Amsterdam tegen investering netwerkbedrijf in Duitsland
De gemeente Amsterdam is er tegen dat energiebedrijf Alliander zich op de Duitse markt richt. De gemeente is bang dat dit ten koste gaat van investeringen in Nederland.
De gemeente Amsterdam is als aandeelhouder tegen investeringsplannen van Alliander in het buitenland. Het netwerkbedrijf dat stroom en gas distribueert in ruim een derde van Nederland, wil voor 2 tot 3 miljard euro investeren in Duitsland. Amsterdam wil echter niet instemmen met deze plannen, maakte de gemeente woensdag bekend.
Het college wil voorkomen dat verbeteringen in het Nederlandse netwerk worden uitgesteld of vertraging oplopen doordat Alliander zich op Duitsland richt. Alliander heeft alle aandeelhouders gevraagd op 2 april in te stemmen met de nieuwe strategische koers. Behalve de gemeente Amsterdam zijn dat de provincies Gelderland, Friesland en Noord-Holland, gezamenlijk goed voor 76 procent van de aandelen. De overige aandeelhouders zijn 53 kleinere gemeenten en de provincie Flevoland.
Provincie ook tegen
Ook de provincie Noord-Holland heeft haar bedenkingen en zegt in een reactie ,,in principe tegen'' de plannen te zijn, ,,tenzij Alliander onze zorgen nog wegneemt.'' Een woordvoerder kan daarom nog niet zeggen of de provincie op de aandeelhoudersvergadering tegen gaat stemmen.
Vermogensverstrekkers
Alliander streeft naar een verdubbeling van het aantal klanten in 5 tot 10 jaar en substantiële groei in Duitsland. De investeringen daar zullen in samenwerking met Duitse gemeenten en provincies en mogelijk met Nederlandse en buitenlandse vermogensverstrekkers plaatsvinden, aldus het bedrijf.
Schaalvergroting moeilijker
Het college van Amsterdam heeft echter besloten niet in te stemmen met dat tweede onderdeel. Wanneer in Duitsland significante investeringen worden gedaan maakt dit het mogelijk moeilijker om schaalvergroting in Nederland te realiseren, aldus de gemeente.
Maar stel dat er een goede case ligt en financiering met banken geen punt is : de investeringen zouden best veel beter kunnen renderen dan in Nl. In tegenstelling tot ACM waar iedere vorm van winst maximaal wordt tegengegaan via regelgeving op de te hanteren rente op investeringen, is haar Duitse tegenhanger in regulering van netten een stuk betrouwbaarder.
Aldus meer winst en dividend, die ingezet kan worden ter dekking van de gemeentelijke uitgaven. Misschien toch nog eens over denken? Ondanks principiële punten.