Advertentie
financiën / Nieuws

ABP verwacht beperkt effect lockdown op beleggingen

Ambtenarenpensioenfonds ABP verwacht dat de lockdown in Nederland slechts ‘beperkt effect’ op de beleggingsresultaten zal hebben omdat het wereldwijd belegt, ‘juist om risico’s te spreiden’. Momenteel heeft het pensioenfonds genoeg in kas om verlaging te voorkomen, maar december zal bepalen of dat zo blijft.

23 december 2020
swlabr-shutterstock-1661620879.jpg

Ambtenarenpensioenfonds ABP verwacht dat de lockdown in Nederland slechts ‘beperkt effect’ op de beleggingsresultaten zal hebben, omdat het wereldwijd belegt ‘juist om risico’s te spreiden’. Momenteel heeft het pensioenfonds genoeg in kas om verlaging te voorkomen, maar december zal bepalen of dat zo blijft.

Voorzichtig

Nadat ABP in februari onder het benodigde niveau dook om verlaging te voorkomen, was daar half december goed nieuws. De dekkingsgraad, oftewel de verhouding van het geld dat een pensioenfonds heeft ten opzichte van de pensioenen die het zal moeten betalen, kwam voor het eerst boven het minimale niveau van 90 procent uit. ABP bleef voorzichtig: ‘De dekkingsgraad van ABP schommelt al een tijdje rond deze grens van 90% en is tot 31 december 2020 nog onzeker. Daardoor blijft de kans op een pensioenverlaging reëel.’

 

Bedrijvigheid

Deze berekening betrof november en inmiddels is in Nederland een nieuwe lockdown begonnen, maar ABP verwacht dat door de wereldwijde beleggingen de impact op de resultaten zal meevallen. ‘Daarnaast is het ook goed om te bedenken dat er ook bedrijven zijn die zoals de farmaceutische industrie en technologiebedrijven als Amazon en Zoom juist meer bedrijvigheid kennen door de lockdowns.’

 

Steunmaatregelen

De rente heeft echter een grotere invloed op de dekkingsgraad dan de beleggingsresultaten. ‘Hoe lager de rente, hoe meer de toekomstige pensioenen nu kosten’, vertelt senior strateeg Thijs Knaap in een bericht op de website van ABP. ‘De steunmaatregelen van de overheid worden voor een groot deel betaald door de centrale banken zoals de Europese Centrale Bank (ECB), die hun beleid in 2020 verruimd hebben. Dat heeft gezorgd voor een daling in de rente, waardoor de dekkingsgraad nog niet hersteld is van de coronacrisis.’

 

Definitief

Op 4 januari kan ABP een eerste inschatting making van de eindstand op 31 december. Op 21 januari komt een kwartaalbericht met de voorlopige dekkingsgraad, maar daarin kan nog niet verteld worden of de pensioenen verlaagd moeten worden. Op 18 februari is er voldoende informatie: ‘Op basis van deze uitkomst en het advies van het verantwoordingsorgaan neemt het bestuur van ABP een definitief besluit.’ Op 1 juli gaat een eventuele verlaging in.

 

Maand

Dekkingsgraad

 

 

januari

94,1%

juli

85,1%

februari

88,7%

augustus

88,1%

maart

82,0% 

september

88,2%

april

83,2%

oktober

87,0%

mei

84,5%

november

91,5%

juni

85,2%

 

 

Bron: ABP

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Naar verwachting zullen de beurskoersen in 2021 tot sky high hoogten stijgen.
H. Wiersma / gepens.
Een verlaging van de pensioenen bij het ABP is onaanvaardbaar gelet op het door het Rijk gedicteerde pensioenbeleid van de afgelopen (uitnames uit het fonds, beperkte pensioenpremies tgv werkenden etc). Via aanpassing van de rekenrente naar een redelijk niveau (bijv. 2%) is daar helemaal geen aanleiding toe. Er zou zelfs índexering kunnen worden toegepast.
Henk Donkers / medewerker
Ik vind het altijd wel leuk om dan ook maar eens te vermelden wat het beleggingsresultaat van het ABP is geweest in de afgelopen jaren.

Ik lees in het jaarverlsag 2019 de volgende resultaten

(https://jaarverslag.abp.nl/docs/ABP_JV_2019/inde …



Resultaat 2019: 16,*% (!!)

Resultaat over de afgelopen 10 jaren: 8,4%

Resultaat over de afgelopen 15 jaren: 7,0% (was in 2015 nog 5,8% en dus flink beter de laatste jaren.



Het gaat dus fantastisch met ABP.

Maar ja als je voor de komende jaren met 1% rendement gaat rekenen dan lijkt het al gauw alsof er tekorten aankomen in de komende jaren.



Volgens mij zitten de jonge deelnemers over 10 of 20 jaar echt heel riant met dit rendement en deze rekenrente.

Maar echt eerlijk is het natuurlijk niet.
Advertentie