VNG doet loonbod van 2,5 procent
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is met een eerste loonbod gekomen voor gemeenteambtenaren: 2,5 procent voor een cao van 15 maanden. De grootste ambtenarenvakbond, FNV, zet in op 5 procent.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is met een eerste loonbod gekomen voor gemeenteambtenaren: 2,5 procent voor een cao van 15 maanden. De grootste ambtenarenvakbond, FNV, zet in op 5 procent.
Koopkrachtverlies
De VNG kwam als werkgeverskoepel van de gemeenten met het eerste loonbod in de vierde ronde van de cao-onderhandelingen met de bonden. De VNG stelt ‘een serieuze investering in de koopkracht’ van gemeentelijke werknemers te willen afspreken. FNV-bestuurder Bert de Haas is niet onder de indruk. 'Dit is gerekend over 12 maanden 2 procent. Wanneer je dit loonbod van de VNG afzet tegen de huidige inflatie, betekent het nog steeds koopkrachtverlies voor de gemeenteambtenaar. Voor ons is dit volstrekt onvoldoende en ver van onze 5 procent inzet’, aldus De Haas. ‘Maar het is pas een eerste bod. Wat ons betreft, is dit een start en we gaan door tot we een afspraak met ruime koopkrachtverbetering hebben.’
Harmonisering verlof
Hoewel de inzetten van beide partijen op dit moment nog ver uit elkaar liggen, typeren de onderhandelaars van beide partijen de gesprekken wel als constructief en wordt er volgens de VNG gepoogd voor beide partijen tot aanvaardbare oplossingen te komen. 'Naast het loonbod hebben we uitgebreid gesproken over gezond en duurzaam werken en meer zekerheid voor iedereen. We hebben duidelijk gemaakt dat er geen verlofharmonisering komt als er geen garantie is dat niemand er op achteruit gaat. En daarnaast willen we concrete afspraken over vitaliteitsbeleid voor alle levensfasen', aldus De Haas.
De eerste drie overleggen waren op 14 december, 17 januari en 15 februari. Voor vrijdag 15 maart staat de vijfde onderhandelingsronde gepland.
Zullen we ons vergelijken met de beroepsbevolking in het bedrijfsleven?
– AMBTENAREN VERGELIJKEN MET HET BEDRIJFSLEVEN?
Mevrouw een tip, niet aan beginnen, het bedrijfsleven vraagt heel andere kwaliteiten en veel ambtenaren beschikken daar niet over. Dus de vergelijking gaat geheel mank.
Ik heb ten slotte de keus om bij de overheid te vertrekken. Iets waar waarschijnlijk vele gemeenteambtenaren aan gaan denken bij gebrek aan waardering. Schiet u daar iets mee op als belastingbetaler?
– Nee, nog niet. U moet nog even op uw post blijven tot de blockchain en algoritme, u en anderen misschien gaat vervangen.
Uw vreemde vergelijking past hier totaal niet. U kunt u klaagzang beter richten aan de politiek in Den Haag.
– Ook dit geschied en we denken zelfs mee inzake oplossingen en brengen de politiek op de hoogte.
Kunt u iets met dit soort actieve burgers?
U ook een fijne vrij dag.
PS. Vergeet geen ambtelijke misstanden te melden, u kent ze, net als iedere andere ambtenaar. Staat overigens ook zwart op wit in uw aanstellingsovereenkomst.