Advertentie
financiën / Column

Incasseringsvermogen

Columnist Jan Verhagen (@gemeentefonds) vindt de administratiekosten, die je moet betalen over een boete, hoogst irritant.

05 december 2014

Als u te hard rijdt en daarvoor een bekeuring krijgt van de politie, betaalt u de boete plus zeven euro administratiekosten voor het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden.

De boete is uw eigen schuld, die zeven euro administratiekosten zijn hoogst irritant. U moet namelijk zeven euro betalen om uw boete te mogen betalen. Maar als u parkeert waar dat niet mag en daarvoor een bekeuring krijgt van de gemeente, van negentig euro, dan betaalt niet u maar de gemeente de inningskosten. En de gemeente moet daarvoor niet zeven euro maar vijfenzestig euro aan het Centraal Justitieel Incassobureau betalen. Dat is bijna tien keer zo veel als een hardrijder betaalt. De inningskosten zijn daarmee driekwart van de bekeuring. Van een bekeuring van negentig euro houdt de gemeente zo maar vijfentwintig euro over.

Per jaar schrijven de gemeenten ongeveer een half miljoen parkeerboetes uit voor het parkeren op plekken waar dat niet mag, voor in totaal 45 miljoen euro. Daarvoor betalen ze 33 miljoen euro inningskosten, en houden maar 12 miljoen euro over. Gelukkig maakt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, die de baas is van dat CJIB, aan deze afpersing een einde. Voortaan mogen de gemeenten de parkeerboetes die ze opleggen volledig houden. Ze moeten wel die boetes zelf gaan innen. Natuurlijk mogen ze daarvoor gaan samenwerken. Ook zullen er commerciële bureaus komen die de inning willen overnemen. Immers, de gemeenten betalen nu tien keer het standaardtarief, dat kan vast goedkoper.

Wie nu denkt dat de gemeenten dol­enthousiast zijn over het einde van deze knevelarij, kent de gemeenten niet. Inderdaad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is weer eens tegen deze verandering. Omdat de kleinere gemeenten te klein zijn om zelf die boetes te kunnen innen. En omdat de verandering laat bekend is gemaakt. En omdat de gemeente naar de rechter moet als mensen weigeren de parkeerboete te betalen. En omdat op deze manier het hele land verloedert. Echt waar, deze argumenten gebruikte de VNG. Dus de gemeenten beweren groot genoeg te zijn om bijna 150 duizend ouderen dagelijks zorg te kunnen leveren en beweren tegelijk te klein te zijn om 1.500 parkeerboetetjes per dag te innen.

Dus de gemeenten willen de verantwoordelijkheid van het rijk overnemen voor de jeugdzorg voor 80 duizend kwetsbare jongeren, klagen daarbij dat het ministerie ze te veel op de vingers kijkt, en houden tegelijk vol dat ze niet eens een incassootje kunnen innen zonder hulp van een ministerie. Dus de gemeenten, die al jarenlang zonder problemen de parkeergelden innen als mensen hun auto neerzetten op betaald-parkeren plaatsen, beweren niet de bekeuring te kunnen innen als mensen hun auto neerzetten op plaatsen waar je helemaal niet mag parkeren. De gemeenten moeten zich diep schamen voor dit standpunt van hun belangenclub.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie