenten zien het als hun taak om de route van de delegatieleden en de daaruit volgende overlast in hun gemeenten in goede banen te leiden. Bij hoge nood mogen hulpdiensten gebruik maken van de N14, de weg waarover de wereldleiders ook rijden. ‘Ambulance komt voor Obama’, zei Van Aartsen deze week. Wat dat betreft lijkt met alles rekening te zijn gehouden. Als een ambulance ergens niet langs kan, staan helikopters klaar om patiënten naar de ambulance toe te brengen die hen naar het ziekenhuis vervoeren.

Discussie over volgende topconferenties
De gemeenten Wassenaar en Leidschendam-Voorburg rekenen niet op compensatie van de kosten die zij maken voor bijvoorbeeld meer ambtelijke inzet voor voorlichting en communicatie.  Wel merkt een woordvoerder van de gemeente Leidschendam-Voorburg op dat een discussie over de gevolgen van het organiseren van meer van deze topconferenties voor de omliggende gemeenten zeker nog moet worden gevoerd. ‘Dat gaat niet zonder slag of stoot.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Kamps
Typisch Leidschendam-Voorburg; wel de lusten, niet de lasten van nabijheid van de grote stad. In de 'aantrekkelijke groene woonstad' (twee aan elkaar en uit hun kracht gegroeide dorpen) zijn vrijwel alle voorzieningen op cultureel en sociaal gebied wegbezuinigd. Overigens viel er altijd al weinig te beleven. Voor een beetje vertier moet je al sinds jaar en dag naar Den Haag, Leiden of Delft. En dan nu weer zeuren over wat overlast. Mocht u het nog niet weten, beste lokale kleingeestige bestuurder: de kosten gaan vor de baten uit. Wat dat betreft heeft Jozias van Aartsen (zeker niet my cup of tea) het wel begrepen.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Onze hoofdstad wil niet de lasten van het zijn van een toeristenstad. Dat is typisch Amsterdams.
Advertentie