Advertentie
financiën / Nieuws

Amsterdam moet volgend jaar 71,5 miljoen bezuinigen

De gemeente Amsterdam gaat volgend jaar 71,5 miljoen bezuinigen. Een forse stijging ten opzicht van de 34,5 miljoen die eerder was begroot.

26 september 2012

De gemeente Amsterdam moet komend jaar 71,5 miljoen euro bezuinigen om haar begroting sluitend te krijgen. Voor een groot deel gebeurt dat met al aangekondigde maatregelen, maar de hoofdstad hoopt ook extra geld binnen te halen door onder meer het verhogen van de binnenhavengelden en het tijdelijk opschroeven van de toeristenbelasting.

Begroting 2013
Dat blijkt uit de begroting voor 2013 die het college van burgemeester en wethouders woensdag aan de gemeenteraad heeft voorgelegd. De raad stemde eerder al in met een reeks bezuinigingen die de stad 34,5 miljoen moet opleveren. Korten op beleid en onderhoud, meer efficiëntie en het verhogen van enkele belastingen moeten nog 19 miljoen euro extra binnenbrengen.

Minder loketten voor dienstverlening
Amsterdam hoopt 30 miljoen euro te besparen met het opnieuw inrichten van de eigen organisatie. Zo komen er minder loketten voor dienstverlening, wordt het aanvragen van subsidies simpeler en eenduidiger en wordt het straatmeubilair in de stad gestandaardiseerd.

5 miljard uitgeven
Uit de begroting blijkt verder dat het stadsbestuur volgend jaar in totaal 5 miljard euro wil uitgeven. Voor het grootste deel aan werk en inkomen (1 miljard) en verkeer en infrastructuur (678 miljoen). Ook trekt de stad 155 miljoen euro uit voor onderwijs en goede schoolgebouwen en bijna 35 miljoen euro om de veiligheid in buurten te vergroten en de jeugdcriminaliteit en overlast te beperken.

Exacte financiële gevolgen ongewis
Het college benadrukt dat de exacte financiële gevolgen van nieuw beleid uit Den Haag nog ongewis zijn. ,,Het Rijk bezuinigt op zijn gemeentelijke bijdragen. Tegelijkertijd krijgen gemeenten meer taken overgedragen. Zeker is dat we komende jaren minder kunnen besteden. Het moment dat duidelijk wordt hoeveel minder, schuift echter telkens naar voren’’, aldus het college.

Bezuinigen op eigen organisatie
Wethouder financiën Lodewijk Asscher noemt de bezuinigingen ,,stevig''. ,,Het grootste deel bezuinigen we op de eigen organisatie, maar de Amsterdammer gaat dat merken in bijvoorbeeld versobering van de dienstverlening.'' De wethouder is blij dat hij niet hoeft in te grijpen met grote lastenverzwaringen voor de burger. ,,Alleen toeristen gaan wat meer betalen. Maar die moeten niet piepen, want ze krijgen daar het prachtige Rijksmuseum en Stedelijk Museum voor terug.''

Gemeente-apparaat kan minder
Mocht nieuw beleid uit Den Haag negatief uitpakken voor de hoofdstad, dan kan er nog wel wat meer beknibbeld worden op het gemeente-apparaat, voorziet Asscher. ,,Dat blijft de post waar je als eerste naar kijkt. We proberen koste wat kost de budgetten voor armoedebestrijding en veiligheid overeind te houden, maar de ruimte om op de eigen organisatie te bezuinigen is wel eindig.''

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Oscar Dusschooten / Raadslid VVD Tilburg
Amsterdam komt volgend jaar 71,5 mio tekort en gaat daarvoor onder meer de binnenhavengelden verhogen, de toeristenbelasting (tijdelijk?) opschroeven en 'enkele belastingen verhogen'.

Sinds wanneer heet dat 'bezuinigen'?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Bezuinigen betekent ook echt bezuinigen! In een tijd dat salarissen niet of nauwelijks stijgen is dat dus geen belastingen verhogen. Het verhogen van toeristenbelasting gaat ten koste van ondernemers en consumenten. Maar nog erger ..... het heeft een negatief effect op de economie en werkgelegenheid.

Derhalve een slecht voorstel van deze PvdA-wethouder, die net doet of toeristen gratis gebruik kunnen maken van musea.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Blijkens nieuwsberichten werd er in Amsterdam wel erg kwistig gestrooid met subsidiegelden. De tering naar de nering zetten kost zeker in het begin pijn, maar als je het goed doet, kan het ook een uitdaging worden. Ik vraag me wel af of D66 het allemaal echt snapt. Een gemeente kan zich niet snel rijk rekenen met het ontslaan van ambtenaren. Gemeentes zijn eigen risicodrager en raadsleden en ambtenaren blijken vaak geen benul te hebben van de kosten. Wil je mensen daadwerkelijk ontslaan, dan moet je als gemeente eerst een stevig investeringsplan opstellen voor een sociaal plan. Dat betekent drie jaar lang extra kosten, terwijl gemeentes vanaf 2017 last krijgen van de vergrijzing en daardoor ook nog te maken krijgen met een wervingsprobleem. Waarom praat niemand over een stevig omscholingsplan, waarbij ambtenaren binnen en buiten de gemeente nieuwe werkervaring gaan opdoen ?

Een organisatie met minder personeel is geen taboe, maar dan moet je als gemeente wel een helder plan hebben waar je in 2017 wilt staan. wat wil je nog wel doen en welke taken stoot je af ?

Ik hoor die geluiden niet van D66.



Piet / directeur
Tja blijf de eche problemen voor je uitschuiven. Blijven potverteren. Gewoon graaien daar waar je nog een gaatje ziet. Gewoon afpakken, belasting verhogen, het remedium om de crisis voor je uit te blijven schuiven. Durven geen impopulaire maatregelen te treffen. Immers dat kan kiezers kosten. En zo blijven de kiezers steeds langer geconfronteerd met een Overheid die veel te veel uit geeft, en steeds meer tracht te graaien onder het motto van vermeende "solidariteit". Uiteindelijk wordt de kip met de gouden eieren ook gerslacht en worden we met z'n allen het moeras ingezogen. Triest zo'n democratie, in en in triest!
Advertentie